Hva er karnitin – Et bra kosttilskudd?

Hva er karnitin

Karnitin er et viktig aminosyre som spiller en nøkkelrolle i energiproduksjonen i kroppen. Det er en naturlig forekommende substans som finnes i matvarer som kjøtt, fisk og melk, men det kan også tas som et kosttilskudd. Formålet med å ta karnitin som et tilskudd er å øke kroppens evne til å brenne fett for energi, noe som kan hjelpe med vekttap og muskelbygning. Det finnes flere forskjellige typer karnitin, som L-karnitin, acetyl-L-karnitin og propionyl-L-karnitin, hver med sine egne unike egenskaper og fordeler. I denne artikkelen vil vi utforske karnitin og se på hvorfor det kan være et nyttig kosttilskudd.

Hva er L-karnitin?

L-karnitin, også kjent som levokarnitin, er en form for karnitin som er mest vanlig brukt i kosttilskudd og supplement industrien. Det er en aminosyre som produseres av kroppen og finnes også i matvarer som kjøtt, fisk og melk. L-karnitin spiller en viktig rolle i energiproduksjonen i kroppen ved å transportere fettsyrer til mitokondriene, hvor de kan bli brukt som energikilde. Det kan hjelpe med å øke utholdenheten, redusere muskel tretthet og øke fettforbrenningen. L-karnitin kan også bidra til å forbedre hjertehelsen og kan være nyttig for personer med hjertesykdom.

Kjøp Karnitin fra Norsk apotek her!

Er karnitin det samme som l-karnitin?

Karnitin og L-karnitin er ofte brukt om hverandre, men det er ikke helt det samme. L-karnitin er en av varianter av karnitin og er den formen som er mest vanlig i mat og kosttilskudd. Det er kjent som L-karnitin fordi det har sin L-form som er den biologisk aktive formen av karnitin. Så L-karnitin er en type karnitin, men ikke alle karnitiner er L-karnitiner.

Fordelene ved å ta karnitin som et kosttilskudd

Det finnes flere fordeler ved å ta karnitin som et kosttilskudd, her er noen av de vanligste:

 • Vekttap: Karnitin kan hjelpe til å øke fettforbrenningen og hjelpe deg med å miste vekt. Det gjør dette ved å transportere fettsyrer til mitokondriene, hvor de kan bli brukt som energikilde.

 • Økt muskelmasse: Karnitin kan bidra til å øke utholdenheten og redusere muskel tretthet, noe som kan hjelpe deg med å trene lenger og hardere og dermed bygge mer muskelmasse.

 • Fordeler for hjerte: Karnitin kan bidra til å forbedre hjertehelsen ved å redusere nivåene av LDL kolesterolet (dårlig kolesterol) og øke nivåene av HDL kolesterolet (godt kolesterol) i blodet.

 • Antioksidant: Karnitin har en antioksidant effekt og kan beskytte kroppen mot skade forårsaket av frie radikaler.

 • Bedre hud: Karnitin kan bidra til å forbedre hudens utseende ved å øke cellefornyelsen.

 • Diabetes: Karnitin kan hjelpe til å regulere blodsukkernivåene og kan derfor være nyttig for personer med diabetes.

Det er viktig å merke seg at mer forskning er nødvendig for å bekrefte disse effektene.

Kjøp Karnitin fra Norsk apotek her!

Karnitin bivirkninger

Karnitin er generelt sett som trygt å ta som et kosttilskudd, og det er sjelden rapportert om alvorlige bivirkninger. Likevel kan det være noen mindre bivirkninger som kan oppstå ved å ta karnitin, her er noen av de vanligste:

 • Mageproblemer: Noen personer kan oppleve kvalme, diare eller forstoppelse når de tar karnitin.

 • Søvnproblemer: Karnitin kan påvirke søvnen hos noen personer, spesielt hvis det tas sent på kvelden.

 • Hodepine: Noen personer kan oppleve hodepine etter å ha tatt karnitin.

 • Allergiske reaksjoner: Noen personer kan ha en allergisk reaksjon på karnitin, som hudutslett, pustevansker eller hevelse i ansiktet.

