Hva er NMN og hvordan fungerer dette kosttilskuddet?

Hva er NMN?

NMN er en form for niacin, en type B-vitamin, og det hevdes at det kan bidra til å øke nivåene av NAD+ i kroppen. NAD+ er et kofaktor som spiller en viktig rolle i en rekke biokjemiske reaksjoner i kroppen, inkludert energiomsetning og DNA-reparasjon.

Nicotinamide mononucleotide, eller NMN, er et kosttilskudd som har vært i fokus de siste årene på grunn av sine mulige anti-aldrings egenskaper.

Hva er NAD+

NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide) er et stoff som spiller en viktig rolle i kroppen vår. Det fungerer som en kofaktor i en rekke biokjemiske reaksjoner, inkludert energiomsetning og DNA-reparasjon. Det finnes i alle kroppens celler og er avgjørende for at kroppen skal fungere på en optimal måte.

Når vi blir eldre, reduseres nivået av NAD+ i kroppen vår, noe som kan føre til en rekke helseproblemer. Det hevdes at å øke nivået av NAD+ kan bidra til å forsinke aldring og forbedre fysisk og mental funksjon. Det er også mulig at økte nivåer av NAD+ kan bidra til å bekjempe sykdommer som diabetes, hjertesykdommer og kreft.

Det finnes ulike måter å øke nivået av NAD+ på, inkludert gjennom kostholdet og med kosttilskudd. Matvarer som inneholder NAD+ inkluderer melk, rødbeter, avokado og gjær. Kosttilskudd som nicotinamid ribosid (NR) og nicotinamide mononukleotid (NMN) hevdes også å kunne øke nivået av NAD+ i kroppen.

Det er imidlertid fortsatt behov for mer forskning for å bekrefte eventuelle helsemessige fordeler ved å øke nivået av NAD+ hos mennesker. Samtidig er det også uklart hvilke doseringer som er sikre og effektive for mennesker.

Det er viktig å huske at kosttilskudd ikke er regulert av FDA (den amerikanske mat- og legemiddeladministrasjonen) på samme måte som legemidler. Dette betyr at det ikke er noen garanti for at et kosttilskudd inneholder den mengden av stoffet som er oppgitt på etiketten, eller at det er trygt å ta.

Kjøp NAD+ her!

Fordeler med NAD+

Her er flere av fordelene NMN kan ha ved i øke nivåene med NAD+ i kroppen.

  • Det kan ha beskyttende effekter på hjernen. NAD antas å modulere produksjonen av et protein som hjelper cellene å beskytte seg mot svekkelse av mitokondriell funksjon og oxidativt stress. Disse cellerelaterte stressorene er relatert til noen nevrologiske sykdommer, inkludert Alzheimer's sykdom.

  • Det kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom. Forskning på mus har funnet at høye nivåer av NAD i blodet reverserte aldersrelatert arteriell skade, noe som kan bidra til å beskytte mot hjertesykdom. [1]

  • Det kan beskytte mot kreft. Økte nivåer av NAD kan bidra til å beskytte celler mot oxidativt stress og DNA-skade, som er knyttet til utvikling av kreft.

  • Det kan hjelpe mot jetlag. Forskning tyder på at NAD kan bidra til å justere kroppens indre klokke, og muligens hjelpe til med å lindre jetlag eller andre døgnrytmeforstyrrelser. [2]

  • Det kan hjelpe aldrende muskler. Studier på eldre mus har vist at høye nivåer av NAD i blodet hjalp til med å forbedre muskelfunksjon, styrke og utholdenhet hos eldre mus. [3]

Kjøp NAD+ her!

Er NMN farlig?

Det er ikke mulig å si med sikkerhet om NMN er farlig eller ikke, eller om det kan føre til bivirkninger hos mennesker. NMN (nicotinamide mononucleotide) har vist seg å være sikkert å ta i dyreforsøk. Men det er fortsatt behov for mer forskning for å bekrefte eventuelle helsemessige fordeler hos mennesker. Det er også uklart hvilke doseringer som er sikre og effektive for mennesker.

Les også: HVILKET KOSTTILSKUDD BØR JEG TA?

Er NMN lovlig i Norge?

Jeg kan ikke finne konkret informasjon om NMN er et kosttilskudd som er godkjent for bruk i Norge. Jeg anbefaler at du tar kontakt med relevante myndigheter for eksempel Statens legemiddelverk eller Mattilsynet, for å få svar på spørsmål om lovligheten av NMN i Norge.

Referanser:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26970090/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28050554/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27508874/