Gojibær: Hva er gojibær godt for?

Hva er gojibær godt for?

Gojibær er små, røde bær som har blitt brukt i tradisjonell kinesisk medisin i over 2000 år. De har også blitt populære i vesten som en såkalt supermat, på grunn av deres høye innhold av antioksidanter, vitaminer, mineraler og fiber. Men hva er egentlig gojibær godt for, og hvordan kan du bruke dem i matlagingen din?

I denne artikkelen vil vi gi deg noen svar på disse spørsmålene, samt noen tips til hvordan du kan dyrke dine egne gojibær i Norge.

Gojibær - populært og godt

Gojibær er fruktene av planten Lycium barbarum, som tilhører søtvierfamilien. De vokser naturlig i Asia, spesielt i Kina, Mongolia og Tibet, hvor de kalles gou qi zi eller wolfberry. Navnet goji kommer fra det kinesiske ordet for bæret, som ble anglifisert av vestlige handelsmenn på 1700-tallet.

Kjøp økologiske gojibær fra norsk apotek her!

Gojibær har en søt og litt syrlig smak, og en seig konsistens. De kan spises rå, tørket, kokt eller presset til juice. De kan også brukes som ingrediens i ulike retter, som supper, salater, smoothies, müsli, bakverk og desserter. Gojibær er rike på næringsstoffer som kan ha flere helsefordeler for kroppen.

Hvorfor spise gojibær?

Gojibær er kjent for å være en kilde til antioksidanter, som er stoffer som beskytter cellene mot skader forårsaket av frie radikaler. Frie radikaler er ustabile molekyler som dannes i kroppen som et biprodukt av oksygenforbruket. De kan også komme fra ytre faktorer som forurensning, røyking, alkohol og stress. Frie radikaler kan skade DNA, proteiner og fettstoffer i cellene, noe som kan føre til aldring, inflammasjon, sykdommer og kreft.

Antioksidanter kan nøytralisere frie radikaler og hindre dem fra å gjøre skade. Gojibær inneholder flere typer antioksidanter, som karotenoider (beta-karoten, lutein og zeaxantin), flavonoider (quercetin og kaempferol), fenolsyrer (klorogensyre og kaffeinsyre) og polysakkarider (goji polysakkarider). Disse antioksidantene kan bidra til å styrke immunforsvaret, redusere betennelse, beskytte øynene, forebygge kreft og forbedre hudens utseende.

Gojibær er også en god kilde til vitaminer og mineraler som er viktige for kroppens funksjon. De inneholder blant annet vitamin A, C, E, B1, B2, B6 og K, samt jern, sink, kalsium, magnesium, selen og kobber. Disse næringsstoffene kan hjelpe til med å opprettholde normal syn, hud, hår, negler, beinbygning, blodtrykk, nervesystem og stoffskifte.

Kjøp økologiske gojibær fra norsk apotek her!

I tillegg er gojibær rike på fiber, som er gunstig for fordøyelsen og tarmhelsen. Fiber kan bidra til å regulere blodsukkeret, senke kolesterolnivået, øke metthetsfølelsen og forebygge forstoppelse. Gojibær har et høyt innhold av løselig fiber (pektin), som kan danne en gel-lignende substans i tarmen og binde seg til galle- og fettsyrer. Dette kan redusere absorpsjonen av fett og sukker i blodet.

Lage mat med gojibær?

Gojibær er en allsidig ingrediens som kan brukes i mange ulike oppskrifter. Her er noen forslag til hvordan du kan inkludere gojibær i din daglige kost:

 • Tilsett en håndfull gojibær i din favorittsmoothie for å gi den en søt og frisk smak, samt en ekstra dose av antioksidanter og vitaminer.

 • Dryss noen gojibær over din frokostblanding, yoghurt, havregrøt eller chiapudding for å gjøre den mer næringsrik og spennende.

 • Lag en deilig salat med grønne blader, nøtter, fetaost og gojibær. Dressingen kan du lage av olivenolje, sitronsaft, honning og salt.

