Kan faste øke veksthormonet?

Kan faste øke veksthormonet?

Ja, faste kan øke veksthormonet. Faste, det vil si å gå uten mat og drikke i en periode, kan ha en rekke helsemessige fordeler. Flere studier tyder på at faste kan øke produksjonen av veksthormonet i kroppen.

En studie fra 2005 publisert i New England Journal of Medicine fant at faste i 16 timer økte nivået av veksthormonet i kroppen hos friske menn med 2000%. En annen studie fra 2013 publisert i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism fant at faste i 72 timer økte nivået av veksthormonet hos friske menn med 2000-3000%.

Hva er faste?

Faste refererer til å gå uten mat og drikke i en periode. Det finnes ulike typer faste, inkludert:

 • Intermitterende faste: Dette innebærer å faste i en periode, for eksempel 16 timer, deretter spise normalt resten av døgnet. En populær variant av intermitterende faste er 16:8-metoden, der man spiser normalt i 8 timer og faster i 16 timer.

 • Alternativ-dag faste (ADF): Dette innebærer å faste en dag og spise normalt den neste.

 • 5:2-dietten: Dette innebærer å spise som normalt i 5 dager og redusere kaloriinntaket til 500-600 kalorier de to resterende dagene.

 • Fullstendig faste: Dette innebærer å ikke innta noen form for mat eller drikke, med unntak av vann, i en periode.

Faste kan ha en rekke helsemessige fordeler, inkludert vektreduksjon, økt insulinfølsomhet og økt nivå av veksthormonet. Det er imidlertid viktig å huske på at faste ikke passer for alle, og at det kan være skadelig for noen mennesker, spesielt hvis du har spesielle medisinske behov eller lider av en sykdom som krever jevnlig inntak av mat og drikke.

Er faste sunt?

Er fasting sunt?
Er faste sunt?

Faste kan ha flere fordeler, men den der den har sett dokumentert forsking er at faste kan senke kolesterolet.[1] Noen kan også oppleve å ha et bedre humør når de faster. Og for mange er det en god måte å gå ned i vekt på. Det er nettopp her vi ser de beste effektene. Men, da kommer jo spørsmålet er det fasten som gir disse positive virkingene eller er det vektnedgangen?

Noen har kanskje hørt at det er bra for magesekken å være helt tom innimellom. Dette er fordi konstant arbeid i magesekken kan gi kroppen noe stress/inflammasjon. Det er da sant, men det som også skal sies er at å ha en tom magesekk og ikke la magen arbeide med noe kan også skape tress og inflammasjon.

Faste kan også ha en rekke andre fordeler for kroppen. Det kan bidra til å øke produksjonen av celler som reparerer DNA-skader, noe som kan bidra til å beskytte kroppen mot aldring og sykdom. Det kan også øke produksjonen av proteiner som kan bidra til å beskytte hjernen mot skader og betennelser.

Hvordan påvirker faste veksthormonet?

Faste kan ha en positiv effekt på nivået av veksthormonet i kroppen. Det er uklart nøyaktig hvordan faste påvirker nivået av veksthormonet, men det antas at det kan skyldes at faste øker produksjonen av veksthormonfrigjørende faktor (GHRH), som bidrar til å øke produksjonen av veksthormonet. Faste kan også redusere produksjonen av veksthormonet-inhiberende hormon (GHIH), som hemmer produksjonen av veksthormonet.

Hva er veksthormon?

Veksthormonet, også kjent som somatotropin, er et hormon som produseres av hypofysen, en del av hjernen som ligger i bunnen av skallen. Veksthormonet spiller en viktig rolle i vekst og utvikling, og det bidrar til å regulere stoffskifte og vekt. Det har også en rekke andre fysiologiske effekter i kroppen.

Veksthormonet sekresjonen øker under søvn, fysisk anstrengelse og stress, og det reduseres med alderen. Nivået av veksthormonet i kroppen varierer gjennom døgnet, med høyeste nivåer vanligvis på natten og tidlig morgen.

