Hva er komplekse karbohydrater?

Hva er komplekse karbohydrater

Karbohydrater er en viktig del av kosten vår, og de er en av de viktigste kildene til energi for kroppen vår. De finnes i en rekke matvarer, fra sukker til brød og pasta. Men ikke alle karbohydrater er like, og det er viktig å forstå forskjellen mellom enkle og komplekse karbohydrater.

Enkle karbohydrater, som sukker og honning, er lett fordøyelige og gir rask energi. Komplekse karbohydrater, derimot, er sammensatte sukkerarter som er mer kompliserte å bryte ned. De gir mer gradvis energi og kan ha flere helsefordeler enn enkle karbohydrater.

I denne artikkelen skal jeg se nærmere på hva komplekse karbohydrater er, hva som gjør dem forskjellige fra enkle karbohydrater. Samt hva slags funksjoner de har i kroppen vår. Vi skal også se på kilder til komplekse karbohydrater, fordelene ved å spise dem, og anbefalinger for hvor mye man bør spise.

Struktur og oppbygning

Komplekse karbohydrater er sammensatte sukkerarter, og deres struktur og oppbygning varierer avhengig av hvilken type karbohydrat det er. De kan være monosakkarider, disakkarider eller polysakkarider.

Monosakkarider er de enkleste formene for karbohydrater, og de består av en enkelt sukkerenhet. Glucose og fruktose er eksempler på monosakkarider.

Disakkarider er to monosakkarider bundet sammen, og vanlig sukker (rørsukker) og laktose er eksempler på disakkarider.

Polysakkarider er lange kjeder av monosakkarider bundet sammen. Stivelse og cellulose er eksempler på polysakkarider. De er de mest komplekse formene for karbohydrater, og de er svært viktige for å gi energireserver i kroppen. Cellulose som er en type polysakkarid, finnes i planter og er ikke nedbrytbar for oss mennesker.

Komplekse karbohydrater er ofte funnet i planter som grønnsaker, frukt, kornprodukter og bønner og linser. De er rike på fiber, vitaminer og mineraler og kan bidra til å regulere blodsukkernivået og redusere risikoen for hjertesykdom.

Funksjoner i kroppen

Komplekse karbohydrater har flere viktige funksjoner i kroppen vår, inkludert å gi energi, bidra til metabolismen og hjelpe med fordøyelsen.

 • Energiressurser: Komplekse karbohydrater er en viktig kilde til energi for kroppen vår. De blir brutt ned til glukose, som er en form for sukker som kroppen kan bruke som energi. Polysakkarider som stivelse og cellulose, gir energireserver i kroppen.

 • Metabolisme: Komplekse karbohydrater er en viktig del av metabolismen vår. De hjelper til med å regulere blodsukkernivået og sikre at kroppen har nok energi til å utføre daglige oppgaver.

 • Fordøyelse: Komplekse karbohydrater inneholder mye fiber, som hjelper til med å regulere fordøyelsen. Fiber hjelper til å holde tarmene i god form og kan bidra til å redusere risikoen for forstoppelse og andre fordøyelsesproblemer.

I tillegg til disse funksjonene, kan komplekse karbohydrater også bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom, kontrollere vekten og øke følelsen av metthet. Dette er grunnene til at det anbefales å inkludere komplekse karbohydrater i en balansert diett.

Les også: ER TRENING ELLER KOSTHOLD VIKTIGST?

Kilder til komplekse karbohydrater

Komplekse karbohydrater finnes i en rekke matvarer, og det er viktig å inkludere dem i en balansert diett. Noen av de vanligste kildene til komplekse karbohydrater inkluderer:

 • Grønnsaker: Grønnsaker som brokkoli, blomkål, spinat og grønnkål er gode kilder til komplekse karbohydrater og inneholder også en rekke andre næringsstoffer som vitaminer og mineraler.

 • Frukt: Frukt som epler, bananer og appelsiner er også gode kilder til komplekse karbohydrater, samt vitaminer og mineraler.

 • Kornprodukter: Kornprodukter som havre, rug og bygg er rike på komplekse karbohydrater, fiber og andre næringsstoffer.

