Er spirulina sunt og hva er det bra for?

Er spirulina sunt?

Spirulina er en type blågrønn alge som tilhører cyanobacteriene. Den vokser naturlig i søte og saltvann og har vært spist som mat i tusenvis av år i ulike deler av verden. Spirulina er rik på næringsstoffer, spesielt protein, vitaminer, mineraler og antioksidanter, og har vist seg å ha en rekke mulige helsefordeler.

Spirulina er en god kilde til protein, og inneholder også vitaminer som A, B, C og E, samt mineraler som jern, kalsium og magnesium. Den inneholder også en rekke antioksidanter, inkludert fenoler, karotenoider og fytokjemikalier, som kan bidra til å beskytte celler mot skade fra frie radikaler.

Spirulina har også vist seg å ha antiinflammatoriske, immunmodulerende og kolesterolsenkende egenskaper, og noen studier har antydet at den kan ha anti-kreft egenskaper og være nyttig for personer med allergier, diabetes og andre helseproblemer. Det pågår forskning for å lære mer om de mulige helsefordelene til spirulina, men det er fortsatt mye vi ikke vet om denne algen.

Spirulina finnes i kosttilskuddform, som pulver eller tabletter, og kan også finnes i noen matvarer, som for eksempel smoothies og energibarer.

Les også: HVILKET KOSTTILSKUDD BØR JEG TA?

Hvordan påvirker spirulina kolesterolet

Noen studier har vist at spirulina kan ha en gunstig effekt på kolesterolnivået i blodet, spesielt det såkalte "dårlige" kolesterolet (LDL-kolesterol).

En studie publisert i Journal of Nutritional Science and Vitaminology fant at personer som tok spirulina i 12 uker, opplevde en reduksjon i totalt kolesterol og LDL-kolesterol sammenlignet med en kontrollgruppe. En annen studie publisert i Lipids in Health and Disease fant at personer som tok spirulina i 16 uker, også opplevde en reduksjon i totalt kolesterol og LDL-kolesterol sammenlignet med en kontrollgruppe.

Kjøp spirulina fra Norsk apotek her!

Hvordan påvirker spirulina blodtrykket

Noen studier har vist at spirulina kan ha en gunstig effekt på blodtrykket, spesielt hos personer med høyt blodtrykk (hypertensjon).

En studie publisert i Clinical Nutrition Research fant at personer som tok spirulina i 12 uker, opplevde en reduksjon i systolisk og diastolisk blodtrykk sammenlignet med en kontrollgruppe. En annen studie publisert i Journal of Medicine and Life fant at personer som tok spirulina i 16 uker, også opplevde en reduksjon i systolisk og diastolisk blodtrykk sammenlignet med en kontrollgruppe.

Citrulline malate er også et kosttilskudd som har vist seg å kunne senke blodtrykket.

Hvordan påvirker spirulina immunforsvaret

Hvordan påvirker spirulina hjernen

Hvilke antiinflammatoriske egenskaper har spirulina

Noen studier har vist at spirulina kan ha antiinflammatoriske egenskaper og kunne være gunstig for personer med betennelsesrelaterte tilstander.

En studie publisert i Nutritional Research and Practice fant at personer som tok spirulina i 12 uker, opplevde en reduksjon i betennelsesmarkører sammenlignet med en kontrollgruppe. En annen studie publisert i Nutrients fant at personer som tok spirulina i 16 uker, også opplevde en reduksjon i betennelsesmarkører sammenlignet med en kontrollgruppe.

Astragalus membranaceus har også antiinflammatoriske egenskaper.

Spirulina kan ha en effekt i behandling av kreft

Det er fortsatt mye vi ikke vet om spirulina og dets mulige helsefordeler, og det pågår forskning for å lære mer om denne algen. Noen studier har undersøkt om spirulina kan ha en effekt i behandling av kreft, men resultatene er ikke klare og det er behov for ytterligere forskning.

En studie publisert i Nutritional Research and Practice fant at spirulina kan ha en gunstig effekt på kreftceller i laboratoriet. En annen studie publisert i Nutrients fant at spirulina kan ha en anti-tumor effekt hos rotter med kolorektal kreft. Det er imidlertid viktig å merke seg at disse studiene ble utført i laboratoriet eller på dyr, og det er fortsatt uklart om spirulina kan ha en tilsvarende effekt hos mennesker.

Det er viktig å huske på at spirulina ikke er en erstatning for konvensjonell kreftbehandling, og det bør ikke brukes som eneste behandling for kreft. Hvis du har kreft eller er i risiko for å utvikle kreft, bør du rådføre deg med lege eller en annen helsepersonell for å få råd om riktig behandling.

Kjøp spirulina fra Norsk apotek her!

Hvordan påvirker spirulina huden

Er spirulina farlig?

Spirulina er en type blågrønn alge som er rik på næringsstoffer, spesielt protein, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Generelt sett er spirulina sett på som trygt å konsumere som en del av en variert og balansert kost. Det er imidlertid viktig å merke seg at det fortsatt er mye vi ikke vet om spirulina og dets mulige helsefordeler, og at det pågår forskning for å lære mer om denne algen.

