Hva er ginkgo biloba – Et bra kosttilskudd?

Hva er ginkgo Biloba?

Ginkgo biloba er et tre som har vært dyrket i tusenvis av år for sine medisinske egenskaper. Bladene fra treet er mest brukt for å lage kosttilskudd, som hevdes å ha en rekke helsefordeler. Ginkgo biloba kan hjelpe til å øke blodgjennomstrømningen, redusere betennelse, forbedre hukommelsen, samt redusere symptomer på depresjon og angst. Det kan også hjelpe mot symptomer på tinnitus og PMS. Ginkgo biloba er en av de mest populære urtemedisinene i verden, og det er ofte funnet i kosttilskudd, te, kapsler, tabletter og ekstrakter.

Historie og bruk av ginkgo Biloba

Ginkgo biloba har en lang historie som medisinsk urt. Treet er ansett som en av de eldste levende plantene i verden, og det er sagt å ha overlevd i over 150 millioner år. I Kina har Ginkgo biloba vært brukt i mer enn 5000 år. Det er omtalt i kinesiske medisinske tekster fra så langt tilbake som 2700 f.Kr. for å behandle en rekke forskjellige helseproblemer.

I Vesten ble Ginkgo biloba først introdusert som medisin i 1730 av en tysk lege. Men det var først i 1960-årene at det begynte å bli populært som et kosttilskudd. I dag er Ginkgo biloba et av de mest solgte kosttilskuddene i verden.

Ginkgo biloba ekstrakt kan også brukes i øyendråper for å behandle glaukom og andre øyesykdommer. Samt i kremer og salver for å behandle hudproblemer. Det kan også brukes som en del av en behandling for å forbedre blodgjennomstrømningen til bena hos personer med perifer arteriesykdom.

Kjøp ginkgo biloba fra Norsk apotek her!

Hva er ginkgo biloba bra for?

Ginkgo biloba er hevdet å ha en rekke helsefordeler. Noen av de vanligste fordelene som er knyttet til dette kosttilskuddet inkluderer:

 • Forbedret hukommelse og konsentrasjon: Ginkgo biloba kan øke blodgjennomstrømningen til hjernen, noe som kan forbedre hukommelse og konsentrasjon.

 • Redusert symptomene på depresjon og angst: Ginkgo biloba kan redusere symptomene på depresjon og angst ved å påvirke hormonene i kroppen som påvirker humøret.

 • Redusert symptomene på PMS: Ginkgo biloba kan hjelpe å redusere symptomene på premenstruelt syndrom (PMS) ved å regulere hormonnivåene.

 • Lindring av tinnitus: Ginkgo biloba kan redusere symptomene på tinnitus ved å øke blodgjennomstrømningen til øret.

 • Forbedret blodgjennomstrømning: Ginkgo biloba kan øke blodgjennomstrømningen til bena, noe som kan være nyttig for personer med perifere årer sykdom.

 • Antioksidant egenskaper: Ginkgo biloba har antioksidant egenskaper som kan hjelpe til å beskytte cellene mot skade fra frie radikaler.

 • Behandling av øyesykdommer: Ginkgo biloba kan brukes i øyendråper for å behandle glaukom og andre øyesykdommer.

 • Behandling av hudproblemer: Ginkgo biloba kan brukes i krem og salver for å behandle hudproblemer.

Det er viktig å merke seg at fordelene ved Ginkgo biloba ikke har blitt bevist i kliniske studier.

Kjøp ginkgo biloba fra Norsk apotek her!

Ginkgo biloba blodsirkulasjon

Ginkgo biloba er kjent for å ha en positiv effekt på blodsirkulasjonen. Ekstrakt av bladene fra Ginkgo biloba-treet inneholder stoffer kalt flavonoider og terpener, som kan bidra til å øke blodsirkulasjonen. En av de vanligste bruksområdene for Ginkgo biloba er å forbedre blodsirkulasjonen til bena hos personer med perifere karsykdom (PAD).

Ginkgo biloba kan hjelpe til å øke blodsirkulasjonen i bena, noe som kan lindre symptomene på PAD. Det er viktig å merke seg at det ikke finnes tilstrekkelig vitenskapelig bevis for å underbygge påstandene om at Ginkgo biloba kan forbedre blodsirkulasjonen, så det er viktig å konsultere en lege før du tar Ginkgo biloba eller andre kosttilskudd for å forbedre blodsirkulasjonen.

Ginkgo biloba PMS

Ginkgo biloba er hevdet å kunne redusere symptomene på premenstruelt syndrom (PMS). PMS er en tilstand som kan føre til en rekke symptomer. Inkludert humørsvingninger, kramper, hodepine, væskeansamling og ømme bryst.

