Er Solbær sunt og hva gjør det med kroppen?

Er solbær sunt og hva gjør det med kroppen?

Solbær er små, mørke bær som vokser på busker i tempererte klimaer. De har en søt og syrlig smak, og er rike på vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber. Solbær har mange helsefordeler, men de kan også ha noen bivirkninger hvis man spiser for mye av dem.

Er solbær sunt?

Solbær er veldig sunt, da de inneholder mange næringsstoffer som er bra for kroppen. Noen av disse er:

 • Vitamin C: Solbær er en av de beste kildene til vitamin C, som er viktig for immunforsvaret, huden, sårlaging og kollagenproduksjon. En porsjon på 100 gram solbær gir hele 200% av anbefalt daglig inntak (ADI) av vitamin C.

 • Vitamin K: Solbær er også rike på vitamin K, som er nødvendig for blodkoagulasjon og beinhelse. En porsjon på 100 gram solbær gir 45% av ADI av vitamin K.

 • Kalium: Solbær har et høyt innhold av kalium, som er et mineral som bidrar til å regulere blodtrykket, væskebalansen og nervefunksjonen. En porsjon på 100 gram solbær gir 12% av ADI av kalium.

 • Antioksidanter: Solbær har et høyt innhold av antioksidanter, som er stoffer som beskytter cellene mot skader fra frie radikaler. Frie radikaler er ustabile molekyler som kan forårsake betennelse, aldring og sykdommer. Solbær har spesielt mye av antocyaniner, som er antioksidanter som gir bærene sin mørke farge. Antocyaniner har vist seg å ha antiinflammatoriske, antidiabetiske, nevrobeskyttende og anticancerogene effekter.

 • Fiber: Solbær har et høyt innhold av fiber, som er bra for fordøyelsen, blodsukkeret og kolesterolet. Fiber hjelper også til å holde deg mett lenger, noe som kan forebygge overspising og vektøkning. En porsjon på 100 gram solbær gir 15% av ADI av fiber.

Hva gjør solbær med kroppen?

Solbær kan ha flere positive effekter på kroppen, både på kort og lang sikt. Noen av disse er:

Styrker immunforsvaret

Solbær kan bidra til å styrke immunforsvaret og bekjempe infeksjoner, takket være det høye innholdet av vitamin C og antioksidanter. Vitamin C stimulerer produksjonen av hvite blodceller, som er kroppens forsvar mot bakterier og virus. Antioksidanter reduserer betennelse og oksidativt stress, som kan svekke immunforsvaret.

Forbedrer synet

Solbær kan bidra til å forbedre synet og forebygge øyesykdommer, takket være det høye innholdet av antocyaniner og vitamin C. Antocyaniner beskytter netthinnen mot skader fra blått lys, som kan føre til aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). Vitamin C støtter produksjonen av kollagen, som er et protein som holder øyets struktur intakt.

Senker blodtrykket

Solbær kan bidra til å senke blodtrykket og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, takket være det høye innholdet av kalium og antocyaniner. Kalium hjelper til å balansere natrium i kroppen, noe som kan senke blodtrykket. Antocyaniner har vist seg å utvide blodårene og forbedre blodstrømmen, noe som også kan senke blodtrykket.

Beskytter hjernen

Solbær kan bidra til å beskytte hjernen og forbedre kognitiv funksjon, takket være det høye innholdet av antioksidanter og vitamin C. Antioksidanter kan motvirke oksidativt stress og betennelse i hjernen, som kan føre til nevrodegenerative sykdommer som Alzheimer og Parkinson. Vitamin C kan støtte produksjonen av nevrotransmittere, som er kjemiske budbringere i hjernen.

Hvordan virker solbær på magen?

Solbær kan ha både positive og negative effekter på magen, avhengig av mengden og personens følsomhet. Noen av disse er:

 • Fremmer fordøyelsen: Solbær kan fremme fordøyelsen og forebygge forstoppelse, takket være det høye innholdet av fiber. Fiber øker volumet og mykheten på avføringen, noe som gjør det lettere å passere gjennom tarmene. Fiber kan også stimulere veksten av gode bakterier i tarmen, noe som kan forbedre tarmhelsen.

 • Irriterer magen: Solbær kan irritere magen og forårsake diaré, oppblåsthet, gass og magesmerter, spesielt hvis man spiser for mye av dem eller har en sensitiv mage. Solbær inneholder fruktose, som er et sukker som noen mennesker har vanskelig for å fordøye. Solbær inneholder også syrer, som kan øke surheten i magen og forverre tilstander som magesår eller refluks.

Hvordan spise solbær?

Solbær kan spises rå eller tilberedt på ulike måter. Noen av de vanligste måtene å spise solbær på er:

Solbærsaft oppskrift

Solbærsaft er en deilig og forfriskende drikk som er enkel å lage hjemme. Her er en enkel oppskrift på solbærsaft:

 • Vask og rens 500 gram solbær.

 • Kok opp 1 liter vann med 250 gram sukker i en stor kjele.

 • Tilsett solbærene og la dem koke i ca. 10 minutter, til de er myke og saftige.

 • Sil saften gjennom et klede eller et dørslag, og press ut så mye saft som mulig.

 • Hell saften over på rene flasker eller glass, og oppbevar dem i kjøleskapet.

