Er Agave Sunt?

Er Agave Sunt?

Agave er en plante som vokser i tørre og varme områder, spesielt i Mexico og Sør-Amerika. Agavesirup er en søt væske som utvinnes fra saften av agaveplanten. Agavesirup har blitt populær som et alternativ til sukker, honning og andre søtningsmidler, men er det egentlig sunt?

Hva brukes agavesirup til?

Agavesirup kan brukes til å søte mat og drikke på samme måte som sukker, honning eller sirup. Det har en mild og nøytral smak som passer godt til mange typer matvarer, som for eksempel:

Kjøp økologisk agavepulver fra norsk apotek her!

 • Te, kaffe, smoothies og andre drikker

 • Yoghurt, grøt, frokostblandinger og andre meieriprodukter

 • Bakverk, kaker, desserter og andre søtsaker

 • Salatdressinger, marinader, sauser og andre krydder

 • Frukt, bær, nøtter og andre snacks

Agavesirup har også noen fordeler som gjør det attraktivt som et søtningsmiddel:

 • Det er vegansk, glutenfritt og allergivennlig

 • Det har en lav glykemisk indeks (GI), som betyr at det ikke påvirker blodsukkeret like mye som vanlig sukker

 • Det er mer konsentrert enn sukker, så man trenger mindre mengde for å oppnå samme søthet

 • Det løser seg lett opp i både varme og kalde væsker

 • Det har lang holdbarhet og kan oppbevares i romtemperatur

Kjøp økologisk agavepulver fra norsk apotek her!

Er agave det samme som honning?

Agave og honning er begge naturlige søtningsmidler som kommer fra planter, men de er ikke det samme. Honning er produsert av bier som samler nektar fra blomster, mens agave er produsert av mennesker som høster saften fra agaveplanten. Honning og agave har også noen forskjeller i smak, konsistens, næringsinnhold og helseeffekter.

Agave vs honning

 • Smak: Honning har en mer distinkt og aromatisk smak enn agave, som varierer etter hvilke blomster biene har besøkt. Agave har en mer nøytral og mild smak som ikke dominerer maten den brukes i.

 • Konsistens: Honning er tykkere og mer seig enn agave, som er mer flytende og rennende. Honning kan krystallisere seg over tid, mens agave holder seg jevn.

 • Næringsinnhold: Honning inneholder mer kalorier, karbohydrater og sukker enn agave per 100 gram. Honning inneholder også mer vitaminer, mineraler og antioksidanter enn agave. Agave inneholder mer fruktose enn honning, noe som kan ha negative effekter på leveren og stoffskiftet.

 • Helseeffekter: Honning har noen helsemessige fordeler, som å lindre hoste, sår hals og forkjølelse, fremme sårheling og styrke immunforsvaret. Honning kan også ha antibakterielle, antivirale og antiinflammatoriske egenskaper. Agave har ikke de samme helsemessige fordelene som honning, men kan være et bedre valg for diabetikere på grunn av sin lave GI.

Kjøp økologisk agavepulver fra norsk apotek her!

Er agavesirup sunnere enn sukker?

Mange tror at agavesirup er sunnere enn sukker fordi det har en lavere GI og en mer naturlig opprinnelse. Men er det egentlig sant? Svaret er ikke så enkelt som ja eller nei. Agavesirup og sukker har både fordeler og ulemper som påvirker helsen vår på ulike måter. La oss se nærmere på noen av dem.

Agave vs sukker

 • Smak: Sukker har en ren og klar søtsmak som passer til de fleste matvarer. Agave har en litt mer kompleks smak med noen karamellnoter som kan gi en ekstra dybde til maten.

 • Konsistens: Sukker er fast i form av krystaller eller pulver, mens agave er flytende i form av sirup. Sukker må varmes opp for å løse seg opp i væsker, mens agave kan blandes inn direkte.

 • Næringsinnhold: Sukker og agave har omtrent samme mengde kalorier, karbohydrater og sukker per 100 gram, men agave er mer konsentrert og søtere enn sukker, så man trenger mindre mengde for å oppnå samme effekt. Sukker og agave har begge lite eller ingen vitaminer, mineraler eller antioksidanter. Agave har mer fruktose enn sukker, noe som kan ha negative effekter på leveren og stoffskiftet.

 • Helseeffekter: Sukker og agave har begge negative helseeffekter hvis de konsumeres i for store mengder. De kan bidra til vektøkning, fedme, diabetes, hjerte- og karsykdommer, tannråte og inflammasjon. Agave kan ha en lavere effekt på blodsukkeret enn sukker på grunn av sin lave GI, men det kan også øke triglyseridene i blodet, noe som kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Kjøp økologisk agavepulver fra norsk apotek her!

Fordeler med agavesirup

 • Agavesirup har en lavere GI enn sukker, noe som betyr at det ikke øker blodsukkeret like raskt eller høyt som sukker. Dette kan være gunstig for diabetikere og andre som vil unngå store svingninger i blodsukkeret.