 • Kok noen gojibær i vann med ingefær, kanel og kardemomme for å lage en varmende og aromatisk te. Du kan også tilsette litt honning eller sukker for å søte den etter smak.

 • Bak noen saftige muffins med gojibær, banan, havregryn, egg, melk og bakepulver. Du kan også tilsette litt vanilje, kanel eller sjokoladebiter for å variere smaken.

 • Lag en enkel og sunn dessert ved å blande gojibær med cottage cheese, honning og vanilje. Topp det med noen hakkede mandler eller pistasjnøtter for å gi det litt krønsj.

Kjøp økologiske gojibær fra norsk apotek her!

Dyrk dine egne gojibær i Norge

Hvis du har lyst til å dyrke dine egne gojibær i Norge, er det ikke så vanskelig som du kanskje tror. Gojibærplanter er hardføre og tåler temperaturer ned til -15°C. De trives best i solrike og godt drenerte steder, og kan plantes i potter eller i bakken. Du kan enten så frø eller kjøpe ferdige planter fra hagesentre eller nettbutikker.

Dyrkingstips: Dyrk fra frø eller velg ferdige planter

Hvis du vil dyrke gojibær fra frø, må du først fjerne fruktkjøttet fra bærene og la frøene tørke. Deretter kan du så dem i små potter med jord og sand, og holde dem fuktige og varme. Det kan ta opptil tre måneder før frøene spirer. Når plantene har fått noen blader, kan du plante dem ut i større potter eller i bakken.

Hvis du vil spare tid og få raskere resultater, kan du kjøpe ferdige gojibærplanter fra hagesentre eller nettbutikker. Velg planter som ser sunne og sterke ut, og som har mange greiner. Plant dem i store potter med hull i bunnen, eller i et solrikt og godt drenert sted i hagen. Pass på at jorden er rik på organisk materiale, som kompost eller gjødsel.

Kjøp økologiske gojibær fra norsk apotek her!

Når kan jeg høste gojibærene mine?

Gojibærplanter begynner å blomstre i juni eller juli, og bærene modnes fra august til oktober. Du kan høste bærene når de har fått en dyp rød farge, men før de blir myke og rynkete. Plukk bærene forsiktig med fingrene eller en saks, og legg dem i en kurv eller en bolle. Unngå å skade bærene, da de lett kan bli muggent.

Du kan spise bærene ferske rett fra planten, eller tørke dem for senere bruk. For å tørke bærene, kan du spre dem ut på et bakepapir eller et klede, og la dem ligge på et tørt og luftig sted. Det kan ta opptil to uker før bærene er helt tørre. Oppbevar de tørkede bærene i en lufttett beholder på et mørkt og kjølig sted.

Slik tar du vare på planten

Gojibærplanter krever ikke mye stell, men det er noen ting du bør gjøre for å holde dem friske og produktive:

 • Vann planten regelmessig, men ikke for mye. Jorden bør være fuktig, men ikke våt. Reduser vanningen om vinteren, når planten er i hvilemodus.

 • Gjødsle planten en gang i måneden fra vår til høst, med en organisk eller mineralsk gjødsel som er egnet for bærplanter. Følg anvisningene på pakken for dosering og påføring.

 • Beskjær planten hvert år etter høstingen, for å fjerne døde, skadde eller svake greiner. Dette vil stimulere ny vekst og øke avlingen. Klipp av omtrent en tredjedel av de gamle grenene, og la de unge og friske grenene stå igjen.

 • Dekk planten med et lag av halm, løv eller bark om vinteren, for å beskytte den mot frost og snø. Hvis du har plantet den i en potte, kan du flytte den innendørs eller til et lunt og frostfritt sted.

Hva smaker gojibær?

Gojibær har en søt og litt syrlig smak, som kan minne om en blanding av rosiner, tranebær og kirsebær. Noen synes også at de har en litt bitter ettersmak, som kan komme av de mange frøene i bærene. Smaken kan variere noe avhengig av hvor bærene kommer fra, hvordan de er dyrket og hvordan de er behandlet.

Kjøp økologiske gojibær fra norsk apotek her!

