Sitronvann, er det faktisk sunt for deg?

Sitronvann

Sitronvann, er det det å putte en bit sitron i vannglasset sitt en god ide, er sitronvann virkelig en vindunderdrikk? Kan sitronvann hjelpe med å rense leveren og senke inflammasjon i kroppen?  

Ser man på studier angående sitronvann kan det hende man blir litt skuffet, vi har ikke noe klare bevis for at det skal hjelpe med verken fordøyelsen eller promoterer fett tap.

Sitronvann, eller sitronjuice med vann, kan være en sunn tillegg til kosten din. Sitroner inneholder mange næringsstoffer, inkludert C-vitamin, kalium, folat og antioksidanter. Sitroner kan bidra til å øke immunforsvaret, forbedre fordøyelsen og redusere betennelse i kroppen.

Det er imidlertid viktig å huske på at sitroner også inneholder syre, så det er lurt å fortynne sitronjuicen med vann for å unngå magesår eller tannskader. Det anbefales også å bruke sitroner i moderation, da for mye kan føre til forstoppelse eller andre bivirkninger.

Hvis du vil legge sitronvann til kosten din, kan du prøve å lage det ved å presse saften fra en sitron inn i et glass med varmt eller kaldt vann. Du kan også tilsette en skje med honning eller en kvist med mynte for ekstra smak. Husk å skylle munnen etterpå for å beskytte tennene dine mot den syrlige saften.

Fordeler med sitronvann

Det finnes en rekke dokumenterte effekter av å drikke sitronvann, her er noen eksempler:

Immunforsvar

Sitroner inneholder høye mengder C-vitamin, som er en viktig antioksidant som kan bidra til å øke immunforsvaret.

C-vitamin er en antioksidant som finnes i mange frukter og grønnsaker, inkludert sitroner. Antioksidanter hjelper kroppen å beskytte seg mot skade fra frie radikaler, som er molekyler som kan skade celler og vev i kroppen. C-vitamin kan bidra til å øke immunforsvaret ved å hjelpe til med å produsere hvite blodlegemer, som er en viktig del av immunsystemet.

Fordøyelse

Sitroner inneholder enzymet pektin, som kan hjelpe til med å forbedre fordøyelsen og motvirke forstoppelse.

Pektin er et type fiber som finnes i sitroner og andre frukter. Fiber hjelper til med å holde tarmene "i bevegelse" ved å øke volumet av avføringen og fremme tarmbevegelsene. Dette kan bidra til å forbedre fordøyelsen og motvirke forstoppelse.

Betennelse

Sitroner inneholder også komponenter som kan bidra til å redusere betennelse i kroppen, noe som kan være nyttig for de som lider av betennelsestilstander som leddgikt eller astma.

Sitroner inneholder en rekke komponenter som kan bidra til å redusere betennelse i kroppen. Disse inkluderer polyfenoler (en type antioksidant) og flavonoider (en type plantestoff). En studie viste at rotter som fikk en diett med sitronpolyfenoler hadde lavere nivåer av betennelse i kroppen, samt økt immunforsvar. En annen studie viste at astmatiske mus som fikk sitronpolyfenoler hadde mindre betennelse i luftveiene og lavere nivåer av allergifremkallende stoffer.

Vekttap

Noen studier tyder på at sitronvann kan hjelpe til med vekttap ved å øke følelsen av metthet og redusere sukkerinntaket.

Noen studier har undersøkt om sitronvann kan hjelpe med vekttap. En studie viste at overvektige kvinner som drikket sitronvann før måltider hadde lavere sukkerinntak og følte seg mer mette enn de som ikke drikket sitronvann. Dette kan bidra til å redusere matinntaket og dermed bidra til vekttap. Det er imidlertid viktig å huske på at dette er et lite studie med en begrenset gruppe deltagere, så det trengs mer forskning for å bekrefte om sitronvann kan hjelpe med vekttap.

Hud

Sitronvann kan også bidra til å forbedre hudens utseende ved å øke produksjonen av kollagen og fjerne døde hudceller.

Sitroner inneholder vitamin C, som kan bidra til å øke produksjonen av kollagen i huden. Kollagen er et protein som gir styrke og elastisitet til huden, og dette kan bidra til å forbedre hudens utseende. Sitronvann kan også bidra til å fjerne døde hudceller, noe som kan

Sitronvann kan også bidra til å fjerne døde hudceller, noe som kan forbedre hudens tekstur og utseende. Sitroner inneholder også antioksidanter som kan hjelpe til med å beskytte huden mot skade fra frie radikaler, noe som kan bidra til å forhindre rynker og andre tegn på aldring. Det er imidlertid viktig å huske på at sitroner inneholder syre, så det er lurt å fortynne saften med vann og unngå å bruke den på åpne sår eller skader på huden.

Det er viktig å huske på at disse effektene av sitronvann er basert på forskning, og at det finnes også andre studier som kan gi motstridende resultater eller ha ulike metodiske tilnærminger. Det anbefales å søke etter flere kilder og konsultere en lege eller helsepersonell for å få personlige råd om kosthold og helse.

Rense leveren med sitronvann

Noen mener at sitronvann kan rense leveren, dette er ikke helt sant. De positive effektene kommer stort sett fra C-vitamin innholdet du får når du legger til sitron i vannet ditt. Noen sier også at sitronvann kan detoxe leveren din, dette er heller ikke sant. Leveren er et komplekst organ som "renser" seg selv. 

Det skal da sies at det finnes studier som sier at sitronvann kan hjelpe leveren mot skade påført av alkohol. [3] Hvorvidt det er sitronen i seg slev som gjør dette eller om det er antioksidantene  i C vitaminene er uklart. Det trenges også flere studier for å bekrefte denne påstanden. 

Sitronvann mot nyresteiner

Men vi har noe bevis for at sitronvann kan beskytte mot nyresteiner. I sitron finner vi blant annet noe som heter sitronsyre, denne syren er sannsynligvis effektiv på å forhindre dannelsen av nyresteiner.[1][2]

Sitronvann kan beskytte mot nyresteiner
Sitronvann kan beskytte mot nyresteiner.

Hvor mye sitronsyre du faktisk får av å legge noen biter sitron i vannet ditt er nok ikke stort, og om det er nok til å få en positiv effekt på å forhindre nyresteiner er fremdeles uklart.

Konklusjon, sitron er en frukt og frukt er sunt, liker du å putte det i vannet ditt er det helt supert, men ikke forvent noe magiske effekter av den grunn. 

Sitronvann oppskrift 

Her er en enkel oppskrift på sitronvann:

Ingredienser:

  • 1 sitron

  • 1 liter vann

  • Honning etter smak (valgfritt)

  • Mynteblader (valgfritt)

Slik gjør du:

  1. Skjær sitronen i skiver og legg den i et glass eller en karaffel.

  2. Hell vann over sitronen og la den trekke i minst 20 minutter.

  3. Smak til med honning om ønskelig, og tilsett noen mynteblader hvis du vil ha litt ekstra smak.

  4. Hell sitronvannet over i et glass med is, eller nyt det varmt.

Du kan også prøve å variere oppskriften ved å tilsette andre frukter eller urter, som for eksempel jordbær eller ingefær. Prøv deg frem og se hva du liker best!

Referanser:

[1]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18290732/ 

[2]https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19918339/

[3]https://www.hindawi.com/journals/bmri/2017/7463571/

Disse referansene er ment som eksempler på forskning som støtter opp under de utsagnene jeg nevnte, men det er viktig å huske på at det finnes også andre studier som kan gi motstridende resultater.