Hva er NAD+ og hvordan fungerer dette kosttilskuddet?

Hva er NAD+

NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide) er et stoff som spiller en viktig rolle i kroppens biokjemiske prosesser. I Norge og internasjonalt, har det vært økende interesse for NAD+ og dets potensielle helsefordeler. "Hva er NAD+" er et ofte stilt spørsmål, og i denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på dette viktige co-enzymets funksjoner og betydning for kroppen vår. Vi vil se på hvordan NAD+ er involvert i energiomsetningen. Samt hvordan det påvirker aldring og hva forskningen sier om dets mulige rolle i å forebygge nevrodegenerative sykdommer. Vi vil også diskutere NAD+ som et kosttilskudd og mulige bivirkninger.

Hva er NAD+ og hva gjør det i kroppen vår?

NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide) er et viktig co-enzym som finnes i alle levende organismer. Det spiller en sentral rolle i energiomsetningen i kroppen vår. Det er nødvendig for at en rekke biokjemiske reaksjoner skal kunne fungere normalt. NAD+ er involvert i flere prosesser i kroppen, inkludert:

 • Energiomsetning: NAD+ er et sentralt co-enzym i kroppens cellemembraner, hvor det hjelper til å omdanne næringsstoffer til energi i form av ATP (adenosintrifosfat).

 • DNA-reparasjon: NAD+ er nødvendig for å reparere skader på DNA som kan oppstå som følge av frie radikaler og andre skadelige stoffer.

 • Regulering av genuttrykk: NAD+ er involvert i reguleringen av genuttrykket, noe som er viktig for å opprettholde normal cellefunksjon og forhindre utvikling av sykdommer.

 • Aldring: NAD+ nivåene i kroppen reduseres med alderen. Noe som kan føre til aldersrelaterte sykdommer. For eksempel kan NAD+ mangel være involvert i utviklingen av aldersrelatert nevrodegenerasjon.

 • Søvn og døgnrytme: NAD+ er involvert i reguleringen av døgnrytmen og søvn-våkenhet syklus.

 • Stoffskiftet: NAD+ er involvert i reguleringen av stoffskiftet, noe som kan påvirke vektøkning eller tap.

 • Immunforsvaret: NAD+ er viktig for å opprettholde en god immunforsvar.

Det er blitt undersøkt om NAD+ kosttilskudd kan ha positive effekter på nevrodegenerative sykdommer, metabolske sykdommer og aldring. Imidlertid er det behov for mer forskning for å bekrefte eventuelle positive effekter.

Kjøp NAD+ tilskudd her!

NAD+ effekt på aldring

NAD+ spiller en viktig rolle i aldringsprosessen. NAD+ nivåene i kroppen reduseres med alderen, noe som kan føre til aldersrelaterte sykdommer. Studier har vist at NAD+ mangel kan være involvert i utviklingen av aldersrelatert nevrodegenerasjon. Som for eksempel Alzheimer og Parkinsons sykdom. NAD+ er også viktig for å regulere sirtuinene, en klasse av enzymer som er involvert i aldringsprosessen og som kan ha anti-aging egenskaper.

Forskning har vist at økt NAD+ nivåer kan ha en positiv effekt på aldring og kan bidra til å forlenge levetiden til celler og organismer. NAD+ supplementering er blitt undersøkt som en mulig metode for å øke NAD+ nivåene i kroppen og dermed forbedre aldring og anti-aging. Men mer forskning er nødvendig for å bekrefte eventuelle positive effekter.

NAD+ og metabolisme

Forskning har vist at NAD+ mangel kan føre til metabolske sykdommer som fedme og diabetes. NAD+ mangel kan også påvirke det perifere nervesystemet og føre til muskelsvakhet. Studier har vist at økt NAD+ nivåer kan ha en positiv effekt på metabolismen og kan bidra til å forbedre metabolske sykdommer. NAD+ supplementering er blitt undersøkt som en mulig metode for å øke NAD+ nivåene i kroppen og dermed forbedre metabolismen. Men mer forskning er nødvendig for å bekrefte eventuelle positive effekter.

Kjøp NAD+ tilskudd her!

