Hva er Ashwagandha og er det et bra kosttilskudd?

Hva er Ashwagandha

Ashwagandha, også kjent som indisk ginseng, er en urt som har vært brukt i tradisjonell indisk medisin i tusenvis av år. Den tilhører familien solanaceae og vokser i India, Midtøsten og Afrika.

Ashwagandha har blitt brukt som en urtemedisin for å behandle en rekke forskjellige helseproblemer, inkludert stress, søvnløshet, hukommelsestap, høyt blodtrykk og inflammasjon. Den anses også å ha noen antioksidantegenskaper og kan bidra til å øke fysisk styrke og utholdenhet.

Ashwagandha finnes i forskjellige former, inkludert kapsler, pulver og tinkturer. Det er viktig å merke seg at det ikke er gjort tilstrekkelig forskning på sikkerhet og effektiviteten av ashwagandha for de fleste av de angitte bruksområdene, så det anbefales å rådføre seg med en lege eller annet helsepersonell før du tar dette eller andre urtepreparater.

Kjøp Ashwagandha fra Apotek her! 

Hva er fordelene med Ashwagandha?

Det finnes visse forskningsstudier som tyder på at ashwagandha kan ha en rekke fordeler for helsen, inkludert:

  • Redusere stress og angst: Ashwagandha kan bidra til å redusere stress- og angstnivåer ved å påvirke visse hormoner i kroppen.

  • Øke fysisk yteevne: Det finnes også noen undersøkelser som tyder på at ashwagandha kan øke fysisk yteevne ved å øke styrke, utholdenhet og muskelmasse.

  • Forbedre søvnkvalitet: Ashwagandha kan også bidra til å forbedre søvnkvaliteten ved å redusere stress og angst, som ofte er årsaker til søvnproblemer.

  • Redusere inflammasjon: Ashwagandha kan ha antiinflammatoriske egenskaper og kan bidra til å redusere inflammasjon i kroppen.

  • Forbedre hukommelse og læring: Det finnes også noen undersøkelser som tyder på at ashwagandha kan ha en positiv effekt på hukommelse og læring.

Det er viktig å merke seg at de fleste av disse fordelene er basert på forskning på dyr eller små menneskelige studier, og at det trengs mer forskning for å bekrefte disse funnene. Ashwagandha bør ikke brukes som en erstatning for medisiner eller behandling for alvorlige helseproblemer, og det anbefales å rådføre seg med en lege eller annet helsepersonell før du tar dette eller andre urtepreparater.

Les også: HVILKET KOSTTILSKUDD BØR JEG TA?

Hvordan fungerer Ashwagandha?

Ashwagandha inneholder en rekke aktive stoffer som kan ha ulike helsefordeler. Det finnes lite forskning på hvordan ashwagandha fungerer i kroppen, men det antas at noen av de aktive stoffene kan påvirke hormonproduksjonen og ha antiinflammatoriske og antioksidantegenskaper.

Ashwagandha kan også påvirke visse signalstoffer i hjernen, inkludert serotoninnivået. Serotonin er et nevrotransmitter som spiller en rolle i å regulere humør, søvn og appetitt. Økninger i serotoninnivået kan bidra til å redusere stress og angst, og kan også ha en positiv effekt på søvnkvaliteten.

Det er viktig å merke seg at det finnes lite forskning på hvordan ashwagandha fungerer i kroppen, og at det trengs mer forskning for å bekrefte disse funnene. Ashwagandha bør ikke brukes som en erstatning for medisiner eller behandling for alvorlige helseproblemer, og det anbefales å rådføre seg med en lege eller annet helsepersonell før du tar dette eller andre urtepreparater.

Er Ashwagandha bra mot angst?

Ashwagandha, også kjent som Withania somnifera, er en urt som har blitt brukt i tradisjonell indisk medisin (ayurveda) i århundrer. Den er ofte brukt som en adaptogen, noe som betyr at den kan bidra til å redusere stress og øke toleranse for fysisk og følelsesmessig stress.

