Kan trening senke blodsukkeret?

Kan trening senke blodsukkeret?

Trening er viktig for alle, spesielt for personer med diabetes. Trening har vist seg å ha en positiv virkning på kroppens evne til å regulere blodsukkeret, samt øke insulinfølsomheten.

I denne artikkelen skal jeg undersøke om trening faktisk kan senke blodsukkeret. Samt undersøke ulike typer trening og deres innvirkning på blodsukkeret.

Trening og blodsukker

Det er flere måter trening kan senke blodsukker på:

Kan trening senke blodsukkeret?
Kan trening senke blodsukkeret?
  • Insulinfølsomheten økes, slik at muskelcellene dine er bedre i stand til å bruke tilgjengelig insulin til å ta opp glukose under og etter fysisk aktivitet.

  • Når musklene trekker seg sammen under aktivitet, er cellene i stand til å ta opp glukose og bruke det som energi, enten insulin er tilgjengelig eller ikke.

Dette er hvordan trening kan hjelpe med å senke blodsukker på kort sikt. Og når du trener regelmessig kan det også senke langtidsblodsukkeret (HbA1c).

Hvordan trening påvirker blodsukkeret

Effekten fysisk aktivitet har på blodsukkeret vil variere avhengig av hvor lenge du er aktiv og flere andre faktorer. Fysisk aktivitet kan senke blodsukkeret opptil 24 timer eller mer etter treningen ved å gjøre kroppen mer følsom for insulin.

Forstå hvordan blodsukkeret ditt reagerer på trening. Å sjekke blodsukkeret før og etter trening kan hjelpe deg å se fordelene ved fysisk aktivitet. Du kan også bruke resultatene av blodsukkermåler for å se hvordan kroppen din reagerer på ulike aktiviteter.

Kan trening øke blodsukkeret?

Trening har vist seg å ha en positiv effekt på kroppens evne til å regulere blodsukkeret, men det er også rapporter om at trening kan føre til en økning i blodsukkeret hos noen personer. Men det er noen forhåndsregler du kan ta for å forhindre at blodsukkeret øker:

Adrenalin kan øke blodsukkeret

Blodsukkeret synker vanligvis under trening. Men noen kan også merke at blodglukosen stiger etter trening. Noen former for fysisk aktivitet, som tung vekttrening, sprint eller friidrett, får deg til å produsere stresshormoner (som adrenalin). Adrenalin øker blodglukosenivåene ved å stimulere leveren til å frigjøre glukose.

Maten du spiser før eller under en trening kan også bidra til en økning i blodsukkeret. Om du spiser for mange karbohydrater før trening er ikke treningsøkten din nok til å holde blodsukkeret innenfor målområdet.

Hvordan forhindre at blodsukkeret stiger under trening

Selv om blodsukkeret kan øke under trening så er fremdeles fordelene av trening større en de mulige ulempene. Fremdeles hvis du helst vil unngå det helt, så har jeg noen tips som kan hjelpe:

Velg moderat intensitets aerobe øvelser, eller kretsløft med lettvekter og høye repetisjoner.

Praktiser avslapningsteknikker som rolig pusting, visualisering eller meditasjon før og under treningen for å minimalisere adrenalinnivået.

Snakk med legen din om å justere diabetesmedisiner før treningsøkter som vanligvis fører til en økning i blodsukkeret.

Unngå å spise for store mengder karbohydrater før og under treningen. Prøv heller matvarer som har et høyere innhold av fett og proteiner som nøtter, egg eller litt avokado.

Konklusjon: Kan trening senke blodsukkeret?

Fysisk aktivitet er viktig for alle, spesielt for de med diabetes. De fleste formene for aerob trening vil senke blodsukkeret, mens aktiviteter som høyintensitetstrening og vektløfting kan øke det. Å håndtere blodsukkernivåene med enhver form for trening er mulig når du forstår hvordan kroppen din reagerer på ulike former fysisk aktivitet. Du kan også gjøre tilpasninger som gjør at det passer til deg og din livsstil.

Referanser:

  1. Blood Sugar and Exercise - https://diabetes.org/healthy-living/fitness/getting-started-safely/blood-glucose-and-exercise