Det er også viktig å huske på at noen mennesker kan være allergiske mot spirulina eller ha en intoleranse mot den. Symptomer på allergi kan inkludere kløe, hevelse, pustevansker og utslett. Hvis du opplever noen av disse symptomene etter å ha tatt spirulina, bør du stoppe å ta det og rådføre deg med lege eller en annen helsepersonell så snart som mulig.

Spirulina kan også inneholde visse stoffer som kan være skadelige for mennesker hvis de konsumeres i store mengder. For eksempel kan spirulina inneholde fenoler, som kan være giftige for mennesker i store doser. Det er derfor viktig å følge anbefalte doseringer og rådføre seg med lege eller en annen helsepersonell før du tar spirulina eller andre kosttilskudd.

Det er viktig å merke seg at det fortsatt er mye vi ikke vet om spirulina og dets mulige helsefordeler, og at det pågår forskning for å lære mer om denne algen. Hvis du vurderer å ta spirulina eller andre kosttilskudd for å forbedre hukommelse og kognitive funksjoner, bør du alltid rådføre deg med lege eller en annen helsepersonell først. De kan hjelpe deg med å vurdere ditt individuelle behov og gi råd om riktig dosering.

Kjøp spirulina fra Norsk apotek her!

Les også: Er spirulina farlig? 

Hvordan inkludere spirulina i hverdagen

Her får du noen oppskrifter med spirulina. Dette er eksempler på hvordan du enkelt kan inkludere spirulina i hverdagen.

Smoothie

Ingredienser:
spirulina smoothie
Spirulina smoothie
  • 1 banan
  • 1 kopp frosne bær (for eksempel jordbær, blåbær eller bringebær)
  • 1 kopp spinat
  • 1 kopp mandelmelk
  • 1 spiseskje spirulina pulver
  • 1 spiseskje gresk yoghurt (valgfri)
Instruksjoner:
  1. Ha alle ingredientene i en blender.
  2. Kjør blender på høy hastighet til du har en glatt og jevn blanding.
  3. Server smoothien i et glass og nyt med en skje eller en smoothiepinne.
Du kan tilpasse denne oppskriften etter ønske ved å bruke andre frosne bær, grønnsaker eller typer meieriprodukter. Du kan også legge til litt honning eller lønnesirup for å gjøre smoothien søtere, eller litt fersk ingefær for litt ekstra smak. Ha gjerne litt ekstra spirulina om du vil øke mengden av denne algen i smoothien.

Suppe

Her er en oppskrift på en kremet grønnsakssuppe med spirulina.
Spirulina suppe
Spirulina suppe
Ingredienser:
  • 1 ss olje
  • 1 stor løk, hakket
  • 3 stk. hvitløkfedd, hakket
  • 1 stor gulrot, skåret i små terninger
  • 1 stor stang selleri, skåret i små terninger
  • 1 stor kålrot, skåret i små terninger
  • 1 kopp brokkoli, skåret i små buketter
  • 1 kopp spinat
  • 1 boks hakkede tomater
  • 4 kopp vann
  • 1 kopp kyllingkraft (kan erstattes med vegetabilsk kraft)
  • 1 spiseskje spirulina pulver
  • salt og pepper etter smak
Instruksjoner:
  1. Varm olje i en stor gryte over medium varme.
  2. Tilsett løk og hvitløk og stek til løken er myk.
  3. Tilsett gulrot, selleri og kålrot og stek til grønnsakene begynner å bli myke.
  4. Tilsett brokkoli, spinat, hakkede tomater, vann og kyllingkraft.
  5. La suppen koke opp og la den småkoke i 15-20 minutter til grønnsakene er møre.
  6. Tilsett spirulina pulver og kjør suppen glatt med en stavmikser.
  7. Smak til med salt og pepper etter ønske.
  8. Server suppen varm i dybe tallerkener.
Denne suppen kan nytes som den er, eller serveres med en porsjon kokte ris eller pasta om ønskelig. Du kan også tilsette litt frisk koriander eller basilikum for ekstra smak. Ha gjerne litt ekstra spirulina om du vil øke mengden av denne algen i suppen.

Spirulina dressing

Her er en oppskrift på en spirulinadressing. Ingredienser:
  • 1/4 kopp olivenolje
  • 1/4 kopp sitronsaft
  • 1 spiseskje spirulina pulver
  • 1 spiseskje dijonsennep
  • 1 spiseskje honning
  • 1 fedd hvitløk, presset
  • salt og pepper etter smak
Instruksjoner:
  1. Ha alle ingredientene i en liten skål og rør til dressingen er glatt.
  2. Smak til med salt og pepper etter ønske.
  3. La dressingen stå i kjøleskapet i minst 30 minutter for å la smakene sette seg.
  4. Bruk dressingen til å pynte salater, grønnsaker eller andre retter etter ønske.
Denne dressingen kan også brukes som marinade for kjøtt, fisk eller grønnsaker før grilling eller steking. Du kan justere mengden av olje, sitronsaft og honning etter ønske for å få en tykkere eller tynnere dressing. Ha gjerne litt ekstra spirulina om du vil øke mengden av denne algen i dressingen.

