Dragefrukt: Derfor bør du spise Pitahaya

Dragefrukt: Derfor bør du spise Pitahaya

Dragefrukt, også kjent som pitahaya, er en spennende og fargerik frukt som har mange helsefordeler. Den har en søt og saftig smak som kan minne om en blanding av pære og kiwi. Den har også et vakkert utseende med en skinnende rosa eller gul skall og et hvitt eller rødt fruktkjøtt med små svarte frø.

Dragefrukt er en kaktusfrukt som kommer fra tropiske og subtropiske områder i Amerika og Asia. Den dyrkes i dag i mange land over hele verden, og er populær både som en dekorativ plante og som en matvare.

Hvorfor er dragefrukt sunt?

Dragefrukt er rik på fiber, vitamin C, jern, magnesium, og antioksidanter. Disse næringsstoffene har flere positive effekter på kroppen, som å:

  • Fremme fordøyelsen og forebygge forstoppelse

  • Styrke immunforsvaret og beskytte mot infeksjoner

  • Bidra til produksjonen av røde blodceller og forebygge anemi

  • Støtte muskel- og nervefunksjonen og regulere blodtrykket

  • Bekjempe frie radikaler og redusere betennelse

I tillegg er dragefrukt en lavkalori-frukt som kan hjelpe deg med å holde vekten under kontroll. En porsjon på 100 gram inneholder bare 60 kalorier, men gir deg 3 gram fiber som metter godt. Dragefrukt har også et lavt glykemisk indeks (GI), som betyr at den ikke gir store svingninger i blodsukkeret.

Kan man spise skallet på dragefrukt?

Nei, skallet på dragefrukt er ikke spiselig, men det kan brukes til å lage pynt eller dekorasjoner. Skallet har en læraktig konsistens og skarpe torner som kan være ubehagelige å tygge på. Det kan også inneholde plantevernmidler eller andre kjemikalier som ikke er bra for helsen. Derfor bør du alltid skrelle dragefrukten før du spiser den, eller kjøpe økologisk dyrket frukt hvis du vil unngå dette.

Hvordan spiser man dragefrukt?

Det finnes mange måter å spise dragefrukt på, alt etter hva du liker og hva du har tilgjengelig. Her er noen forslag:

  • Skjær frukten i to og skrap ut fruktkjøttet med en skje. Spis det som det er, eller dryss over litt limejuice for å fremheve smaken.

  • Skjær frukten i biter eller skiver og legg dem i en fruktsalat sammen med andre tropiske frukter som vannmelon, ananas, mango, eller kiwi.

  • Lag en smoothie ved å blande fruktkjøttet med yoghurt, melk, juice, eller vann. Tilsett gjerne andre ingredienser som banan, bær, honning, eller nøtter for å variere smaken og næringsinnholdet.

  • Lag en sorbet ved å fryse fruktkjøttet i en blender eller food processor til det blir kremet. Spis det som en forfriskende dessert eller mellommåltid.

  • Lag en marmelade ved å koke opp fruktkjøttet med sukker, sitronsaft, og pektin. Ha det på glass og oppbevar det i kjøleskapet. Bruk det som pålegg på brød, kjeks, eller pannekaker.

Hvor er dragefrukt fra?

Dragefrukt er opprinnelig fra Mexico og Sentral-Amerika, hvor den vokser på kaktuser som blomstrer om natten. Navnet pitahaya kommer fra det spanske ordet for kaktusfrukt. Frukten ble senere spredt til andre deler av verden av spanske og portugisiske oppdagelsesreisende.

I dag er dragefrukt dyrket i mange land i Asia, Afrika, Australia, og Karibia. Den er spesielt populær i Kina, Vietnam, Thailand, og Malaysia, hvor den kalles longan (drageøye) eller huǒ lóng guǒ (ild-drage-frukt).

Hvorfor er dragefrukt så dyrt?

Dragefrukt er en eksotisk frukt som krever spesielle forhold for å vokse og høstes. Den trenger et varmt og fuktig klima, en rik og godt drenert jord, og en stødig støtte for å klatre på. Den blomstrer bare én gang i året, vanligvis mellom juni og oktober, og bare om natten.

Blomstene må pollineres manuelt eller av insekter som flaggermus eller møll. Frukten modnes etter 30 til 50 dager, og må plukkes for hånd når den er perfekt moden. Alt dette gjør at dragefrukt er en arbeidskrevende og ressurskrevende avling, som reflekteres i prisen.

I tillegg er det stor etterspørsel etter dragefrukt på grunn av dens unike utseende, smak, og helsefordeler. Dette gjør at prisen kan variere etter sesong, tilgjengelighet, og kvalitet.