Hvordan gå ned i vekt fort?

Hvordan gå ned i vekt fort?

For å gå ned i vekt fort må du være i et kaloriunderskudd. Altså du må forbrenne mer kalorier enn du inntar. Dette kan oppnås ved å spise mindre kalorier eller øke aktivitetsnivået ditt.

Gå ned i vekt fort - slik gjør du det

Mange ønsker å gå ned i vekt fort, enten for å føle seg bedre i egen kropp, for å forbedre helsen eller for å nå et bestemt vektmål. Det er imidlertid viktig å huske på at vekttap ikke bør være et kortsiktig mål, men heller en del av en sunnere livsstil over tid.

Her er noen tips for å gå ned i vekt raskt og sunt:

 • Spis regelmessige måltider med lave kaloriinnhold. Det er viktig å ikke gå sulten, da dette kan føre til at du spiser mer enn du egentlig har behov for. Fokuser på å spise matvarer som er rike på protein, fiber og næringsstoffer, som grønnsaker, bær, magre proteinkilder og fullkornsprodukter.

 • Øk fysisk aktivitet. Å være mer fysisk aktiv kan bidra til å øke forbrenningen og hjelpe deg å gå ned i vekt fortere. Prøv å få inn minst 30 minutter med moderat til hard fysisk aktivitet hver dag, for eksempel gjennom å gå, løpe, sykle eller treningsøkter med vektløfting.

 • Reduser inntaket av sukker og raffinerte karbohydrater. Disse matvarene kan bidra til å øke blodsukkernivået og føre til at du føler deg sulten igjen kort tid etterpå. Prøv å begrense inntaket av matvarer som hvitt brød, pasta, kaker, kjeks og godteri, og heller velg matvarer som er rike på fiber og næringsstoffer.

 • Øk inntaket av vann, grønnsaker og frukt. Å drikke nok vann kan bidra til å holde deg mett og øke forbrenningen. Grønnsaker og frukt er også gode valg, da de er lave i kalorier men rike på næringsstoffer. Prøv å spise minst fem porsjoner av grønnsaker og frukt hver dag.

 • Unngå prosessert mat og matvarer med tilsatt sukker og fett. Disse matvarene kan bidra til å øke kaloriinnholdet i kosten din og gjøre det vanskeligere å gå ned i vekt. Prøv å velge matvarer i så naturlig form som mulig.

 • Sørg for å få nok søvn hver natt. Søvn har en stor innvirkning på vekten vår, og mangel på søvn kan øke sjansen for vektøkning. Prøv å sove minst syv timer hver natt for å holde deg i god form og øke vekttapet.

 • Finn en form for fysisk aktivitet du liker og gjør den til en del av din ukentlige rutine. Det er viktig å finne en form for trening som du faktisk liker, slik at du er mer sannsynlig å holde deg med det over tid. Det kan være alt fra å gå turer i naturen til å delta på treningsøkter i et treningsstudio.

 • Prøv å redusere stressnivået ditt. Høyt stressnivå kan føre til at du spiser mer usunt og hindre vekttapet. Prøv å bruke avslappingsteknikker som pusting eller meditasjon for å hjelpe deg med å håndtere stress og øke sjansene for vekttap.

 • Vær tålmodig og ikke forvent at vekten skal gå ned over natten. Det tar tid å bygge sunne vaner og se fremgang, så vær tålmodig og vær fornøyd med de små seirene underveis.

Husk at vekttap bør være en del av en sunnere livsstil over tid, ikke et kortsiktig mål. Fokuser på å spise en balansert kost og øke fysisk aktivitet, i stedet for å prøve å gå ned i vekt fort ved hjelp av usunne slankemetoder.

Les også: PERSONLIG TRENER HJELPER DEG MED Å GÅ NED I VEKT

Hvor mye kaloriunderskudd må man ha for å gå ned i vekt?

Det anbefalte daglige kaloriunderskuddet er på 500 kalorier for de fleste mennesker. Dette tilsvarer en vekttap på ca. 0,5 kilo i uken, noe som anses som en sunn vektreduksjon.

Det er imidlertid viktig å huske på at alle er forskjellige, og at det kan være nødvendig å tilpasse kaloriunderskuddet ditt for å oppnå ønsket vekttap. Det kan være lurt å snakke med en lege, ernæringsfysiolog eller kostholdsveileder for å få individuell rådgivning og hjelp til å sette opp en plan som passer for deg. Send meg en mail så hjelper jeg deg gjerne.

Det er også verdt å merke seg at en stor del av vekttapet ditt vil være fett, men det kan også være en del muskelmasse. Det er derfor viktig å fokusere på å øke fysisk aktivitet og spise en diett rik på protein, slik at du kan bevare muskelmassen mens du går ned i vekt.

Hvordan gå ned i vekt uten å miste muskelmasse?

For å gå ned i fett uten å gå ned i muskelmasse må du trene musklene dine mens du er på vei ned i vekt/er i ett kaloriunderskudd.

De fleste tenker at når man går ned i vekt, trener mye kardio og spiser mindre kalorier så vill kroppen først fjerne seg med fettet. Dette er ikke helt sant. Kroppen vill faktiskt først fjerne seg med muskler og ikke fett.