 • Bønner og linser: Bønner og linser, har høyt innhold av fiber, protein og komplekse karbohydrater.

 • Fullkornsprodukter: Fullkornbrød, pasta og ris er også gode kilder til komplekse karbohydrater, samt fiber og andre næringsstoffer.

Det er viktig å merke seg at selv om de er komplekse, ikke alle karbohydrater fra disse kildene er like gunstige for helsen. For eksempel kan bearbeidede kornprodukter som hvit pasta og hvitt brød, ha mistet mye av fiberinnholdet sitt og dermed ikke gi samme helsefordelene som fullkornsproduktene gjør.

Fordeler med å spise komplekse karbohydrater

Fordeler med å spise komplekse karbohydrater:

 • Regulering av blodsukker: Komplekse karbohydrater gir gradvis energi i stedet for å gi en rask oppblomstring av glukose i blodet, som kan bidra til å regulere blodsukkernivået. Det kan være spesielt viktig for personer med diabetes eller andre tilstander som påvirker blodsukkernivået.

 • Redusert risiko for hjertesykdom: En diett rik på komplekse karbohydrater kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom. Dette skyldes at komplekse karbohydrater ofte inneholder fiber, som kan bidra til å senke kolesterolet og regulere blodtrykket.

 • Metthetsfølelse: Fiber fra komplekse karbohydrater kan også bidra til å øke metthetsfølelsen. Noe som kan hjelpe deg å holde deg mett lenger og redusere sjansen for overspising.

 • Økt fordøyelse: Fiber i komplekse karbohydrater kan også hjelpe til å regulere fordøyelsen og redusere risikoen for forstoppelse og andre fordøyelsesproblemer.

 • Bedre helse: Fordi komplekse karbohydrater ofte finnes i matvarer som er rike på næringsstoffer, kan de bidra til å øke helsen generelt. De kan for eksempel bidra til å øke inntaket av vitaminer og mineraler som kan bidra til å styrke bein, øke immunforsvaret og mer.

Det er viktig å merke seg at det er viktig å velge komplekse karbohydrater fra naturlige kilder som grønnsaker, frukt og fullkornprodukter, og å unngå bearbeidede matvarer som inneholder mye tilsatt sukker.

Les også: HVA ER EN KOSTHOLDSVEILEDER?

Hvilke type karbohydrater er sunnest?

Det er generelt sett ansett at komplekse karbohydrater er sunnere enn enkle karbohydrater. Det skyldes at komplekse karbohydrater gir gradvis energi i stedet for å gi en rask økning av glukose i blodet, og kan bidra til å regulere blodsukkernivået. De inneholder også ofte fiber, vitaminer og mineraler, noe som kan bidra til å øke helsen generelt.

Enkle karbohydrater, som sukker og honning, er lett fordøyelige og gir rask energi, men kan føre til et raskt fall i blodsukkernivået og gir ikke de samme helsefordelene som komplekse karbohydrater. Det er derfor viktig å begrense inntaket av enkle karbohydrater, spesielt tilsatt sukker, og å velge naturlige kilder til karbohydrater.

Konklusjon

Komplekse karbohydrater er en viktig del av en balansert diett, og de gir gradvis energi og flere helsefordeler enn enkle karbohydrater. De består av monosakkarider, disakkarider og polysakkarider, og kan finnes i matvarer som grønnsaker, frukt, kornprodukter, bønner og linser, og fullkornprodukter.

Komplekse karbohydrater har flere viktige funksjoner i kroppen, inkludert å gi energi, bidra til metabolismen og hjelpe med fordøyelsen. De kan også bidra til å regulere blodsukkernivået, redusere risikoen for hjertesykdom og øke metthetsfølelsen.

Det er viktig å velge komplekse karbohydrater fra naturlige kilder og å begrense inntaket av bearbeidede matvarer som inneholder mye tilsatt sukker. Det anbefales å inkludere komplekse karbohydrater i en balansert diett og å følge anbefalingene for inntak av karbohydrater fra helsemyndigheter.