Ølgjær: Hva er det bra for?

Ølgjær: Hva er det bra for?

Ølgjær er en type mikroorganisme som brukes til å gjære sukker til alkohol og karbondioksid i ølbrygging. Det har også mange helsemessige fordeler, som å styrke immunforsvaret, forbedre fordøyelsen, senke kolesterolnivået, og tilføre kroppen viktige vitaminer og mineraler.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva ølgjær er, hvor man kan få tak i det, hvordan man bruker det, og hva man bør være oppmerksom på.

Hva er ølgjær bra for?

Ølgjær er rik på B-vitaminer, som er viktige for energiproduksjon, nervesystemet, hud, hår og negler. Ølgjær inneholder også proteinfibersinkkromselen og andre sporstoffer som kroppen trenger. Noen av de helsemessige fordelene med ølgjær er:

 • Styrke immunforsvaret ved å stimulere produksjonen av hvite blodceller og antistoffer.

 • Forbedre fordøyelsen ved å fremme veksten av gunstige tarmbakterier og redusere betennelse i tarmen.

 • Senke kolesterolnivået ved å binde seg til overflødig kolesterol i tarmen og hindre at det tas opp i blodet.

 • Regulere blodsukkeret ved å øke insulinfølsomheten og redusere glukoseproduksjonen i leveren.

 • Forebygge anemi ved å tilføre kroppen jern og folat, som er nødvendige for produksjonen av røde blodceller.

 • Forbedre humøret ved å øke nivået av serotonin, dopamin og noradrenalin, som er nevrotransmittere som påvirker stemningsleie, motivasjon og konsentrasjon.

Kjøp ølgjær fra norsk apotek her!

Hvor får man kjøpt ølgjær?

Ølgjær kan kjøpes i ulike former, som pulver, flak, tabletter eller kapsler. Man kan finne ølgjær i helsekostbutikker, apoteker, dagligvarebutikker eller på nettet.

Kan man ta for mye ølgjær?

Ølgjær er generelt trygt å bruke, men man bør ikke overskride den anbefalte dosen på pakningen. For mye ølgjær kan føre til bivirkninger som:

 • Mageproblemer: Ølgjær kan forårsake gassdannelse, oppblåsthet, diaré eller forstoppelse hos noen personer. Dette kan skyldes at gjæren endrer balansen mellom gode og dårlige bakterier i tarmen.

 • Hodepine: Ølgjær kan utløse migrene hos noen personer som er følsomme for tyramin, en aminosyre som finnes i gjæren. Tyramin kan øke blodtrykket og forårsake vasokonstriksjon, som er innsnevring av blodårene i hjernen.

 • Allergiske reaksjoner: Ølgjær kan forårsake allergiske reaksjoner hos noen personer som er allergiske mot gjær eller mugg. Symptomene kan være utslett, kløe, hevelse, pustevansker eller anafylaktisk sjokk.

 • Interaksjoner med medisiner: Ølgjær kan påvirke effekten av noen medisiner, som antikoagulanter, antidepressiva, diabetesmedisiner eller antibiotika. Dette kan skyldes at gjæren endrer absorpsjonen, metabolismen eller utskillelsen av medisinene.

Hva smaker ølgjær?

Ølgjær har en mild og nøtteaktig smak, som kan variere litt avhengig av hvilken type ølgjær man bruker. Noen typer ølgjær har en mer bitter eller syrlig smak enn andre. Ølgjær kan brukes som et krydder eller et kosttilskudd.

Kjøp ølgjær fra norsk apotek her!

Kan man drikke ølgjær?

Ølgjær kan drikkes som et kosttilskudd ved å blande det med vann, juice, melk eller annen væske. Det anbefales å drikke ølgjær om morgenen på tom mage for å få mest mulig utbytte av det.

Når dør ølgjær?

Ølgjær er en levende organisme som trenger visse betingelser for å overleve og formere seg. Ølgjær dør når den utsettes for:

 • Høy temperatur: Ølgjær tåler ikke temperaturer over 40°C, da dette vil ødelegge enzymene og proteinene i gjæren. Hvis man vil bevare ølgjæren i lengre tid, bør man oppbevare den i kjøleskap eller fryser.

 • Lav pH: Ølgjær trives best i et nøytralt eller litt basisk miljø, med en pH mellom 6 og 8. Hvis pH-en blir for lav (sur), vil gjæren bli hemmet eller drept av syren.

 • Mangel på næring: Ølgjær trenger sukker, nitrogen, fosfor og andre mineraler for å vokse og gjære. Hvis det ikke er nok næring tilgjengelig, vil gjæren gå i dvale eller dø av sult.

 • Konkurranse fra andre mikroorganismer: Ølgjær kan bli utkonkurrert eller infisert av andre mikroorganismer, som bakterier, villgjær eller mugg. Disse kan forurense ølgjæren og påvirke smaken, lukten og kvaliteten på ølet.

Er ølgjær bra for magen?

Ølgjær kan ha en positiv effekt på magen ved å balansere tarmfloraen, forbedre fordøyelsen og lindre mageplager. Ølgjær kan bidra til å:

 • Balansere tarmfloraen: Ølgjær kan øke antallet av gode bakterier i tarmen, som laktobaciller og bifidobakterier. Disse kan hemme veksten av dårlige bakterier, som E. coli og Salmonella, som kan forårsake infeksjoner og diaré.

 • Forbedre fordøyelsen: Ølgjær kan hjelpe til med å bryte ned maten i mindre molekyler, som kan tas opp lettere i tarmen. Ølgjær kan også stimulere produksjonen av fordøyelsesenzymer, som amylase, protease og lipase, som kan øke næringsopptaket.

 • Lindre mageplager: Ølgjær kan redusere betennelse i tarmen, som kan være årsaken til mageproblemer som irritabel tarm syndrom (IBS), ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom. Ølgjær kan også lindre symptomer som magesmerter, kramper, oppblåsthet, gass og forstoppelse.

Kjøp ølgjær fra norsk apotek her!

Konklusjon

Ølgjær er et naturlig og næringsrikt produkt som har mange helsemessige fordeler. Ølgjær kan styrke immunforsvaret, forbedre fordøyelsen, senke kolesterolnivået, regulere blodsukkeret, forebygge anemi og forbedre humøret.

Det kan kjøpes i ulike former, som pulver, flak, tabletter eller kapsler, og det kan brukes som et krydder eller et kosttilskudd. Ølgjær er generelt trygt å bruke, men man bør ikke ta for mye av det eller kombinere det med visse medisiner. Ølgjær er også bra for magen, da det kan balansere tarmfloraen, forbedre fordøyelsen og lindre mageplager.

Kjøp ølgjær fra norsk apotek her!