Veksthormonet har en rekke fysiologiske effekter i kroppen, inkludert:

 • Økt proteintilførsel til muskler.

 • Reduksjon av fettlagring.

 • Økt kalsiumopptak og benmineralisering.

 • Økt kollagenproduksjon, noe som kan bidra til å øke hudelastisiteten.

 • Økt hjertefrekvens og blodtrykk.

 • Økt nivå av insulinlignende vekstfaktor 1 (IGF-1).

Manglende produksjon av veksthormonet kan føre til aldersrelaterte helseproblemer, inkludert vektøkning, svekket muskelstyrke og økt risiko for brudd. Det kan også føre til veksthemming hos barn og ungdom. Veksthormonet kan også brukes som et legemiddel for å behandle veksthemming hos barn og ungdom, samt for å øke muskelmasse og redusere fettmasse hos voksne.

Hvilke fordeler finnes med økt veksthormon?

Økt produksjon av veksthormonet kan ha en rekke fordeler for kroppen, inkludert:

 • Økt muskelmasse: Veksthormonet hjelper til med å øke proteintilførselen til musklene, noe som kan bidra til å øke muskelmasse og styrke.

 • Redusert fettmasse: Veksthormonet kan bidra til å redusere fettlagring i kroppen og øke forbrenningen av fett.

 • Bedre benhelse: Veksthormonet kan bidra til økt kalsiumopptak og benmineralisering, noe som kan bidra til å øke benstyrken og redusere risikoen for brudd.

 • Bedre hudelastisitet: Veksthormonet kan bidra til økt produksjon av kollagen, et protein som gir struktur og elastisitet til huden. Dette kan bidra til å øke hudelastisiteten og redusere rynker og andre tegn på aldring.

 • Bedre hjertehelse: Veksthormonet kan bidra til økt hjertefrekvens og blodtrykk, samt økt produksjon av insulinlignende vekstfaktor 1 (IGF-1), som kan bidra til å øke insulinfølsomheten og redusere risikoen for hjertesykdommer.

Bygge mer muskler?

Ja, økt produksjon av veksthormonet kan bidra til å øke muskelmasse og styrke. Veksthormonet hjelper til med å øke proteintilførselen til musklene, noe som kan bidra til økt muskelvekst og -styrke. Dette kan være spesielt nyttig for eldre mennesker, som ofte opplever svekket muskelstyrke og -masse som følge av aldring.

Men, dette er ikke nødvendigvis sant for dem søm øker produksjonen av veksthormon ved å faste. Noen av studiene jeg har snakket om i denne artikkelen viser at faste kan øke produksjonen av veksthormon opptil 3000%. Men, veksthormon er ikke den eneste faktoren for å bygge muskler.

Proteiner er kanskje den viktigste faktoren for å bygge muskler og når du faster spiser du ikke mat, heller ikke proteiner. Derfor blir det litt som å ha hundre arbeidere til å bygge et hus, men ingen byggemateriale.

Les også: ER PROTEINPULVER SKADELIG FOR NYRENE?

Konklusjon

Så for å besvare spørsmålet, kan faste øke veksthormonet? Ja, faste kan øke veksthormonet. Og fordelene med økt veksthormon kan gi deg bedre søvn og velvære i hverdagen. Det er også veldig mange positive effekter assosiert med økt veksthormon. Spesielt om du er noen år eldre kan det kanskje være verdt å prøve fasting for å se om du opplever noen av disse effektene.

Men for å å bygge muskler er ikke faste optimalt. For å bygge muskler bør du stimulere proteinsyntesen så ofte som mulig. Når du faster får du ofte bare stimulert proteinsyntesen en gang for dagen og det er ikke optimalt for å bygge muskler. Veksthormon er viktig for å bygge muskler, men det er ikke avgjørende.

Referanser: