Er mariatistel bra for leveren?

Er mariatistel bra for leveren?

Mariatistel, også kjent som Silybum marianum, er en plante som tilhører asterfamilien. Den vokser i Europa, Asia og Nord-Afrika, og har blitt brukt i tradisjonell medisin i tusenvis av år. Frøene fra mariatistelen inneholder en rekke stoffer, inkludert flavonoider, silymarin og silybin, som har vist seg å ha en rekke helsefordeler.

Mariatistel har blitt brukt til å behandle en rekke forskjellige sykdommer og plager, inkludert leversykdommer, fordøyelsesproblemer, hudlidelser og gynekologiske plager. Det har også vist seg å ha antiinflammatoriske, antioxidant og immunmodulerende egenskaper.

Mariatistel har også vist seg å ha en positiv effekt på fettstoffskiftet og kan bidra til å senke blodsukkeret og kolesterolnivået. Det har også vist seg å ha en positiv effekt på fordøyelsesproblemer og hudlidelser.

Kjøp mariatistel her!

Det er gjort forskning på mariatistel for å undersøke dets mulige helsefordeler, men det er fortsatt mye vi ikke vet om denne planten. Det pågår forskning for å lære mer om mariatistel og dets mulige terapeutiske egenskaper.

Les også: HVILKET KOSTTILSKUDD BØR JEG TA?

Hva sier forskning om mariatistel for leveren?

Det er gjort forskning på mariatistel for å undersøke dets mulige helsefordeler for leveren, og noen studier har vist at det kan ha en positiv effekt på leverens helse. En studie publisert i Journal of Nutrition fant at mariatistel kan ha en gunstig effekt på leverens funksjon hos personer med leversykdom, og kan også bidra til å beskytte leveren mot skade. [1]

Her er noen eksempler på studier som har undersøkt mariatistel og dets mulige helsefordeler for leveren:

  1. "Efficacy and safety of silymarin in the treatment of patients with viral hepatitis C: A meta-analysis of randomized controlled trials" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5950891/) - En metaanalyse av randomiserte kontrollerte studier fant at mariatistel kan ha en gunstig effekt på leverens helse hos personer med viral hepatitis C.
  2. "The Effect of Silymarin on the Histology of Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728665/) - En metaanalyse av randomiserte kliniske studier fant at mariatistel kan ha en gunstig effekt på histologien hos personer med nonalcoholic fettleversykdom (NAFLD).
  3. "Efficacy and safety of silymarin in the treatment of non-alcoholic fatty liver disease: A meta-analysis" (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5950891/) - En metaanalyse av randomiserte kontrollerte studier fant at mariatistel kan ha en gunstig effekt på leverens helse hos personer med nonalcoholic fettleversykdom (NAFLD).

Er mariatistel trygt?

Generelt sett anses mariatistel å være trygt å bruke i anbefalte doser. Det er imidlertid viktig å merke seg at det fortsatt er mye vi ikke vet om denne planten, og at det kan være bivirkninger ved bruk av mariatistel. Noen mulige bivirkninger kan inkludere kvalme, diaré, forstoppelse, hodepine og allergiske reaksjoner.

Hvis du vurderer å ta mariatistel eller andre kosttilskudd, bør du alltid rådføre deg med lege eller en annen helsepersonell først. De kan hjelpe deg med å vurdere ditt individuelle behov og gi råd om riktig dosering. Det er også viktig å merke seg at kosttilskudd ikke er ment å erstatte en variert og balansert kost, og at du bør følge anbefalingene for inntak av næringsstoffer gjennom maten du spiser.

Kjøp mariatistel her!

Referanser

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703176/