Hva er Citrulline Malate, en god preworkout?

Hva er Citrulline Malate?

Citrulline malate er et kosttilskudd som består av en blanding av aminosyren citrullin og malat. Citrullin er en naturlig forekommende aminosyre som finnes i matvarer som f.eks. agurk, og det spiller en viktig rolle i aminosyrekjeden som kroppen bruker til å produsere nitroglyserin. Malat er en organisk syre som finnes i en rekke frukter, inkludert epler, og det spiller en rolle i energiproduksjonen i kroppen.

Citrulline malate har blitt populært som et sports- og treningstilskudd på grunn av sine mulige effekter på muskelfunksjon og ytelse. Noen studier tyder på at det kan bidra til å redusere tretthet og øke utholdenhet under fysisk anstrengelse, og det kan også ha en positiv effekt på muskeltilvekst og styrke. Det er imidlertid viktig å merke seg at dette er et område som trenger mer forskning, og at det ikke finnes tilstrekkelig bevis for å bekrefte disse påstandene.

Les også: HVILKET KOSTTILSKUDD BØR JEG TA?

Er citrulline Malate en god preworkout?

Citrulline malate har blitt undersøkt for sine mulige effekter på muskelfunksjon og ytelse, og noen studier tyder på at det kan ha en positiv effekt på utholdenhet og redusere tretthet under fysisk anstrengelse. På grunn av dette har det blitt populært som et sports- og treningstilskudd. Det kan være spesielt nyttig som en del av en pre-workout.

Hvordan fungerer citrulline malate?

Citrulline omdannes til arginin av enzymet arginase. Enzymet finnes i leveren og i andre vev i kroppen, og det omdanner citrulline til arginin ved å fjerne en aminogruppe. Omdannelsen av citrulline til arginin kan bidra til å øke arginininnholdet i kroppen, og dermed også produksjonen av nitroglyserin.

Arginin er en annen aminosyre som spiller en viktig rolle i produksjonen av nitroglyserin i kroppen. Nitroglyserin ekspanderer blodårene, noe som kan bidra til å øke blodstrømmen. Arginin kan også bidra til å øke produksjonen av hormonet veksthormon, som spiller en rolle i muskeltilvekst og styrke.

Hvorfor øker citrulline malate konsentrasjonen av arginin mer enn å supplere med arginin i seg selv

Det er bevist at citrulline malate som et kosttilskudd øker konsentrasjonen av arginin i kroppen mer en å ta et tilskudd av arginin i seg selv.

Citrulline malate kan øke konsentrasjonen av arginin i kroppen mer enn arginintilskudd fordi citrulline ikke nedbrytes av samme enzymer som arginin. Når citrulline tas som et kosttilskudd, omdannes det til arginin av enzymet arginase, som finnes i leveren og i andre vev i kroppen. Arginase fjerner en aminogruppe fra citrulline for å produsere arginin.

Arginin, derimot, kan nedbrytes av enzymet arginin-deiminase (ADI) i tillegg til arginase. ADI omdanner arginin til urea og ornitin, som elimineres fra kroppen gjennom urinen. På grunn av denne nedbrytningen kan arginintilskudd ikke øke konsentrasjonen av arginin i kroppen på samme måte som citrulline malate.

Citrulline malate gir deg mer pump

Nitroglyserin er et stoff som bidrar til å øke blodstrømmen ved å ekspandere blodårene. Citrulline, som er en aminosyre som finnes i citrulline malate, spiller en viktig rolle i produksjonen av nitroglyserin i kroppen. Når citrulline malate tas som et kosttilskudd, kan det bidra til å øke produksjonen av nitroglyserin i kroppen. Dette kan ha en positiv effekt på blodstrømmen og kan bidra til å redusere tretthet og øke utholdenhet under fysisk anstrengelse.

Altså citrulline malate kan gi deg en større og bedre pump under treningen. Dette kan for noen gi en motivasjon å se seg selv med store blodårer. Men fordelene med økt produksjon av nitroglyserin i kroppen kommer av effekten den har på å redusere tretthet og øke utholdenhet under fysisk aktivitet.

Citrulline vs citrulline malate

Citrulline og citrulline malate er begge former for aminosyren citrullin. Citrulline er den reneste formen av aminosyren, mens citrulline malate er en blanding av citrullin og malat, som er en organisk syre.

Citrulline spiller en viktig rolle i aminosyrekjeden som kroppen bruker til å produsere nitroglyserin. Nitroglyserin er et stoff som kan bidra til å øke blodstrømmen og lindre muskelsmerter. Citrulline har også vært undersøkt for sine mulige effekter på tretthet og utholdenhet under fysisk anstrengelse.

Citrulline malate har en lignende virkning, men det er også blitt undersøkt for sine mulige effekter på muskelfunksjon og ytelse. Noen studier tyder på at det kan bidra til å øke utholdenhet og redusere tretthet under fysisk anstrengelse, samt ha en positiv effekt på muskeltilvekst og styrke.

Les også: HVA ER NMN OG HVORDAN FUNGERER DETTE KOSTTILSKUDDET?

Andre fordeler med citrulline malate

Citrulline malate mot høyt blodtrykk

Studier med 30 til 40 deltagere undersøkte effektene av citrulline-tilskudd hos voksne med høyt blodtrykk eller andre hjerteforhold.

De fant at deltagerne hadde redusert blodtrykket med 4-15% etter åtte uker. [1][2]

I tillegg fant en liten studie med 12 voksne med normalt blodtrykk at citrulline reduserer blodtrykket med 6-16% etter 7 dager. [3]

Men det er fremdeles uklart hvor bra citrulline malate fungerer mot høyt blodtrykk ettersom andre studier ikke fant noen fordeler over en fire ukers periode. [4][5]

Spirulina er også et kosttilskudd som har vist seg å kunne senke blodtrykket.

Er citrulline malate lovlig i Norge?

Ja, citrulline malate er lovlig i Norge og du kan få kjøpt det hos de fleste helsekost butikker. Å kjøpe dette kosttilskuddet i pulverform er ofte billigere enn å kjøpe det i kapselform. Det kan da ha noe sur og syrlig smak men dette er normalt.

Er citrulline malate farlig?

Citrulline malate er generelt sett ansett som trygt når det tas i anbefalte doser. Det er imidlertid viktig å merke seg at dette er et område som trenger mer forskning, og at det ikke finnes tilstrekkelig bevis for å bekrefte de mulige fordelene eller sikkerheten ved å ta citrulline malate.

Som med alle kosttilskudd, bør citrulline malate tas med forsiktighet og kun etter råd fra lege eller ernæringsfysiolog. Det kan ha uønskede bivirkninger for noen personer, spesielt for de som har visse medisinske tilstander eller tar medisiner.

Referanser:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21154265
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26863234
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27333912
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21067832
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19851298