Eksplosiv styrketrening: Hva er eksplosiv styrketrening

Eksplosiv styrketrening

Eksplosiv styrketrening, også kjent som plyometrisk trening. Er en type trening som fokuserer på å øke kraften i musklene ved å utføre øvelser med høy intensitet og høy hastighet. Målet med eksplosiv styrketrening er å forbedre muskelens evne til å generere kraft raskt og effektivt. Denne typen trening er populær blant idrettsutøvere, da det kan hjelpe dem å øke hastighet, utholdenhet og ytelse.

Hva er eksplosiv styrketrening

Eksplosiv styrketrening er en type trening som fokuserer på å øke muskelens evne til å generere kraft raskt og effektivt. Dette oppnås ved å utføre øvelser med høy intensitet og høy hastighet. Eksplosive øvelser bruker korte, intense muskelkontraksjoner som skal gi en eksplosiv utgangskraft. Det kan omfatte øvelser som hopp, plyometriske øvelser, og også øvelser som kast, sprint og andre hurtige bevegelser. Eksplosiv styrketrening er ofte brukt i treningsprogrammer for idrettsutøvere, men kan også være nyttig for generell fysisk form.

Fordelene med eksplosiv styrketrening

Eksplosiv styrketrening har flere fordeler. Noen av fordelene inkluderer:

 • Økt muskelstyrke: Eksplosiv styrketrening hjelper til å øke muskelens evne til å generere kraft raskt og effektivt, noe som kan føre til økt muskelstyrke og økt ytelse.

 • Forbedret utholdenhet: Eksplosiv styrketrening kan hjelpe deg å øke utholdenheten i musklene dine, noe som kan gjøre det lettere å utføre flere reps eller holde ut lenger under fysiske aktiviteter.

 • Økt hastighet og eksplosivitet: Eksplosiv styrketrening kan hjelpe deg å øke hastigheten og eksplosiviteten i bevegelsene dine. Noe som kan være nyttig for idrettsutøvere som trenger å bevege seg raskt.

 • Redusert risiko for skader: Eksplosiv styrketrening kan bidra til å forbedre balansen og bevegeligheten, noe som kan redusere risikoen for skader.

 • Forbedret koordinasjon: Eksplosiv styrketrening kan hjelpe deg å forbedre koordinasjonen din. Noe som kan gjøre det lettere å utføre komplekse bevegelser og øvelser.

 • Økt fettforbrenning: Eksplosiv styrketrening kan øke hjertets slagfrekvens og øke energiforbruket. Noe som kan bidra til å øke fettforbrenningen.

Vanlige øvelser for eksplosiv styrketrening

Vanlige øvelser for eksplosiv styrketrening inkluderer:

 • Box jumps: Dette er en plyometrisk øvelse der man hopper opp på en boks eller en annen høy plattform.

 • Plyo push-ups: Dette er en variasjon av push-ups der man presser opp fra bakken med en eksplosiv bevegelse.

 • Kettlebell swings: Dette er en eksplosiv øvelse som involverer å svinge en kettlebell mellom bena.

 • Medisinball kast: Øvelsen består i å kaste en ball med høy hastighet mot en vegg eller annen mål.

 • Sprint: Sprint er en eksplosiv øvelse som involverer å løpe så fort som mulig over en kort avstand.

 • Medisinball slams: Dette er en eksplosiv øvelse som involverer å kaste en medicine ball mot bakken med høy hastighet.

 • Burpee box jump: Dette er en kombinasjonen av øvelser, burpee og box jump. Der man gjør en burpee og hopper deretter opp på en boks eller annen plattform.

Disse øvelsene kan varieres i vanskelighetsgrad, hastighet og vekt for å tilpasse seg din form og mål.

Hvordan bli mer eksplosiv?

For å bli mer eksplosiv i fysiske aktiviteter, kan det være nyttig å integrere eksplosiv styrketrening i treningsprogrammet ditt. Eksplosive øvelser kan bidra til å øke muskelens evne til å generere kraft raskt og effektivt. Det er viktig å starte med lavere belastninger og øke gradvis for å unngå skader.

