Semaglutid for å gå ned i vekt

Semaglutid for å gå ned i vekt?

Semaglutid kan bidra til vekt tap ved å øke produksjonen av hormonet GLP-1 i kroppen. GLP-1 hjelper til å regulere appetitten og følelsen av metthet, så når produksjonen økes kan dette føre til at du spiser mindre og føler deg mer mett etter et måltid.

En studie fra 2016 viste at personer med type 2-diabetes som tok semaglutid som supplement til diett og økt fysisk aktivitet, gikk ned i gjennomsnitt 5,9 kg mer enn de som bare fikk diett og økt fysisk aktivitet alene.

Hva er Semaglutid?

Det er et legemiddel som brukes til å behandle type 2-diabetes. Det er en såkalt GLP-1 agonist, noe som betyr at det virker ved å øke produksjonen av et hormon kalt GLP-1, som hjelper til å regulere blodsukkeret i kroppen.

Semaglutid kan tas som en subkutan injeksjon én gang i uken og kan bidra til å senke blodsukkeret og redusere risikoen for komplikasjoner av diabetes, som hjerte- og karsykdommer og nyreskader.

GLP-1

GLP-1 (glukagonlignende peptid-1) er et hormon som finnes naturlig i kroppen. Det produseres av celler i bukspyttkjertelen og spiller en rolle i reguleringen av blodsukkeret. Når du spiser, frigjøres GLP-1 i magesekken, noe som hjelper til å senke blodsukkeret ved å øke insulinproduksjonen og hemme produksjonen av glukagon (et hormon som øker blodsukkeret). GLP-1 har også en appetittdempende effekt, så det kan bidra til å redusere matinntaket.

Er det trygt å bruke semaglutid for å gå ned i vekt?

Semaglutid anses generelt som en trygg medisin, men som alle medisiner kan det være bivirkninger og risiko forbundet med bruken. Når det gjelder bruk av semaglutid for vekttap, har flere studier blitt utført for å evaluere sikkerheten og effektiviteten til stoffet. Vi venter fremdeles på mer forskning når det kommer til dette legemiddelet.

Alternativ til fettsuging

Fettsuging er per dags dato den mest effektive metoden for å fjerne fett på. Men fettsuging er en stor kirurgisk prosess som er forbundet med mange bivirkninger.

Semaglutid blir litt som å ta en sprøyte for å gå ned i vekt. Forskningen virker så langt lovende og kan etterhvert bli et godt og trygt alternativ til fettsuging.

Er semaglutid lovlig i Norge? 

Semaglutid er et lovlig legemiddel i Norge. Det kan kun skrives ut av lege og kan kun kjøpes på resept. Du bør følge anbefalingene fra lege eller annen helsepersonell når det gjelder dosering og bruk av semaglutid. Det er også viktig å huske at semaglutid kun er godkjent for behandling av type 2-diabetes. Det norske legemiddelverket har altså ikke godkjent semaglutid for å gå ned i vekt. Det bør heller ikke brukes som en primær behandling for vekttap uten å ha rådført seg med en lege først.

Referanser: