Niacin: Hva er Niacin (Vitamin B3)

Niacin: Hva er Niacin (Vitamin B3)

Hva er niacin og hvorfor har det blitt et populært kosttilskudd i nyere tid? Dette skal vi svare på i denne artikkelen.

Hva er Niacin?

Niacin, også kjent som vitamin B3, er en av de åtte B-vitaminene som spiller en viktig rolle i kroppen vår. Det er et vannløselig vitamin som finnes naturlig i matvarer som kjøtt, fisk, nøtter, frø og belgfrukter. Niacin kan også bli produsert av kroppen vår fra aminosyren tryptofan, men i små mengder.

Kjøp Niacin fra Norsk apotek her!

Hvorfor trenger vi Niacin?

Niacin spiller en viktig rolle i kroppens stoffskifte, og er nødvendig for å produsere energi fra maten vi spiser. Det er også viktig for å opprettholde en sunn hud, hår og øyne, samt å opprettholde en sunn hjernefunksjon og nervesystemet.

Niacin har også vist seg å ha en positiv effekt på kolesterolnivået i kroppen. Det kan bidra til å senke nivået av dårlig kolesterol (LDL) og øke nivået av det gode kolesterolet (HDL), som kan redusere risikoen for hjertesykdom.

Hvordan øke HDL kolesterolet med niacin

HDL-kolesterol, også kjent som "det gode kolesterol", spiller en viktig rolle i å beskytte hjertet og blodårene våre ved å fjerne overskuddet av LDL-kolesterol fra kroppen. Hvis nivået av HDL-kolesterol er for lavt, kan det øke risikoen for hjertesykdom.

Niacin fungerer ved å redusere frigjøringen av fettsyrer fra fettceller, og dette resulterer i økt HDL-kolesterolproduksjon og redusert LDL-kolesterolproduksjon.

Hvis du vurderer å ta niacin for å øke HDL-kolesterolnivåene, er det viktig å rådføre deg med helsepersonell først. Dette er fordi niacin kan ha bivirkninger og interagere med andre medisiner du tar.

Niacin kan tas som et kosttilskudd eller foreskrives av legen din i høye doser for å behandle høyt kolesterol. Når det tas i høye doser, kan niacin forårsake bivirkninger som rødhet i huden, kløe og hodepine. Disse bivirkningene kan reduseres ved å ta niacin med mat og gradvis øke dosen over tid.

Det er også verdt å merke seg at ikke alle typer niacin er like effektive for å øke HDL-kolesterolnivåene. Nicotinic acid, en form for niacin, har vist seg å være den mest effektive for å øke HDL-kolesterolnivåene.

Kjøp Niacin fra Norsk apotek her!

Hvor mye Niacin for å øke HDL kolesterolet?

For å øke HDL kolesterolet må du ta en relativt høy dose Niacin. Generelt anbefaler helsepersonell en daglig dose på 1000-2000 mg niacin for å øke HDL-kolesterolnivåene. Imidlertid kan denne dosen variere avhengig av individuelle faktorer og medisinske tilstander.

Når du tar en så stor dose niacin vill du oppleve det som kalles "niacin flush", flushen skjer når niacin får de små kapillærene i huden til å utvide seg, noe som øker blodstrømmen til overflaten av huden. Dette er ikke farlig, men kan føles ubehagelig ut.

Hva skjer hvis vi ikke får nok Niacin?

Niacin mangel er sjelden i vestlige land, men kan forekomme hos personer med dårlig kosthold eller underernæring. Symptomene på niacin mangel inkluderer hudutslett, diaré, depresjon, hodepine og tretthet. I alvorlige tilfeller kan niacin mangel føre til pellagra, en alvorlig sykdom som kan føre til hudutslett, diaré, demens og til og med død hvis den ikke behandles.

Hva er anbefalt daglig inntak av Niacin?

Anbefalt daglig inntak av niacin varierer avhengig av alder og kjønn. Ifølge Helsedirektoratet er anbefalt daglig inntak for voksne menn 16 mg, og for voksne kvinner 13 mg. Gravide og ammende kvinner har økt behov for niacin og bør derfor følge anbefalinger fra sin lege eller helsepersonell.

Det er også viktig å merke seg at for mye niacin kan være skadelig for kroppen. Høye doser av niacin kan føre til bivirkninger som rødhet i huden, kløe, kvalme og leverproblemer. Derfor bør du alltid følge anbefalt daglig inntak og rådføre deg med helsepersonell før du tar niacin tilskudd.

Hvilke matvarer inneholder Niacin?

Niacin finnes naturlig i mange matvarer, spesielt i proteinrike matvarer som kjøtt, fisk, egg og belgfrukter. Her er noen eksempler på matvarer som er rike på niacin:

  • Kyllingbryst (100 g): inneholder omtrent 12,3 mg niacin.

  • Laks (100 g): inneholder omtrent 8,6 mg niacin.

  • Tunfisk (100 g): inneholder omtrent 14,2 mg niacin.

  • Linser (100 g): inneholder omtrent 2,1 mg niacin.

Det er viktig å inkludere en rekke matvarer i kostholdet ditt for å sikre at du får tilstrekkelig med niacin og andre næringsstoffer.

Kjøp Niacin fra Norsk apotek her!

Er Niacin farlig?

Niacin er vanligvis trygt å ta som et tilskudd når det tas i anbefalte doser. Imidlertid kan høye doser av niacin føre til bivirkninger som rødhet i huden, kløe, kvalme og leverproblemer. I noen tilfeller kan høye doser av niacin føre til alvorlige bivirkninger som leverskade og nyresvikt.

Niacin bivirkninger

Det er viktig å merke seg at ikke alle opplever bivirkninger av niacin, og at alvorlighetsgraden av bivirkningene kan variere avhengig av dosen som tas og individuelle faktorer.

Her er noen mulige bivirkninger av niacin:

  • Rødhet i huden, kløe og hetetokter, kjent som "niacin-flush".

  • Mageproblemer som kvalme, oppkast, diaré og magesmerter.

  • Hodepine, svimmelhet og tretthet.

  • Muskelsmerter, svakhet og ømhet.

  • Allergiske reaksjoner som utslett, kløe, hevelse i ansikt, lepper eller tunge, pustevansker eller tetthet i brystet.

Hvis du vurderer å ta niacin tilskudd, er det viktig å rådføre deg med helsepersonell først. De kan gi deg råd om hvilken dose som er trygg for deg, og hvordan du kan ta niacin på en trygg måte.

Oppsummering

Niacin, også kjent som vitamin B3, spiller en viktig rolle i kroppens stoffskifte og er nødvendig for å produsere energi fra maten vi spiser. Det er også viktig for å opprettholde en sunn hud, hår og øyne, samt å opprettholde en sunn hjernefunksjon og nervesystemet. Niacin finnes naturlig i mange matvarer, spesielt i proteinrike matvarer som kjøtt, fisk, egg og belgfrukter. Hvis du vurderer å ta niacin tilskudd, er det viktig å rådføre deg med helsepersonell først for å sikre at du tar niacin på en trygg måte.

Kjøp Niacin fra Norsk apotek her!