Hvorfor er Fosfat Viktig for Kroppen?

Hvorfor er fosfat viktig for kroppen?

Fosfat er et mineral som finnes i mange matvarer, spesielt i meieriprodukter, kjøtt, fisk, egg, nøtter og belgfrukter. Fosfat er en viktig del av kroppens energiproduksjon, cellefunksjon, beinbygning og syre-base-balansen. Det er også nødvendig for å lage DNA, RNA og fosfolipider, som er byggesteiner for cellemembraner. Fosfor og fosfat brukes ofte om hverandre.

Hvor mye fosfat trenger man?

Ifølge Helsedirektoratet er anbefalt daglig inntak av fosfor (som er den formen fosfat forekommer i kroppen) 550 mg for voksne og 700 mg for barn og ungdom. Det er sjelden at vi får i oss for lite fosfat, siden det finnes i mange vanlige matvarer. Det er heller ikke vanlig å få i seg for mye fosfat, med mindre man har en nyresykdom som reduserer utskillelsen av fosfat i urinen.

Hva skjer hvis man får i seg for lite eller for mye fosfat?

Fosfatmangel kan oppstå ved langvarig faste, alvorlig underernæring, alkoholisme, malabsorpsjonssyndromer eller bruk av visse medisiner som binder fosfat i tarmen. Symptomer på fosfatmangel kan være svakhet, kramper, beinskjørhet, anemi, nedsatt appetitt og forvirring.

Fosfatoverskudd kan oppstå ved nyresvikt, hypoparatyreoidisme, vitamin D-forgiftning eller overdreven inntak av fosfatholdige tilsetningsstoffer i mat eller drikke. Symptomer på fosfatoverskudd kan være kalsiumtap fra beinene, forkalkning av bløtvev, kløe, kvalme, oppkast og diaré.

Hvordan holde et sunt nivå av fosfat i kroppen?

For å holde et sunt nivå av fosfat i kroppen er det viktig å spise variert og balansert kosthold som inneholder nok fosforrike matvarer. Det er også viktig å drikke nok vann og unngå overdreven bruk av alkohol eller fosfatholdige tilsetningsstoffer. Hvis man har en sykdom som påvirker fosfatmetabolismen, bør man følge legens råd om kosthold og medisinering.

Hvordan måle fosfatnivået i blodet?

Fosfatnivået i blodet kan måles ved en blodprøve som kalles serumfosfat eller P-i. Den normale verdien av serumfosfat varierer med alder og kjønn, men ligger vanligvis mellom 0,8 og 1,5 mmol/L hos voksne. Hvis serumfosfatet er for lavt eller for høyt, kan det tyde på en ubalanse i fosfatmetabolismen som bør utredes nærmere.

Oppsummering

Fosfat er et viktig mineral som har mange funksjoner i kroppen. Vi trenger å få i oss nok fosfor gjennom maten vi spiser, men ikke for mye eller for lite. Fosfatnivået i blodet kan måles ved en blodprøve som kan gi informasjon om vår fosfatstatus. Ved å spise sunt og variert og følge legens råd kan vi holde et godt nivå av fosfat i kroppen.

Kilder:

https://www.furst.no/analyse-og-klinikk/analyser/fosfat-uorganisk/