 • Interaksjoner med medisiner: Karnitin kan reagere med noen medisiner. Spesielt medisiner som brukes for hjertesykdommer, så det er viktig å konsultere legen din før du tar karnitin hvis du tar medisiner.

Hvordan karnitin påvirker vekttap

Karnitin kan hjelpe til å øke fettforbrenningen og hjelpe deg med å miste vekt på flere måter:

 • Transportering av fettsyrer: Karnitin fungerer som en transportør for fettsyrer. Ved å transportere dem til mitokondriene, hvor de kan bli brukt som energikilde. Ved å øke transporten av fettsyrer til mitokondriene, kan karnitin øke fettforbrenningen og hjelpe deg med å miste vekt.

 • Økt utholdenhet: Karnitin kan øke utholdenheten under trening. Noe som kan hjelpe deg med å trene lenger og hardere. Dette kan føre til en økt fettforbrenning og hjelpe deg med å miste vekt.

 • Redusert muskeltretthet: Karnitin kan redusere muskeltretthet, noe som kan hjelpe deg med å trene lenger og hardere. Dette kan føre til en økt fettforbrenning og hjelpe deg med å miste vekt.

 • Regulering av hormonnivåer: Karnitin kan hjelpe til å regulere hormoner som kan påvirke vekten din, som for eksempel leptin (et hormon som regulerer sult) og insulin (et hormon som regulerer blodsukkernivået).

Det er viktig å merke seg at disse effektene av karnitin på vekttap ikke er bevist med kliniske studier og mer forskning er nødvendig for å bekrefte disse effektene. Det er også viktig å huske at vekttap også krever en balansert kost og regelmessig trening for å være effektivt.

Kjøp Karnitin fra Norsk apotek her!

Hvordan karnitin påvirker muskelbygning

Karnitin kan hjelpe med å øke muskulaturen på flere måter. For det første kan det bidra til økt utholdenhet under trening, noe som kan hjelpe deg med å trene lenger og hardere. Dette kan føre til en økt muskelmasse.

For det andre kan karnitin også hjelpe til å redusere muskeltretthet, noe som kan hjelpe deg med å trene lenger og hardere. Når musklene ikke blir like fort utmattet, kan de yte bedre på treningen og dermed vokse mer.

Karnitin kan også øke muskulaturen ved å øke blodstrømmen til musklene. Dette kan hjelpe musklene med å få nødvendige næringsstoffer for å vokse og reparere seg selv.

Anbefalt dosering av karnitin

Det anbefalte doseringen av karnitin varierer avhengig av formålet med å ta det og kan også variere fra person til person. Generelt sett er anbefalt dosering av L-karnitin mellom 500-2000mg per dag, og det bør tas med mat eller etter et måltid. Det kan være lurt å starte med en lavere dose og gradvis øke doseringen for å se hvordan kroppen reagerer. Det er viktig å følge produsentens anbefalinger for dosering.

Les også: PERSONLIG TRENER KAN HJELPE MED KOSTTILSKUDD

Konklusjon: Er karnitin et bra kosttilskudd?

Karnitin er et naturlig forekommende stoff som finnes i matvarer som kjøtt, fisk og melk, og som kan tas som et kosttilskudd. Det er et aminosyre som spiller en viktig rolle i energiproduksjonen i kroppen ved å transportere fettsyrer til mitokondriene, hvor de kan bli brukt som energikilde.

Karnitin kan hjelpe med å øke utholdenheten, redusere muskel tretthet og øke fettforbrenningen. Det kan også bidra til å forbedre hjertehelsen og kan være nyttig for personer med hjertesykdom.

Det er rapportert om flere fordeler ved å ta karnitin som et kosttilskudd, men mer forskning er nødvendig for å bekrefte disse effektene.

Kjøp Karnitin fra Norsk apotek her!

Referanser:

 1. l-Carnitine Supplementation in Recovery after Exercise - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872767/
 2. Carnitine - Health Professional Fact Sheet - https://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/