Dette er fordi fra et evolusjons standpunkt vill kroppen fjerne seg med det som krever mest energi. Muskler krever mer energi enn fett. Så når du er i et kaloriunderskudd tror kroppen at du sulter og vill derfor gjøre det den kan for å ta vare på deg. Fett er bare lagret energi og krever ikke mye energi for å opprettholde. Faktiskt så forbrenner 1kg muskler rundt 13 kalorier om dagen, mens 1kg fett forbrenner rundt 5 kalorier.

Hvordan få kroppen til å prioritere fettforbrenning?

Vi kan få kroppen til å prioritere å forbrenne fett ved å gjøre en enkelt form for trening, styrketrening.

Når vi trener styrke bruker vi musklene mye. Dette gir da signaler til hjernen som sier at musklene er viktig og vi må ta vare på dem. Men om musklene ikke brukes når du er i et kaloriunderskudd vet ikke hjernen eller kroppen din at muskelene er viktig for deg, derfor vill du også miste muskler når du går ned i vekt. Spesialet om du er i et veldig høyt underskudd.

Er det mulig å gå ned i vekt og samtidig bygge muskler?

Ja, det er faktisk mulig å gå ned i vekt og samtidig bygge muskler, selv om det kan være litt utfordrende. For å gå ned i vekt, må du skape et kaloriunderskudd, det vil si at du forbrenner mer energi enn du inntar gjennom mat og drikke. For å bygge muskler, må du derimot skape et kalorioverskudd, det vil si at du inntar mer energi enn du forbrenner. Det kan høres ut som et paradoks, men det finnes måter å gjøre begge deler på samme tid.

Om du har for mye fett på kroppen eller er overvektig kan faktiskt kroppen bruke det lagrede fettet du har som energi til muskel bygging når du går ned i vekt. Dette vill ikke si at fett blir gjort om til muskler, men heller at energien fra fettet blir brukt til å bygge muskler.

En annen metode er å være i et veldig lavt kaloriunderskudd. Er du i et lavt kaloriunderskudd og samtidig får i deg tilstrekkelig med protein kan du bygge muskler mens du går ned i vekt. Det vill da ta lenger tid å gå ned i vekt, og det vill også ta lengre tid å bygge muskler enn om du prioriterte enn av disse alene.

Jeg anbefaler å heller fokusere på en ting av gang. Resultater tart tid og det er lettere å bli umotivert om du ikke ser fremgang.

Hvilke trening er best for å gå ned i vekt fort?

Kardio er den beste treningen for å gå ned i vekt fort. Jo mer du beveger kroppen din jo flere kalorier forbrenner du. Styrke trening er også bra, men om vi snakker om hva som er best er det kardio som tar førsteplassen.

Dette er fordi når du trener styrke beveger du ikke kroppen like mye som om du for eksempel tok en løpetur. Selv med tunge vekter er ikke styrke trening bedre for å forbrenne kalorier.

Hvilke trening er best for å miste fett?

Rolig kardio er den beste formen for kardio for å forbrenne fett fra kroppen. Hver gang du trener kardio forbrenner du muskler og fett. Men, med rolig kardio er det en høyere andel av kaloriene som kommer fra fett enn fra muskler.

Høyintensitetsintervalltrening (HIIT) kan også vært en bra form for kardio for å gå ned i vekt fort. Problemet er at ved høy intensitet forbrenner du en høyere andel muskler av kaloriene du forbrenner. Du vill heller ikke klare å trene så altfor lenge på høy intensitet imotsetning til rolig kardio.  Det er også en høyere sjanse for å skade seg under høyere intensitet form for kardio da du bruker mye ekspo0lisive bevegelser.

Hvilke diett er best for å gå ned i vekt fort?

Den dietten som er best for å gå ned i vekt for avhenger av mange faktorer. Inkludert hva mat du liker og hva som passer din livsstil. For noen er paleo dietten best, mens andre liker lavkarbo.

Det er ikke noe spesielt med disse dietene som gjør at du går fortere ned i vekt enn med andre dietter. På slutten av dagen er det alltid kalorier inn og kalorier ut som gjelder. Men å følge en diett kan gjøre ting enklere for noen og noen liker å følge ne viss diet. Her er noen av de mest populære diettene for å gå ned i vekt fort.

Paleo dietten

Paleo dietten, også kjent som "stenalderdietten" eller "kjøtt- og grønnsaksdietten", er en diett som bygger på matvarene som menneskene spiste under paleolitikum (stenalderen). Dette inkluderer matvarer som kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, frukt, nøtter og frø, mens matvarer som mel, melk, legumer, korn og bearbeidet mat generelt er utelukket.

Målet med paleo dietten er å gi kroppen din de næringsstoffene den trenger for å fungere optimalt, ved å følge en diett som ligner den som menneskene spiste før landbruk og bearbeiding av mat ble utviklet. Det hevdes at paleo dietten kan bidra til å redusere risikoen for en rekke helseproblemer, som overvekt, diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Det er imidlertid verdt å merke seg at det finnes lite vitenskapelig belegg for påstandene om at paleo dietten er særlig gunstig for helsen, og det er uenighet blant eksperter om hvor sunt det faktisk er å følge denne dietten over tid.