Gojibær næringsinnhold

Gojibær er rike på næringsstoffer som kan ha flere helsefordeler for kroppen. Her er et eksempel på næringsinnholdet i 100 gram tørkede gojibær:

 • Kalorier: 349 kcal

 • Fett: 0,4 g

 • Karbohydrater: 77 g

 • Fiber: 13 g

 • Sukker: 45 g

 • Protein: 14 g

 • Vitamin A: 26822 IU (536% av anbefalt daglig inntak)

 • Vitamin C: 29 mg (48% av anbefalt daglig inntak)

 • Vitamin E: 1 mg (5% av anbefalt daglig inntak)

 • Vitamin K: 113 mcg (141% av anbefalt daglig inntak)

 • Vitamin B1: 0,2 mg (15% av anbefalt daglig inntak)

 • Vitamin B2: 1,3 mg (76% av anbefalt daglig inntak)

 • Vitamin B6: 1,1 mg (55% av anbefalt daglig inntak)

 • Jern: 9 mg (50% av anbefalt daglig inntak)

 • Sink: 2 mg (13% av anbefalt daglig inntak)

 • Kalsium: 190 mg (19% av anbefalt daglig inntak)

 • Magnesium: 109 mg (27% av anbefalt daglig inntak)

 • Selen: 50 mcg (71% av anbefalt daglig inntak)

 • Kobber: 2 mg (98% av anbefalt daglig inntak)

Som du kan se, er gojibær en utmerket kilde til vitamin A, K, B2 og B6, samt jern, selen og kobber. De inneholder også moderate mengder av vitamin C, E, B1 og magnesium, samt litt fett og kalsium. De har et høyt innhold av karbohydrater og sukker, men også mye fiber og protein.

Kjøp økologiske gojibær fra norsk apotek her!

Er gojibær sunt?

Gojibær er generelt sett sunt å spise, da de kan gi kroppen mange viktige næringsstoffer og antioksidanter. De kan også ha positive effekter på immunforsvaret, betennelsestilstander, øyehelsen, hudens utseende og stoffskiftet. Imidlertid bør man ikke spise for mye gojibær, da de også kan ha noen ulemper og bivirkninger.

Noen av ulempene og bivirkningene ved å spise for mye gojibær er:

 • De kan inneholde sprøytemidler eller tungmetaller hvis de ikke er økologisk dyrket eller sertifisert. Dette kan være skadelig for helsen på lang sikt. Derfor bør man velge gojibær som er merket med økologisk eller organisk, eller som har en pålitelig opprinnelse.

 • De kan interagere med noen medisiner, spesielt blodfortynnende, blodtrykksenkende og blodsukkersenkende medisiner. Dette kan føre til at medisinene blir mindre effektive eller at man får bivirkninger som blødninger, lavt blodtrykk eller lavt blodsukker. Derfor bør man rådføre seg med legen sin før man spiser gojibær hvis man bruker slike medisiner.

 • De kan forårsake allergiske reaksjoner hos noen personer, spesielt de som er allergiske mot andre planter i søtvierfamilien, som tomat, potet, aubergine og tobakk. Symptomene kan være kløe, utslett, hevelse, pustevansker eller anafylaktisk sjokk. Derfor bør man være forsiktig med å spise gojibær hvis man har en kjent allergi mot disse plantene.

 • De kan gi fordøyelsesproblemer hos noen personer, spesielt de som har en sensitiv mage eller tarm. Dette kan skyldes det høye innholdet av fiber eller fruktsukker i bærene. Symptomene kan være oppblåsthet, gass, diaré eller forstoppelse. Derfor bør man starte med små mengder gojibær og øke gradvis etter hvert som man venner seg til dem.

Som en tommelfingerregel bør man ikke spise mer enn 20 gram tørkede gojibær per dag, noe som tilsvarer omtrent en håndfull. Dette vil gi kroppen nok næringsstoffer og antioksidanter uten å gi for mange kalorier eller uønskede effekter.

Kjøp økologiske gojibær fra norsk apotek her!