Det kan også være nyttig å jobbe med å forbedre kondisjonen og utholdenheten. Dette kan gjøres ved å øke intensiteten eller varigheten av øvelsene dine, eller ved å legge til kardioøvelser som løping eller sykling i treningsprogrammet ditt.

Det er også viktig å huske på at det tar tid å utvikle eksplosivitet, det krever hardt arbeid og tålmodghet. Det er viktig å holde seg til et treningsprogram og å øke belastningen gradvis for å oppnå de beste resultatene.

Hvorfor trene eksplosiv styrke?

Eksplosiv styrketrening kan være en nyttig tillegg til treningsprogrammet for å forbedre styrken og utholdenheten. Samt redusere risikoen for skader og øke fettforbrenningen. Det kan hjelpe deg å øke muskelens evne til å generere kraft raskt og effektivt. Samt øke hastigheten og eksplosiviteten i bevegelsene dine, og forbedre koordinasjonen. Eksplosiv styrketrening kan også være nyttig for idrettsutøvere som ønsker å øke sin ytelse og for personer som ønsker å forbedre sin generelle fysiske form.

Hva betyr eksplosivitet?

Eksplosivitet refererer til evnen til å generere kraft raskt og effektivt. I idrett, refererer det til musklens evne til å utføre bevegelser med høy hastighet og kraft, som for eksempel å hoppe høyt, sprinte eller kaste en ball med stor kraft. Eksplosivitet kan også referere til evnen til å utføre bevegelser med mye energi og kraft, som for eksempel å gjøre en eksplosiv takling i fotball eller å utføre et eksplosiv løft i styrkeløft.

Farene ved eksplosiv styrketrening

Eksplosiv styrketrening kan være skadelig hvis det utføres feil eller hvis belastningen økes for raskt. Noen av farene ved eksplosiv styrketrening inkluderer:

 • Skader: Eksplosiv styrketrening kan øke risikoen for skader. Spesielt i leddene, hvis teknikken ikke er riktig eller hvis belastningen økes for raskt.

 • Overtrening: Eksplosiv styrketrening krever høy intensitet og høy hastighet. Noe som kan føre til overtrening hvis det utføres for ofte eller for hardt.

 • Sårhet og ømhet: Eksplosiv styrketrening kan føre til sårhet og ømhet i musklene. Spesielt hvis belastningen økes for raskt eller hvis teknikken ikke er riktig. Dette kan gjøre det vanskelig å utføre andre øvelser eller aktiviteter etter treningen.

 • Stress på hjertet: Eksplosiv styrketrening kan øke hjertets slagfrekvens og øke risikoen for hjerteproblemer hvis det utføres av personer med hjertesykdommer eller høyt blodtrykk.

 • Økt risiko for skader på ledd og sener: Øvelser som inneholder eksplosive bevegelser kan øke risikoen for skader på ledd og sener. Spesielt hvis teknikken ikke er riktig eller hvis belastningen økes for raskt.

Det er viktig å ha riktig teknikk og å starte med lavere belastninger og øke gradvis for å unngå skader. Det er også viktig å ha en god form før man starter med eksplosiv styrketrening. Hvis det føles ubehagelig eller smertefullt, bør man stoppe øvelsen. Det kan være lurt å få hjelp av en personlig trener når man begynner med eksplosiv styrketrening, dette for å lære deg riktig teknikk og for å ikke skade deg selv.

Konklusjon: Er eksplosiv styrketrening bra?

Eksplosiv styrketrening kan være en effektiv måte å øke ytelsen, muskelstyrken og utholdenheten. Men det er viktig å starte med lavere belastninger og øke gradvis for å unngå skader. Det er også viktig å konsultere en lege eller trener før du starter eksplosiv styrketrening hvis du har noen medisinske tilstander eller skader. Eksplosiv styrketrening kan være nyttig for idrettsutøvere og personer som ønsker å forbedre sin generelle fysiske form.

Les også: SKULDRE ØVELSER: DE BESTE ØVELSENE FOR SKULDRENE