Faste For å Gå Ned i Vekt

Den store debatten for tiden er om faste er sunt for kroppen og om det er bra å faste for å gå ned i vekt. Flere ernæringsfysiologer og eksperter har ulikt syn på nettopp dette med å faste. Så i dette innlegget skal vi gå gjennom dette spørsmålet. Vi skal se på både argumentasjon for og mot å faste.

 

Faste for å gå ned i vekt

For å gå ned i vekt må man være i et kaloriunderskudd. Dette oppnås ved å spise færre kalorier enn det du forbrenner i løpet av en dag. Dette er det som kalles for termodynamisk lov. Fasting vill ikke endre på dette mattestykke. Men for noen kan det være lettere å ha en kort(ere) vindu å tilføre energi/kalorier på. Uansett hvilke diet du velger å følge så må du på slutten av dagen/uken/måneden være i et kaloriunderskudd. 

Faste for å øke muskelmasse

Noen har kanskje hært at fasting kan øke konsentrasjonen av det anabole hormonet veksthormon i kroppen. Det er sant at fasting kan øke konsentrasjonen av veksthormon i kroppen. Men denne økningen er ikke spesielt signifikant. Det vi vet er viktig for muskelvekst er å stimulere proteinsyntesen med å innta tilstrekkelig med protein. For å optimalisere proteinsyntesen bør man innta protein minst hver fjerde time. Men, når du faster så har du ikke mulighet til dette. Så i stedet for å stimulere proteinsyntesen 5-6 ganger om dagen blir den ofte bare stimulert 1-2 ganger om dagen med fasting.

Vi kan si at en økning av veksthormon i kroppen generelt sett ville vært idealt. Men, på grunn av mangelen på hyppig protein tilførsel vill ikke det gi noe anabol effekt. Det blir litt som å ha en haug med arbeidere for å bygge et hus, men mangel på byggevarer. Du kan ha så mange arbeidere du bare ønsker, men uten noe byggemateriale blir det ikke noe hus. 

Faste for å gå ned i fett

Om målet bare er å droppe fettprosenten så er vel fasting optimalt siden veksthormon fettforbrenningen? Det er dessverre ikke helt riktig det heller. Som nevnt tidligere, selvom vi ser en økning i veksthormon så er ikke den signifikant. Den påvirker heller ikke i stor grad hvor mye fett kroppen din forbrenner.

Det som er enda viktigere for å miste fett når du er i et kaloriunderskudd er trening. Når du er i et kaloriunderskudd tror kroppen at du sulter. Fra et evolusjonært standpunkt vill kroppen fjerne seg med det som krever mest energi. Muskler bruker mer energi enn fett så kroppen vill faktisk helst kvitte seg med musklene dine før den tar i fettlagrene. Men, med å trene, da spesielt styrketrening signaliserer vi til hjernen at musklene brukes og er viktig. Da vill en høyere andel lagret fett i kroppen bli brukt som en energikilde.  

Er fasting sunt?

Fasting kan ha flere fordeler, men den der den har sett dokumentert forsking er at fasting kan senke kolesterolet.[1] Noen kan også oppleve å ha et bedre humør når de faster. Og for mange er det

Er fasting sunt?
Er fasting sunt?

en god måte å gå ned i vekt på. Det er nettopp her vi ser de beste effektene. Men, da kommer jo spørsmålet er det fasten som gir disse positive virkingene eller er det vektnedgangen?  

Noen har kanskje hørt at det er bra for magesekken å være helt tom innimellom. Dette er fordi konstant arbeid i magesekken kan gi kroppen noe stress/inflammasjon. Det er da sant, men det som også skal sies er at å ha en tom magesekk og ikke la magen arbeide med noe kan også skape tress og inflammasjon.

Bivirkninger med å faste 

Fasting kan ha ubehagelige bivirkninger. De kan være alt fra sult, tretthet, søvnløshet, irritabilitet, nedsatt konsentrasjon, kvalme, forstoppelse og hodepine. De fleste bivirkningene går over i løpet av en måned.

Å holde seg til en faste diet kan være lettere for noen mennesker i stedet for å telle kalorier hver dag. Andre mennesker, spesielt de med travle eller varierende hverdager, har vanskeligere for å opprettholde en faste diett. 

Uansett hva målet ditt er med kostholdet, så anbefaler jeg generelt sett å spise når du er sulten og ha et variert kosthold med masse frukt og grønt. Om fasting er noe du trives med så er det bare supert. Vi er alle forskjellig og må finne hva som passer for oss selv best.

[1]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27810402/