Curcumin – Et bra kosttilskudd?

Curcumin - Et bra kosttilskudd?

Curcumin er en naturlig forekommende substans som finnes i gurkemeie. En populær krydderplante som ofte brukes i matlaging i India og andre deler av Asia. Det har vært brukt i tradisjonell medisin i århundrer, og nylige studier har vist at det kan ha mange helsefordeler.

Curcumin har anti-inflammatoriske, antioxidant og anti-kreft egenskaper. Det er også sagt å ha nevrobeskyttende effekter og kan bidra til å forbedre hukommelsen og humøret. Selv om Curcumin finnes i gurkemeie, er det svært lite av det i denne planten, så mange velger å ta det som et kosttilskudd for å få de fulle fordelene.

Hva er Curcumin og hvor finnes det?

Gurkemeie er en del av kurkuma familien av planter, og Curcumin representerer ca 2-8% av denne planten. Curcumin er det som gir gurkemeie sin karakteristiske gule farge.

Det har lenge blitt brukt i tradisjonell medisin for å behandle en rekke forskjellige plager, og nylige vitenskapelige studier har bekreftet mange av dets helsefordeler, inkludert anti-inflammatoriske, antioxidant og anti-kreft egenskaper. Curcumin kan også ha nevrobeskyttende effekter og kan bidra til å forbedre hukommelsen og humøret.

Kjøp Curcumin fra Norsk apotek her!

Hva er Curcumin godt for?

Curcumin har flere fordeler som er bevist gjennom vitenskapelige studier. Her er noen av de viktigste fordelene ved å ta Curcumin:

 • Anti-inflammatorisk: Curcumin har vist seg å ha anti-inflammatoriske egenskaper. Noe som kan hjelpe til å redusere betennelse i kroppen. Dette kan være nyttig for å lindre symptomer på en rekke sykdommer. Inkludert leddgikt, irritabel tarmsyndrom (IBS) og hudsykdommer.

 • Antioxidant: Curcumin er også en kraftig antioxidant. Det kan hjelpe med å beskytte kroppen mot skade fra frie radikaler. Noe som kan føre til aldring og en rekke kroniske sykdommer.

 • Anti-kreft: Curcumin har også vist seg å ha anti-kreft egenskaper. Studier har vist at det kan hjelpe til å redusere risikoen for enkelte krefttyper, som tarmkreft og prostatakreft.

 • Nevrobeskyttende: Curcumin kan også ha nevrobeskyttende egenskaper. Det kan bidra til å forbedre hukommelsen og redusere risikoen for nevrologiske sykdommer som Alzheimers.

 • Hjelper med depresjon: Curcumin kan også ha en positiv effekt på humøret, og kan hjelpe med å redusere symptomer på depresjon.

 • Hjelper med å redusere kolesterolet: Curcumin kan også bidra til å redusere nivåene av dårlig kolesterol i blodet, noe som kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom.

Kjøp Curcumin fra Norsk apotek her!

Bivirkninger av Curcumin

Curcumin er generelt sett som et trygt kosttilskudd, og bivirkninger er svært sjeldne. Likevel kan noen personer oppleve bivirkninger ved å ta Curcumin. Her er noen av de vanligste bivirkningene:

 • Magesmerter og diare: Curcumin kan forårsake magesmerter og diare hos noen personer. Dette er vanligvis mildt og kan unngås ved å ta Curcumin sammen med et måltid.

 • Allergi: Høye doser kan føre til allergiske reaksjoner hos noen personer, som utslett, kløe eller pustevansker.

 • Interaksjon med medisiner: Curcumin kan interagere med visse medisiner, som blodfortynnende medisiner og medisiner for diabetes. Det er viktig å rådføre seg med en lege før du tar Curcumin hvis du tar noen form for medisiner.

 • Lavt blodsukker: Kan føre til lavere blodsukker hos personer som tar diabetesmedisiner.