Det finnes noen forskningsstudier som tyder på at ashwagandha kan ha en positiv effekt på angst. En studie fra 2018 publisert i Indian Journal of Psychiatry fant at ashwagandha hadde en betydelig reduksjon i angstsymptomer hos mennesker med generalisert angstlidelse (GAD) sammenlignet med placebo. En annen studie fra 2019 publisert i Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine fant også at ashwagandha hadde en betydelig reduksjon i angstsymptomer hos mennesker med GAD sammenlignet med placebo.

Kjøp Ashwagandha fra Apotek her! 

Kan Ashwagandha hjelpe mot høyt kolesetrol?

Det finnes noen undersøkelser som tyder på at ashwagandha kan bidra til å redusere kolesterolet hos mennesker med høyt kolesterol. En studie fra 2018 publisert i Journal of the Science of Food and Agriculture fant at ashwagandha hadde en reduksjon i totalt kolesterol, LDL-kolesterol (skadelig kolesterol) og triglyserider hos rotter som fikk ashwagandha sammenlignet med en kontrollgruppe. En annen studie fra 2015 publisert i Journal of the American College of Nutrition fant også at ashwagandha hadde en reduksjon i totalt kolesterol og LDL-kolesterol hos mennesker med høyt kolesterol sammenlignet med placebo.

Det er viktig å merke seg at de fleste av disse studiene er små og at det trengs mer forskning for å bekrefte disse funnene. Ashwagandha bør ikke brukes som en erstatning for medisiner eller behandling for høyt kolesterol.

Spirulina kan også hjelpe mot høyt kolesterol. 

Kan ashwagandha øke testosteron hos menn?

Det finnes noen undersøkelser som tyder på at ashwagandha kan bidra til å øke testosteronnivået hos mennesker. En studie fra 2016 publisert i Journal of the International Society of Sports Nutrition fant at ashwagandha hadde en økning i testosteronnivået hos menn med lave nivåer av testosteron sammenlignet med placebo. En annen studie fra 2014 publisert i BioMed Research International fant også at ashwagandha hadde en økning i testosteronnivået hos menn med infertilitet sammenlignet med placebo.

Er ashwagandha lovlig?

Ashwagandha (Withania somnifera) er en urt som er tilgjengelig som kosttilskudd i mange land, inkludert Norge. Den regnes som et kosttilskudd i Norge. Det er derfor ikke noen restriksjoner på salg eller bruk av ashwagandha i Norge.

Imidlertid er det viktig å merke seg at kosttilskudd ikke er underlagt samme strenge reguleringen som medisiner. Det er derfor viktig å være forsiktig når du tar ashwagandha eller andre kosttilskudd. Det anbefales å følge instruksjonene på produktet du bruker. Rådfør deg derfor alltid med en lege eller annet helsepersonell før du tar ashwagandha.

Hvor mye Ashwagandha kan man ta daglig?

Det er ingen fastsatt dosering for ashwagandha, og det kan være forskjell i hva som anses som en sikker og effektiv dosering avhengig av formen av ashwagandha (kapsler, pulver, tinkturer, etc.), alder, vekt, generell helsetilstand og andre faktorer.

Det anbefales derfor å følge instruksjonene på produktet du bruker, eller å rådføre seg med en lege eller annet helsepersonell før du tar ashwagandha. Det er også viktig å huske at ashwagandha bør tas med forsiktighet og ikke bør brukes som en erstatning for medisiner eller behandling for alvorlige helseproblemer.

Det finnes lite forskning på sikkerheten ved langtidsbruk av ashwagandha. Derfor anbefales det å være forsiktig med å ta store doser over lengre tid. Det er også viktig å være oppmerksom på at ashwagandha kan ha interaksjoner med visse medisiner. Og kan forårsake bivirkninger hos noen individer.

Kjøp Ashwagandha fra Apotek her! 

Refferanser Jeg anbefaler også at du tar en titt på denne artikkelen fra National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) for mer informasjon om ashwagandha: https://www.nccih.nih.gov/health/ashwagandha.