Ginkgo biloba kan hjelpe til å redusere symptomene på PMS ved å regulere hormonnivåene i kroppen. Det kan også øke blodsirkulasjonen, noe som kan lindre symptomer som hodepine og kramper.

Det er viktig å merke seg at det ikke finnes nok vitenskapelig bevis for å underbygge påstandene om at Ginkgo biloba kan redusere symptomene på PMS. Du bør konsultere en lege før du tar Ginkgo biloba eller andre kosttilskudd for å redusere symptomene på PMS.

Kjøp ginkgo biloba fra Norsk apotek her!

Ginkgo biloba bivirkninger

Ginkgo biloba er generelt sett som trygt å bruke når det tas i anbefalte doser. Likevel kan det være noen bivirkninger ved å ta Ginkgo biloba, inkludert:

 • Magesmerter: Noen mennesker kan oppleve magesmerter, diare eller forstoppelse når de tar Ginkgo biloba.

 • Blødninger: Ginkgo biloba kan øke risikoen for blødninger. Så det bør ikke tas av personer som har blødningsforstyrrelser eller tar blodfortynnende medisiner.

 • Allergiske reaksjoner: Noen mennesker kan være allergiske mot Ginkgo biloba, og kan oppleve symptomer som kløe, utslett eller pustevansker.

 • Hodepine: Ginkgo biloba kan forårsake hodepine hos noen personer.

 • Interaksjoner med andre medisiner: Ginkgo biloba kan interagere med en rekke medisiner. Inkludert blodfortynnende medisiner, antidepressiva og medisiner for å behandle diabetes. Det er viktig å konsultere en lege før du tar Ginkgo biloba hvis du tar noen form for medisin.

Det er viktig å merke seg at Ginkgo biloba kan ha alvorlige bivirkninger hvis det tas i store doser eller over lengre perioder.

Les også: HVA ER ARGININ GODT FOR? ET BRA KOSTTILSKUDD?

Dosering av ginkgo biloba

Doseringen av Ginkgo biloba kan variere avhengig av formålet med bruken, alder og generell helse. Det er viktig å følge produsentens anbefalinger for dosering.

Her er noen generelle anbefalinger for dosering av Ginkgo biloba:

 • For å forbedre hukommelse og konsentrasjon: 120-240 mg to ganger daglig, med mat.

 • For å redusere symptomene på depresjon og angst: 40-80 mg tre ganger daglig.

 • For å lindre symptomene på PMS: 120-240 mg daglig, startende 2-3 uker før menstruasjonen.

 • For å redusere symptomene på tinnitus: 120-240 mg daglig.

 • For å forbedre blodsirkulasjonen til bena hos personer med perifere karsykdom: 120-240 mg daglig.

Det er viktig å merke seg at doseringen kan variere avhengig av form og kvaliteten på Ginkgo biloba-produktet.

Kjøp ginkgo biloba fra Norsk apotek her!

Er ginkgo biloba lovlig i norge?

Ginkgo biloba er et lovlig kosttilskudd i Norge. Det kan selges fritt i helsekostbutikker og på nettet uten resept. Likevel, som med alle kosttilskudd, er det viktig å sørge for at produktet er produsert i henhold til gjeldende regler og standarder. Samt at det inneholder de ingrediensene som er oppført på etiketten. Det kan også være lurt å kjøpe Ginkgo biloba fra en pålitelig kilde for å sikre at det er av høy kvalitet.

Konklusjon: Er ginkgo biloba et bra kosttilskudd?

Ginkgo biloba er et kosttilskudd som er hevdet å ha en rekke helsefordeler. Det er gjort noen studier som viser at Ginkgo biloba kan ha en positiv effekt på helsen, men det er ikke nok vitenskapelig bevis til å bekrefte de fleste av påstandene om Ginkgo biloba. Det er også viktig å merke seg at Ginkgo biloba kan ha alvorlige bivirkninger hvis det tas i store doser eller over lengre perioder, og det kan også interagere med en rekke medisiner.

På grunn av manglende bevis for sine fordeler kan det ikke konkluderes med at Ginkgo biloba er et bra kosttilskudd. Men det kan være verdt å undersøke det videre hvis man er interessert i å prøve det for en spesifikk tilstand.

Kjøp ginkgo biloba fra Norsk apotek her!

Referanser:

 1. Advances in the Studies of Ginkgo Biloba Leaves Extract on Aging-Related Diseases - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5758353/
 2. A Systematic Review and Meta-Analysis of Ginkgo biloba in Neuropsychiatric Disorders: From Ancient Tradition to Modern-Day Medicine - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679686/

Les også: HVA ER GLUTATION – ET BRA KOSTTILSKUDD?