Pannekaker

Her er en oppskrift på pannekaker med spirulina:
Spirulina pannekaker
Spirulina pannekaker
Ingredienser:
  • 1 kopp hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 1 1/2 kopp melk
  • 1 egg
  • 1 spiseskje spirulina pulver
  • 1 ss smeltet smør
  • smør eller olje til steking
Instruksjoner:
  1. Bland hvetemel, bakepulver, salt og spirulina pulver i en stor bolle.
  2. Tilsett melk, egg og smeltet smør og rør til en jevn røre.
  3. La røren stå i 5 minutter.
  4. Varm en panne eller en stekespade over medium varme. Smør eller ha litt olje i pannen.
  5. Hell en liten mengde røre i pannen for hver pannekake (ca. 1/4 kopp per pannekake).
  6. Stek pannekakene til de er gyldne på begge sider, ca. 2-3 minutter per side.
  7. Server pannekakene varme med smør, syltetøy, honning eller andre tilbehør etter ønske.
Denne oppskriften gir ca. 6-8 pannekaker, avhengig av størrelsen på pannen og mengden røre du bruker per pannekake. Du kan justere mengden melk etter ønske for å få en tykkere eller tynnere røre. Ha gjerne litt ekstra spirulina om du vil øke mengden av denne algen i pannekakene. Du kan også tilsette litt ekstra smak ved å bruke smakfull melk, for eksempel soyamelk eller havremelk.

Referanser

  1. "Spirulina: A review of its potential health benefits" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5876236/) - En oversikt over spirulina og dets mulige helsefordeler, inkludert dets innhold av næringsstoffer, dets antioksidantegenskaper, dets anti-kreft egenskaper og dets mulige fordeler for personer med allergier og diabetes.
  2. "Antioxidant and anti-inflammatory activities of spirulina" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3729288/) - En studie som undersøkte spirulinas antioksidant- og antiinflammatoriske egenskaper og fant at den kan ha en gunstig effekt på kroniske inflammatoriske sykdommer.
  3. "Spirulina and Cholesterol: A Review" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6448318/) - En oversikt over studier som har undersøkt effekten av spirulina på kolesterolnivået og fant at det kan ha en kolesterolsenkende effekt.
  4. "Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of spirulina supplementation in subjects with hypercholesterolemia" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296360) - En randomisert, dobbel-blind, placebo-kontrollert studie som undersøkte effekten av spirulina på kolesterolnivået hos personer med hyperkolesterolemi (høyt kolesterol) og fant at spirulina kunne senke totalt kolesterol og LDL-kolesterol.
  5. "Spirulina and hypertension: a review" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6539478/) - En oversikt over studier som har undersøkt effekten av spirulina på blodtrykket og fant at det kan ha en blodtrykkssenkende effekt.
  6. "The effect of spirulina on blood pressure in patients with grade 1 hypertension: a randomized, double-blind, placebo-controlled study" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24622449) - En randomisert, dobbel-blind, placebo-kontrollert studie som undersøkte effekten av spirulina på blodtrykket hos personer med grad 1 hypertensjon (mildt forhøyet blodtrykk) og fant at spirulina kunne senke systolisk og diastolisk blodtrykk.
  7. "The effect of spirulina on immune function in elderly subjects" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24680647) - En studie som undersøkte effekten av spirulina på immunforsvaret hos eldre personer og fant at spirulina kunne øke aktiviteten til hvite blodlegemer og øke antallet hvite blodlegemer.
  8. "Effect of Spirulina maxima on the immune function of HIV-positive patients" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20054389) - En studie som undersøkte effekten av spirulina på immunforsvaret hos personer med HIV og fant at spirulina kunne øke aktiviteten til hvite blodlegemer.
  9. "Spirulina and cognitive function: a review" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5978042/) - En oversikt over studier som har undersøkt effekten av spirulina på hjernen og kognitive funksjoner og fant at det kan ha en gunstig effekt på en rekke kognitive parametere.
  10. "Spirulina and inflammation: a review" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5876234/) - En oversikt over studier som har undersøkt effekten av spirulina på betennelse og fant at det kan ha en gunstig effekt på en rekke betennelsesrelaterte parametere.
  11. "The effect of spirulina on skin health: a systematic review" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6436586/) - En oversikt over studier som har undersøkt effekten av spirulina på huden og fant at det kan ha en gunstig effekt på en rekke hudrelaterte parametere.
  12. "The effects of oral spirulina on atopic dermatitis and allergic rhinitis: a double-blind, placebo-controlled trial" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17076983) - En studie som undersøkte effekten av spirulina på atopisk eksem og allergisk rhinitt hos mennesker og fant at spirulina kunne redusere rødhet og utslett.
  13. "Anti-inflammatory and soothing effects of spirulina cream on skin irritation in mice" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30881843) - En studie som undersøkte effekten av spirulina krem på hudirritasjon hos rotter og fant at spirulina krem kunne ha en lindrende effekt.