Hva Er Antioksidanter? Enkelt forklart

Hva er Antioksidanter?

Hva er antioksidanter? De fleste har kanskje hørt om antioksidanter og at vi bør få mer antioksidanter gjennom kosten vår. Men hva er antioksidanter egentlig? Og hvorfor er antioksidanter så bra for oss? Det skal vi besvare i dette innlegget.

Hva er Antioksidanter? Enkelt forklart

Antioksidanter er menneskeskapte eller naturlige stoffer som kan forhindre eller forsinke enkelte typer celleskader. For mye celleskade kan også føre til kreft.

Dietter med mye grønnsaker og frukt er gode kilder til antioksidanter. Men forskning har imidlertid ikke vist at antioksidanter som et kosttilskudd er gunstig for å forebygge sykdommer. Eksempler på antioksidanter inkluderer vitamin C og vitamin E, selen og karotenoider, som betakaroten.

Hvilke mat inneholder antioksidanter?

Grønnsaker og frukt er rike kilder til antioksidanter. Vi har mye bevis på at et kosthold med mye grønnsaker og frukt er sunt. Dette er også anbelft av Norske myndigheter å spise minst fem om dagen. [1] Det vill si at du bør minst få i deg 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag.

Forskning har vist at personer som spiser mer grønnsaker og frukt har lavere risiko for flere sykdommer. [2] Det er imidlertid ikke klart om disse resultatene er relatert til mengden antioksidanter i grønnsaker og frukt. Eller om der er andre næringsstoffer i disse matvarene som senker risikoen for sykdom.

Hva er frie radikaler?

Frie radikaler er svært ustabile molekyler som dannes naturlig når du trener og når kroppen din omdanner mat til energi. Kroppen din kan også bli utsatt for frie radikaler fra en rekke miljø faktorer. Blant annet sigarettrøyk, luftforurensning og sollys.

Frie radikaler kan forårsake "oksidativt stress", en prosess som kan utløse celleskade. Oksidativt stress antas å spille en rolle i en rekke sykdommer, inkludert kreft, hjerte og karsykdommer, diabetes, Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom og øyesykdommer som grå stær (katarakt).

Antioksidanter har blitt vist til å motvirke oksidativt stress. Både vitamin C og vitamin E kan senke mengden oksidativt stress på kroppen betraktelig.

Antioksidanter som et kosttilskudd

I noen tilfeller kan høydoserte mengder med antioksidanter fra kosttilskudd være farlig. For eksempel har noen studier vist at høye doser med betakaroten tilskudd har økt risikoen for lungekreft hos dem som røyker. [3] Akkurat som mange andre kosttilskudd kan antioksidanter i form av et kosttilskudd påvirke visse medisiner. Rådfør deg med legen din før du tar noe form for kostilskudd om du bruker medisiner.

Hva sier forskning om antioksidanter?

Flere tiår med forskning antydet at inntak av større mengder antioksidantrik mat kan bidra til å beskytte mot sykdommer. På grunn av disse resultatene har det vært mye forskning på antioksidanter som et kosttilskudd.

Observasjonsstudier på typiske spisevaner, livsstiler og helsehistorier til store grupper mennesker har vist at de som spiste mer grønnsaker og frukt hadde lavere risiko for flere sykdommer. Inkludert hjerte og karsykdommer, hjerneslag, kreft og grå stær (katarakt).

Er Antioksidanter sunt?

Observasjonsstudier kan gi noen svar på mulige sammenhenger mellom kostholds eller livsstilsfaktorer og sykdomsrisiko. Men de kan ikke vise at en faktor alene forårsaker en annen. Dette er fordi de ikke kan redegjøre for andre faktorer som kan være involvert. For eksempel kan personer som spiser mer antioksidanter i kostholdet sitt også ha en tendens til å ha en sunnere livsstil. At det er en høyere sannsynlighet for at de trener mer og ikke røyker.

Det kan være at det er disse faktorene og ikke antioksidantene som står for deres lavere sykdomsrisiko. Forskere har også studert antioksidanter i laboratorieeksperimenter. Disse eksperimentene viste at antioksidanter interagerte med frie radikaler og stabiliserte dem, og forhindret dermed de frie radikalene i å forårsake celleskade.

Kliniske studier på antioksidanter

Fordi forskningen på antioksidanter virket veldig lovende ble mer langsiktige studier produsert. Disse studiene ble blant annet finansiert av National Institutes of Health (NIH). [4] I disse studiene ble deltakeren spurt om å enten ta en antioksidant tilskudd eller en placebo. 

Blant de tidligste av disse studiene var tre store studier av høydoserte betakaroten kosttilskudd , alene eller i kombinasjon med andre næringsstoffer. Disse forsøkene ble fullført på midten av 1990-tallet. Forsøkene viste at betakaroten ikke beskyttet mot kreft eller hjerte og karsykdommer. I ett forsøk økte betakaroten tilskudd risikoen for lungekreft hos røykere, og i et annet forsøk hadde et kosttilskudd som inneholdt både betakaroten og vitamin A samme effekt. [5]

Fordeler med å bruke antioksidanter som et kosttilskudd

Nå har det vært mye negativt snakk om antioksidanter som et kosttilskudd her. Derfor må jeg også fremme at det finnes flere gode grunner til å bruke antioksidanter som et kosttilskudd. 

En stor studie viste at antioksidanter i form av vitamin C og vitamin E senket risikoen for øyesykdommer med 25 prosent, noe som er betydelig. [6] Antioksidanter fra kosthold eller fra kosttilskudd vill også hjelp med å bekjempe frie radikaler og generell inflammasjon i kroppen. 

Antioksidanter i form av kosttilskudd er ikke noe du bør ta for å gjøre opp på mangelen av frukt og grønt i kostholdet ditt. Du bør først sørge for at kostholdet ditt er bra og så se på eventuelle kosttilskudd som kunne passet deg. 

Referanser:

[1]https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/fem-om-dagen/ 

[2]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21245490

[3]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20155614/

[4] https://www.nccih.nih.gov/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8901854/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11594942/