 • Nyt solbærsaften kald eller varm, med eller uten vann.

Solbærsyltetøy oppskrift

Solbærsyltetøy er en klassisk måte å konservere solbær på, og smaker godt på brød, vafler, pannekaker eller yoghurt. Her er en enkel oppskrift på solbærsyltetøy:

 • Vask og rens 1 kg solbær.

 • Ha solbærene i en stor kjele sammen med 750 gram sukker og 1 dl vann.

 • Kok opp blandingen under omrøring, og skum av eventuelt skum som dannes på overflaten.

 • La syltetøyet småkoke i ca. 15 minutter, til det tykner og får en fin konsistens.

 • Hell syltetøyet over på rene glass eller bokser, og lukk dem godt.

 • Oppbevar syltetøyet i kjøleskapet eller fryseren.

Solbærsirup oppskrift

Solbærsirup er en søt og smakfull sirup som kan brukes til å smaksette desserter, kaker, iskrem eller drikker. Her er en enkel oppskrift på solbærsirup:

 • Vask og rens 500 gram solbær.

 • Ha solbærene i en blender eller en food processor, og kjør dem til en jevn puré.

 • Sil puréen gjennom et klede eller et dørslag, og press ut så mye saft som mulig.

 • Ha solbærsaften i en liten kjele sammen med 250 gram sukker og 2 ss sitronsaft.

 • Kok opp blandingen under omrøring, og la den småkoke i ca. 10 minutter, til den blir tykk og sirupaktig.

 • Hell sirupen over på rene flasker eller glass, og lukk dem godt.

 • Oppbevar sirupen i kjøleskapet eller fryseren.

Solbær næringsinnhold

Solbær har et høyt næringsinnhold, og gir mange fordeler for kroppen. Her er en oversikt over næringsinnholdet i 100 gram solbær:

 • Kalorier: 63 kcal

 • Karbohydrater: 15 g

 • Sukker: 10 g

 • Fiber: 4 g

 • Protein: 1 g

 • Fett: 0 g

 • Vitamin C: 200% av ADI

 • Vitamin K: 45% av ADI

 • Kalium: 12% av ADI

 • Jern: 9% av ADI

 • Mangan: 8% av ADI

Hva er sunnest av solbær og blåbær?

Solbær og blåbær er begge sunne bær som har mange likheter, men også noen forskjeller. Begge bærene er rike på antioksidanter, vitamin C, fiber og kalium, men solbær har mer av disse næringsstoffene enn blåbær. Solbær har også mer vitamin K og jern enn blåbær, mens blåbær har mer vitamin E og magnesium enn solbær. Blåbær har også mindre sukker og kalorier enn solbær, noe som kan være gunstig for noen mennesker.

Det er vanskelig å si hvilket bær som er sunnest, da det kommer an på hva man ønsker å oppnå med kostholdet sitt. Begge bærene har sine fordeler og ulemper, og det beste er å variere mellom dem og andre bær for å få i seg ulike næringsstoffer.

Bivirkninger av å spise for mye solbær

Solbær er generelt trygge å spise, men de kan ha noen bivirkninger hvis man spiser for mye av dem eller har en allergi eller intoleranse mot dem. Noen av de mulige bivirkningene er:

Solbær allergi

Solbær allergi er en sjelden, men alvorlig tilstand som kan oppstå hos noen mennesker som er overfølsomme for solbærene eller deres pollen. Det kan forårsake symptomer som kløe, utslett, hevelse, pustevansker, anafylaksi og sjokk.

Hvis man mistenker at man har en solbær allergi, bør man unngå å spise solbær eller produkter som inneholder dem, og søke legehjelp umiddelbart.

Mageproblemer

Solbær kan forårsake mageproblemer hos noen mennesker, spesielt hvis de spiser for mye av dem eller har en sensitiv mage. Solbær inneholder fruktose, som er et sukker som noen mennesker har vanskelig for å fordøye. Dette kan føre til diaré, oppblåsthet, gass og magesmerter.

Solbær inneholder også syrer, som kan øke surheten i magen og forverre tilstander som magesår eller refluks. Hvis man opplever mageproblemer etter å ha spist solbær, bør man redusere mengden eller unngå dem helt.

Blodfortynnende effekt

Solbær kan ha en blodfortynnende effekt hos noen mennesker, takket være det høye innholdet av vitamin K og antocyaniner. Dette kan være gunstig for noen mennesker som har høyt blodtrykk eller risiko for blodpropp, men det kan også være farlig for noen mennesker som bruker blodfortynnende medisiner eller har blødningsforstyrrelser.

Hvis man bruker blodfortynnende medisiner eller har en blødningsforstyrrelse, bør man snakke med legen sin før man spiser solbær eller produkter som inneholder dem, da de kan påvirke effekten av medisinene eller øke risikoen for blødning.

Konklusjon

Solbær er sunt og godt, og har mange helsefordeler for kroppen. De er rike på vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber, og kan styrke immunforsvaret, forbedre synet, senke blodtrykket og beskytte hjernen.

Solbær kan spises rå eller tilberedt på ulike måter, som saft, syltetøy eller sirup. Solbær har imidlertid også noen bivirkninger, som allergi, mageproblemer og blodfortynnende effekt, hvis man spiser for mye av dem eller har en allergi eller intoleranse mot dem.