Lavkarbo

Lavkarbo dietten er en diett som innebærer å redusere inntaket av karbohydrater og øke inntaket av proteiner og fett. Målet med lavkarbo dietten er å få kroppen til å bruke fett som energikilde, noe som kan bidra til vekttap.

Det finnes ulike varianter av lavkarbo dietten, med ulikt karbohydratinnhold. Noen lavkarbo dietter tillater opptil 100-150 gram karbohydrater per dag, mens andre kan ha et karbohydratinnhold på så lite som 20-50 gram per dag.

Mange opplever hurtig vekttap når de først begynner på en lavkarbo diett. Dette er ikke grunnet en hurtig reduksjon av fett, men heller en reduskjon av mengden vann kroppen holder. Karbohydrater holder mer vann enn protein og fett. Derfor når du kutter ut mesteparten av karbohydratene dine holder du mindre vann og vekten går ned.

Lavkarbo gir høyere fettoksidering

Noen mener også at kroppen får en høyere fettoksidering når du er på en lavkarbo diett, dette er sant, men det betyr ikke at du forbrenner mer av fettet du allerede har. Som vi vet så er lavkarbo diett en diett med mer protein og fett og mindre karbohydrater.

Studier har vist at den høyere fettoksideringen du får fra å være på en lavkarbo diett kommer rett og slett fra at du spiser også mer fett. Så på slutten av dagen så er den totale mengden fett du har oksidert (forbrent) det samme som om du hadde vært i et kaloriunderskudd på en balansert diett.

Ketose

Du har kanskje hørt at en lavkarbo diett kan føre til ketose, men hva er egentlig ketose?

Ketose er en tilstand som oppstår når kroppen din begynner å produsere ketonstoffer som en alternativ energikilde. Ketonstoffer er stoffer som produseres av leveren når kroppen din ikke har tilgang på nok glukose (sukker) som energikilde. Dette skjer som regel når du reduserer inntaket av karbohydrater og øker inntaket av fett, for eksempel ved å følge en lavkarbo diett.

Når kroppen din produserer ketonstoffer, vil den begynne å bruke dem som energikilde i stedet for glukose. Dette kan bidra til å redusere sultfølelsen og øke fettforbrenningen, noe som kan bidra til vekttap. Ketonstoffer kan også bidra til å øke konsentrasjonen og redusere svingninger i blodsukkernivået.

Det finnes tre hovedtyper ketonstoffer: acetoacetat, beta-hydroksybutyrat og acetone. Disse produseres i leveren når fett omdannes til energi, og de kan måles i blodet for å vurdere om kroppen din er i ketose. Det er imidlertid viktig å huske på at ketose ikke nødvendigvis er et tegn på god helse, og at det kan være risikoer ved å følge en lavkarbo diett over lengre tid.

Fasting

Fasting, eller periodisk faste, innebærer å redusere eller utelate matinntaket over en periode, enten helt eller delvis. Det finnes ulike varianter av fasting, som for eksempel:

 • Intermittent fasting: Dette innebærer å faste i en periode, for eksempel 16 timer, deretter spise normalt resten av døgnet. En populær variant av intermitterende fasting er 16:8-metoden, der man spiser normalt i 8 timer og faster i 16 timer.

 • Alternativ-dag fasting (ADF): Dette innebærer å faste en dag og spise normalt den neste.

 • 5:2-dietten: Dette innebærer å spise som normalt i 5 dager og redusere kaloriinntaket til 500-600 kalorier de to resterende dagene.

Målet med fasting er som regel å bidra til vekttap og å øke fettforbrenningen, men det hevdes også at fasting kan ha andre helsefordeler, som å redusere risikoen for en rekke sykdommer og øke levealderen. Det finnes imidlertid lite vitenskapelig belegg for påstandene om at fasting har spesielle helsefordeler, og det er uenighet blant eksperter om hvor sunt det faktisk er å faste over lengre tid.

Les også: HVILKEN TRENING FORBRENNER MEST FETT?

Middelhavsdietten

Middelhavsdietten er en matplan som bygger på matvarene som spises i landene rundt Middelhavet, som Italia, Spania, Hellas og Marokko. Dette inkluderer matvarer som olivenolje, nøtter, frukt, grønnsaker, fullkorn, fisk, kylling og bønner. Middelhavsdietten innebærer også å redusere inntaket av bearbeidet mat, rødt kjøtt og sukker.

Middelhavsdietten hevdes å ha en rekke helsefordeler, som å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, diabetes og overvekt. Det finnes også belegg for at middelhavsdietten kan bidra til å øke levealderen og redusere risikoen for kreft.

Det er imidlertid verdt å merke seg at det finnes lite vitenskapelig belegg for påstandene om at middelhavsdietten er særlig gunstig for helsen. Det er også uenighet blant eksperter om hvor sunt det faktisk er å følge denne dietten over tid.