NAD+ sin effekt på nevrodegenerative sykdommer

NAD+ spiller en viktig rolle i å forhindre nevrodegenerative sykdommer. Nevrodegenerative sykdommer er en gruppe av sykdommer som forårsaker gradvis tap av nerveceller i hjernen eller ryggmargen. Disse sykdommene inkluderer Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom, Huntington sykdom og andre.

Forskning har vist at NAD+ mangel kan være involvert i utviklingen av nevrodegenerative sykdommer. NAD+ er viktig for DNA-reparasjon og regulering av genuttrykk. Noe som er nødvendig for å opprettholde normal cellefunksjon og forhindre utvikling av sykdommer.

Studier har vist at økt NAD+ nivåer kan ha en positiv effekt på nevrodegenerative sykdommer og kan bidra til å forbedre symptomene. NAD+ kosttilskudd er blitt undersøkt som en mulig metode for å øke NAD+ nivåene i kroppen. Dermed forbedre nevrodegenerative sykdommer. Men mer forskning er nødvendig for å bekrefte eventuelle positive effekter, og for å utvikle en bedre forståelse av hvordan NAD+ kan brukes for å behandle eller forebygge nevrodegenerative sykdommer.

NAD+ kosttilskudd

Forskningen på NAD+ som et kosttilskudd er fortsatt i tidlig fase, og det er ikke klart om det er en trygg og effektiv måte for å øke NAD+ nivåene i kroppen. Det er viktig å merke seg at NAD+ kosttilskudd kan ha bivirkninger, og kan interagere med andre medisiner. Det er derfor viktig å rådføre seg med en lege før du tar NAD+ kosttilskudd.

Kjøp NAD+ tilskudd her!

NAD+ bivirkninger

NAD+ er et naturlig forekommende stoff i kroppen, og det er generelt sett som trygt å ta det som et kosttilskudd. Likevel, det er viktig å merke seg at det kan være bivirkninger ved å ta NAD+ kosttilskudd. Bivirkningene kan variere avhengig av doseringen og formen av supplementet.

Noen av de rapporterte bivirkningene av NAD+ kosttilskudd inkluderer:

 • Magesmerter

 • Kvalme

 • Oppkast

 • Diare

 • Høyt blodtrykk

 • Høye nivåer av bilirubin (gulsott)

Det er også viktig å merke seg at NAD+ kan interagere med noen medisiner, og kan derfor ikke være trygt for alle personer. Det er derfor viktig å rådføre seg med en lege før du tar NAD+ kosttilskudd, spesielt hvis du tar medisiner eller har kroniske sykdommer.

Selv om NAD+ kosttilskudd kan ha potensielle helsefordeler, er det viktig å nevne at det ikke er en erstatning for en balansert livsstil med et variert kosthold og regelmessig fysisk aktivitet.

Er NAD+ lovlig i Norge?

Det er ikke noen spesifikk lovgivning om NAD+ i Norge. NAD+ kosttilskudd kan kjøpes fritt i Norge, men som med alle kosttilskudd, det er ikke regulert av Mattilsynet. Det er derfor viktig at produsenten sørger for at produktet er trygt og inneholder det som står på etiketten.

Kjøp NAD+ tilskudd her!

Oppsummering

NAD+ er et viktig co-enzym som spiller en sentral rolle i kroppens biokjemiske prosesser. Det er involvert i energiomsetning, DNA-reparasjon, regulering av genuttrykk, aldring, søvn og døgnrytme, stoffskifte og immunforsvaret. NAD+ nivåene i kroppen reduseres med alderen, noe som kan føre til aldersrelaterte sykdommer.

Forskning har vist at økt NAD+ nivåer kan ha en positiv effekt på aldring, metabolismen og nevrodegenerative sykdommer. NAD+ supplementering er blitt undersøkt som en mulig metode for å øke NAD+ nivåene i kroppen og dermed forbedre aldring, metabolismen og nevrodegenerative sykdommer. Men mer forskning er nødvendig for å bekrefte eventuelle positive effekter.

Les også: HVA ER NMN OG HVORDAN FUNGERER DETTE KOSTTILSKUDDET?

Referanser:

 1. Why NAD+ Declines during Aging: It’s Destroyed - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5088772/
 2. NAD+ metabolism and its roles in cellular processes during ageing - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33353981/
 3. NAD+ in Brain Aging and Neurodegenerative Disorders - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6787556/