 • Agavesirup er mer konsentrert og søtere enn sukker, så man trenger mindre mengde for å oppnå samme søthet. Dette kan bidra til å redusere det totale kaloriinntaket og vekten.

 • Agavesirup er vegansk, glutenfritt og allergivennlig, noe som kan være viktig for noen som har spesielle kostholdsbehov eller preferanser.

Ulemper med agavesirup

 • Agavesirup inneholder mye fruktose, som er en type sukker som kan ha negative effekter på leveren og stoffskiftet hvis det inntas i for store mengder. Fruktose kan øke triglyseridene i blodet, noe som kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Fruktose kan også hemme produksjonen av leptin, et hormon som regulerer appetitten og metthetsfølelsen. Dette kan føre til overspising og vektøkning.

 • Agavesirup inneholder lite eller ingen vitaminer, mineraler eller antioksidanter, som er viktige næringsstoffer for kroppen vår. Agavesirup gir derfor bare tomme kalorier uten noen ernæringsmessig verdi.

 • Agavesirup er ikke så naturlig som mange tror. Agaveplanten inneholder ikke sirup i sin naturlige form, men en bitter saft som må gjennomgå en lang og komplisert prosess for å bli til sirup. Denne prosessen kan involvere bruk av kjemikalier, enzymer og varmebehandling, noe som kan redusere kvaliteten og helseeffekten av agavesirup.

Kjøp økologisk agavepulver fra norsk apotek her!

Kan diabetikere spise agavesirup?

Diabetikere kan spise agavesirup i moderate mengder som en del av et balansert kosthold. Agavesirup har en lav GI, noe som betyr at det ikke øker blodsukkeret like raskt eller høyt som andre søtningsmidler. Det kan derfor være et bedre alternativ til sukker eller honning for diabetikere som vil unngå store svingninger i blodsukkeret.

Men det betyr ikke at agavesirup er sunt eller uten kalorier. Agavesirup inneholder fortsatt mye sukker, spesielt fruktose, som kan ha negative effekter på leveren og stoffskiftet hvis det inntas i for store mengder. Diabetikere bør derfor begrense inntaket av agavesirup til maksimalt 1-2 spiseskjeer per dag, og følge med på blodsukkeret og andre helseindikatorer.

Hva smaker agave?

Agave har en mild og nøytral smak som ikke dominerer maten den brukes i. Det har også noen karamellnoter som kan gi en ekstra dybde til maten. Agave smaker litt annerledes enn sukker eller honning, men ikke så mye at det endrer smaken på maten vesentlig.

Agave passer godt til mange typer matvarer, spesielt de som har en frisk eller syrlig smak, som frukt, bær, yoghurt eller te. Det kan også brukes til å lage karamell, sirup eller saus ved å varme det opp i en kjele.

Kjøp økologisk agavepulver fra norsk apotek her!

Hvor kommer agave fra?

Agave kommer fra agaveplanten, som er en sukkulent plante som vokser i tørre og varme områder, spesielt i Mexico og Sør-Amerika. Agaveplanten har lange og tykke blader som inneholder en søt saft. For å lage agavesirup må saften høstes fra planten ved å kutte av bladene og skrape ut saften med en kniv eller en maskin.

Saften må deretter filtreres, kokes og konsentreres til en tykk sirup. Det finnes ulike typer agavesirup basert på hvilken type agaveplante som brukes og hvor lenge saften kokes. Lys agavesirup er laget av blå agave og har en mild smak. Mørk agavesirup er laget av vill agave og har en mer intens smak.

Agave næringsinnhold

Agavesirup er et søtningsmiddel som inneholder kalorier, karbohydrater og sukker, men lite eller ingen vitaminer, mineraler eller antioksidanter. Per 100 gram inneholder agavesirup:

Kjøp økologisk agavepulver fra norsk apotek her!

 • Kalorier: 310 kcal

 • Karbohydrater: 76 g

 • Sukker: 68 g

 • Fruktose: 56 g

 • Glukose: 12 g

 • Fett: 0 g

 • Protein: 0 g

 • Fiber: 0 g

 • Vitamin C: 0 mg

 • Kalsium: 1 mg

 • Jern: 0 mg

Konklusjon

Agavesirup er ikke nødvendigvis sunnere enn sukker, men heller ikke nødvendigvis dårligere. Det kommer an på hvor mye man bruker, hva man bruker det til, og hva slags helsemål man har. Agavesirup kan være et godt alternativ til sukker for noen, men ikke for alle.

Det beste er å begrense inntaket av både agavesirup og sukker til et minimum, og heller velge mer naturlige og næringsrike matvarer som frukt, grønnsaker, nøtter og frø.

Kjøp økologisk agavepulver fra norsk apotek her!