Kolesterolsenkende Kosttilskudd: 7 Kosttilskudd Som Senker Kolesterolet

Kolesterolsenkende Kosttilskudd

Å ha høyt kolesterol er en av de største risikofaktorene for hjertesykdom. Heldigvis kan kosttilskudd hjelpe deg med å senke kolesterolnivået og redusere risikoen for hjertesykdom.

Hva er kolesterol?

Kolesterol er et fettstoff som finnes naturlig i kroppen vår og er nødvendig for mange viktige funksjoner, som å bygge opp cellemembraner og produsere hormoner. Kolesterol kan også finnes i enkelte matvarer som egg, kjøtt og meieriprodukter.

Kolesterol er transportert i blodet gjennom lipoproteiner. Det er to hovedtyper av lipoproteiner:

  • LDL (lavdensitetslipoprotein) - LDL-kolesterol kalles ofte "dårlig" kolesterol fordi høye nivåer kan føre til oppbygging av plakk i arteriene, noe som øker risikoen for hjertesykdom.

  • HDL (høydensitetslipoprotein) -  HDL-kolesterol kalles ofte "godt" kolesterol fordi det bidrar til å fjerne overskudd av kolesterol fra kroppen.

Kosttilskudd Som Senker Kolesterolet

Man bør generelt sett gjøre livsstilsendringer om man har høyt kolesterol. Imidlertid finnes det noen naturlige kosttilskudd som kan hjelpe mot høyt kolesterol. Her er 7 kosttilskudd som kan hjelpe deg med å senke kolesterolet.

1. Rød Ris

Rød ris er en populær behandling for høyt kolesterol i Asia. Det er laget av ris som er fermentert med rødgjær, og inneholder det aktive stoffet monacolin K. Monacolin K fungerer på samme måte som statiner, som er en type medisin som brukes til å senke kolesterolet. Statiner kan imidlertid ha alvorlige bivirkninger, så mange mennesker foretrekker å bruke rød ris som et alternativ.

Studier viser at rød ris var like effektiv som en lav dose av statiner for å senke LDL-kolesterolnivået hos personer med moderat til høyt kolesterol. Imidlertid kan rød ris også ha bivirkninger, inkludert magesmerter, hodepine og muskelsmerter.

2. Niacin

Niacin, også kjent som vitamin B3, er et viktig næringsstoff som finnes i mat som kjøtt, fisk, nøtter og belgfrukter. Det kan også tas som et kosttilskudd for å senke kolesterolet.

Niacin fungerer ved å senke LDL-kolesterolnivået i blodet og øke HDL-kolesterolnivået. Niacin er mest kjent for å kunne øke HDL kolesterolet. Det er veldig få kosttilskudd som kan ha en positiv effekt på HDL kolesterolet men Niacin kan altså ha en positiv effekt.

3. Citrus Bergamot

Citrus bergamot er en sitrusfrukt som vokser i Italia. Det inneholder stoffer som kan hjelpe til med å senke kolesterolet, inkludert flavonoider og limonoider. Bergamottin, et stoff som finnes i bergamott, kan også bidra til å senke kolesterolet.

Citrus Bergamot har en positiv effekt på LDL, HDL og triglyserider. Akkurat som Niacin er Citrus Bergamot mest kjent for å øke HDL kolesterolet.

4. Curcumin

Curcumin er et stoff som finnes i gurkemeie, en krydderplante som ofte brukes i indisk mat. Curcumin har vist seg å ha mange helsefordeler, inkludert evnen til å senke LDL-kolesterolnivået og øke HDL-kolesterolnivået.

Curcumin kan også bidra til å redusere betennelse i kroppen, som kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom.

Det er viktig å merke seg at gurkemeie alene ikke gir tilstrekkelig mengde curcumin for å gi helsefordeler. Derfor kan det være lurt å ta curcumin som et kosttilskudd for å oppnå ønsket effekt.

5. Omega 3

Omega 3 er en type fettsyre som finnes i mat som fisk, nøtter og frø. Det kan også tas som et kosttilskudd for å senke kolesterolet.

Omega 3 fungerer ved å redusere betennelse i kroppen og redusere mengden triglyserider i blodet. Triglyserider er en type fett som kan bidra til å øke risikoen for hjertesykdom.

Flere studier viser at omega 3 kan gi en signifikant reduksjon i triglyseridnivået, samt senke det dårlige LDL kolesterolet.

6. Psyllium husk

Psyllium husk er et fiberrikt kosttilskudd som kan bidra til å senke kolesterolet. Det fungerer ved å binde seg til gallsyrer i tarmen og hjelpe kroppen med å eliminere dem. Dette fører til at kroppen produserer flere gallsyrer fra kolesterol, som igjen fører til at nivået av LDL-kolesterol i blodet reduseres.

7. Koenzym Q10

Koenzym Q10 kan også ha en positiv effekt på kolesterolet. Flere studier har vist at koenzym Q10 kan hjelpe til med å senke blodtrykket og redusere risikoen for hjertesykdom. I tillegg kan koenzym Q10, akkurat som Niacin og Citrus Bergamot, hjelpe til med å øke nivåene av HDL-kolesterol (det "gode" kolesterolet) i kroppen vår. Samtidig som det reduserer nivåene av LDL-kolesterol (det "dårlige" kolesterolet).

Oppsummering

Det finnes mange forskjellige kosttilskudd som kan hjelpe deg med å senke kolesterolet. Rød ris, niacin, citrus bergamot, curcumin, omega 3 og psyllium husk er alle kosttilskudd som har vist seg å være effektive i å senke LDL-kolesterolnivået i blodet.

Det er imidlertid viktig å huske at kosttilskudd ikke er en erstatning for en sunn livsstil. Det er viktig å spise et sunt kosthold, mosjonere regelmessig og unngå røyking for å opprettholde et sunt kolesterolvern.

Det er også viktig å konsultere en lege før du tar noen form for kosttilskudd, spesielt hvis du allerede tar medisiner eller har en eksisterende medisinsk tilstand.

Kilder

  1. Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia

  2. Niacin Therapy, HDL Cholesterol, and Cardiovascular Disease

  3. Clinical application of bergamot (Citrus bergamia)

  4. Efficacy and safety of turmeric and curcumin in lowering blood lipid levels

  5. Effect of omega 3 fatty acid on plasma lipids

  6. Effect of psyllium (Plantago ovata) fiber on LDL cholesterol

  7. Effects of Coenzyme Q10 Supplementation on Lipid Profiles