Det er viktig å merke seg at disse bivirkningene er svært sjeldne, og de fleste personer kan ta Curcumin uten problemer. Det anbefales å begynne med lave doser og øke gradvis for å se hvordan kroppen din reagerer på det.

Er Curcumin et bra kosttilskudd?

Curcumin er et svært lovende kosttilskudd, og det har vært gjort mange studier som har vist at det kan ha mange helsefordeler. Det har anti-inflammatoriske, antioxidant og anti-kreft egenskaper. Det kan også ha nevrobeskyttende effekter og bidra til å forbedre hukommelsen og humøret.

Det er viktig å merke seg at ikke alle studiene som har blitt gjort på Curcumin har vært like positive. Noen av de positive resultatene av studiene kan være et resultat av placebo effekten. Det anbefales å ta Curcumin sammen med bioperine, et ekstrakt fra sort pepper. Dette for å øke opptaket og biotilgjengeligheten av Curcumin.

Det er viktig å merke seg at Curcumin ikke er en erstatning for en sunn livsstil og en balansert diett. Det bør kombineres med regelmessig fysisk aktivitet og en balansert diett for å oppnå best mulig resultat.

Kjøp Curcumin fra Norsk apotek her!

Dosering av Curcumin

Det anbefales å starte med lave doser av Curcumin, for eksempel 100-200 mg per dag, og øke gradvis etter hvert som kroppen tilpasser seg. Det er viktig å rådføre seg med en lege eller helsepersonell for å få en mer presis anbefaling avhengig av din spesifikke situasjon og helsetilstand.

Det er også viktig å merke seg at det kan være en fordel å ta Curcumin sammen med bioperine, et ekstrakt fra sort pepper, for å øke opptaket av Curcumin.

Kombinasjoner med andre kosttilskudd

Curcumin kan kombineres med flere andre kosttilskudd for å øke deres effektivitet eller for å behandle flere forhold samtidig. Her er noen eksempler på kosttilskudd som Curcumin kan kombineres med:

 • Slippery Elm: Slippery Elm, et kosttilskudd laget av barken fra en amerikansk elm-tre, kan kombineres med Curcumin for å lindre symptomer på irritabel tarmsyndrom og andre fordøyelsesproblemer.

 • Shilajit: Shilajit, et kosttilskudd som finnes i fjellene i Himalaya, kan kombineres med Curcumin for å øke dens anti-inflammatoriske og anti-aldringsegenskaper.

 • Ashwagandha: Ashwagandha, et kosttilskudd som brukes i Ayurveda, kan kombineres med Curcumin for å øke dens nevrobeskyttende egenskaper og redusere stress og angst.

 • Spirulina: Spirulina, et kosttilskudd laget av blågrønn alge, kan kombineres med Curcumin for å øke dens antioxidant egenskaper og forbedre immunforsvaret.

Det er viktig å være klar over at noen av disse kombinasjonene ikke er testet forbruk og at det er viktig å undersøke deres sikkerhet og effektivitet før du velger å kombinere dem.

Kjøp Curcumin fra Norsk apotek her!

Oppsummering

Curcumin er en naturlig forekommende substans som finnes i gurkemeie. Det har anti-inflammatoriske, antioxidant og anti-kreft egenskaper, og kan også ha nevrobeskyttende effekter og bidra til å forbedre hukommelsen og humøret.

Det anbefales å starte med lave doser av Curcumin, for eksempel 100-200 mg per dag, og øke gradvis etter hvert som kroppen tilpasser seg. Det kan også være en fordel å ta Curcumin sammen med bioperine, et ekstrakt fra sort pepper, for å øke opptaket av Curcumin.

Les også: KOSTTILSKUDD FOR LEDD

Referanser:

 1. Curcumin: A Review of Its' Effects on Human Health - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
 2. Curcumin (Curcuma, Turmeric) and Cancer (PDQ®)–Health Professional Version - https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/curcumin-pdq
 3. Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535097/