Hva er L-Teanin – Et bra kosttilskudd?

Hva er L-Teanin

L-Teanin er en aminosyre som finnes naturlig i teblader. Det er kjent for å ha beroligende og avslappende effekter på hjernen, og er ofte brukt som et kosttilskudd for å redusere stress og angst. Samt forbedre konsentrasjonen og øke følelsen av velvære. L-Teanin kan også ha positive effekter på søvnkvaliteten og bidra til å redusere symptomer på ADHD. Det antas også at L-Teanin kan ha en neurobeskyttende effekt.

Kjøp L-Teanin fra Norsk apotek her!

Hva er L-Teanin godt for?

L-Teanin har flere fordeler som kan bidra til å forbedre den mentale og fysiske helsen:

 • Reduserer stress og angst: L-Teanin kan bidra til å redusere følelsen av stress og angst ved å øke produksjonen av GABA, et nevrotransmitter som har beroligende effekter på hjernen.

 • Forbedrer konsentrasjonen: L-Teanin kan bidra til å øke fokus og konsentrasjon ved å øke produksjonen av dopamin og serotoniner.

 • Øker følelsen av velvære: L-Teanin kan bidra til å øke følelsen av velvære ved å redusere stress og angst og øke produksjonen av dopamin og serotoniner.

 • Forbedrer søvnkvaliteten: L-Teanin kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten ved å redusere stress og angst, noe som kan bidra til å gjøre det lettere å sovne og opprettholde en dyp og restorativ søvn.

 • Neurobeskyttende: L-Teanin kan ha en neurobeskyttende effekt, det kan hjelpe til å beskytte hjernen mot skade og forsinke aldringsprosessen.

 • Reduserer symptomer på ADHD: L-Teanin kan redusere symptomene på ADHD, øke konsentrasjonen og redusere hyperaktivitet.

Kjøp L-Teanin fra Norsk apotek her!

Hvordan ta L-Teanin: Dosering

Hvordan man tar L-Teanin avhenger av formen det er i, det kan tas i form av kapsler eller pulver. Det anbefales å ta L-Teanin med et glass vann eller annen form for væske. Den vanligste doseringen av L-Teanin er mellom 50 og 200 milligram per dag. Det er best å starte med en lavere dose og øke gradvis. Det er viktig å følge anbefalt dosering på produktet og å ikke overskride denne doseringen. L-Teanin kan tas både morgen og kveld, men det er anbefalt å ta det om kvelden for å hjelpe til å redusere stress og øke søvnkvaliteten.

Kjøp L-Teanin fra Norsk apotek her!

L-Teanin bivirkninger

Generelt sett er L-Teanin trygt å ta i anbefalte doser. Men det er noen bivirkninger og advarsler som bør tas i betraktning:

 • Mageproblemer: L-Teanin kan forårsake magesmerter, kvalme eller diare hos noen personer.

 • Interaksjoner med medisiner: L-Teanin kan interagere med visse medisiner. Det er viktig å rådføre seg med en lege før du tar dette kosttilskuddet hvis du tar medisiner.

 • Graviditet og amming: Det er begrenset kunnskap om sikkerheten ved å ta L-Teanin under graviditet eller amming. Derfor er det best å unngå å ta dette tilskuddet i disse periodene.

 • Allergi: Personer som er allergiske mot planter i tefamilien bør unngå å ta L-Teanin.

 • Interaksjoner med alkohol: L-Teanin kan forsterke de beroligende effektene av alkohol, så det er best å unngå å ta dette tilskuddet sammen med alkohol.

Er L-Teanin lovlig i Norge?

L-Teanin er et lovlig kosttilskudd i Norge, og det er lett tilgjengelig i helsekostbutikker og på nettet. Det er ikke klassifisert som et legemiddel i Norge, så det er ikke underlagt samme regulering som legemidler. Imidlertid er det viktig å sørge for at produktet du kjøper er av høy kvalitet og at det inneholder den angitte mengden L-Teanin.

Kjøp L-Teanin fra Norsk apotek her!

Er L-Teanin et bra kosttilskudd?

L-Teanin anses generelt sett som et trygt og effektivt kosttilskudd. Det har vist seg å ha positive effekter på hjernen, inkludert å redusere stress og angst. Samt forbedre konsentrasjonen og øke følelsen av velvære. Det kan også ha positive effekter på søvnkvaliteten og bidra til å redusere symptomer på ADHD. Det har også vist seg å ha en neurobeskyttende effekt.

Les også: HVA ER CURCUMIN – ET BRA KOSTTILSKUDD?

Referanser:

 1. Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836118/
 2. Effects of l-Theanine on Cognitive Function in Middle-Aged and Older Subjects: A Randomized Placebo-Controlled Study - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8080935/
 3. L-theanine and Caffeine Improve Sustained Attention, Impulsivity and Cognition in Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorders by Decreasing Mind Wandering - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6574559/