Løftestropper Trening: DETTE må du vite!

Løftestropper Trening

Løftestropper er et populært og nyttig tilbehør for deg som driver med styrketrening, spesielt hvis du løfter tunge vekter. Men hva er egentlig løftestropper, hvordan bruker du dem, og hva er fordelene og ulempene med dem?

Hva er løftestropper?

Løftestropper er et par stropper som festes rundt håndleddene og vektstangen, håndvekten eller kettlebellen du løfter. Formålet med løftestroppene er å forbedre grepet ditt og hjelpe deg med å holde på vekten lenger, uten at den glipper eller sklir ut av hendene dine.

Løftestropper kan være laget av ulike materialer, som bomull, nylon, lær eller neopren, og de kan ha ulik tykkelse, bredde og lengde. Noen løftestropper har også en polstring rundt håndleddene for ekstra komfort og støtte.

Hvordan bruker du løftestropper?

For å bruke løftestropper må du først feste dem rundt håndleddene dine. Det finnes ulike måter å gjøre dette på, men en vanlig metode er å tre stroppen gjennom hempen i enden og stramme den slik at den sitter godt rundt håndleddet.

Deretter må du feste stroppen til vekten du skal løfte. Dette gjør du ved å vikle stroppen rundt stangen eller håndtaket flere ganger, slik at den danner en sløyfe. Pass på at stroppen ikke er for lang eller for kort, og at den ikke henger løst. Til slutt må du gripe tak i vekten med hånden din, slik at stroppen ligger mellom håndflaten og fingrene dine. Nå er du klar til å løfte!

Hva er fordelene med løftestropper?

Løftestropper har flere fordeler for styrketreningen din. Her er noen av dem:

 • Du kan løfte tyngre vekter. Løftestropper gir deg et bedre grep om vekten, slik at du ikke mister den eller må slippe den før du er ferdig med settet ditt. Dette gjør at du kan utfordre deg selv mer og øke belastningen på musklene dine.

 • Du kan trene mer effektivt. Løftestropper gjør at du kan fokusere mer på muskelgruppene du vil trene, uten å bli begrenset av grepsstyrken din. For eksempel, hvis du vil trene ryggen din med markløft eller roing, kan løftestropper hjelpe deg med å holde på vekten lenger og aktivere ryggmusklene bedre.

 • Du kan forebygge skader. Løftestropper kan redusere risikoen for skader i håndleddene, fingrene eller underarmene dine, som kan oppstå hvis du mister grepet om vekten eller får en plutselig belastning på leddene dine.

Hva er ulempene med løftestropper?

Løftestropper har også noen ulemper som du bør være klar over. Her er noen av dem:

 • Du kan hemme utviklingen av grepsstyrken din. Løftestropper tar bort noe av belastningen fra underarmene og hendene dine, som ellers ville blitt sterkere ved å holde på vekten selv. Hvis du bruker løftestropper for ofte eller for tidlig i treningsprogrammet ditt, kan du gå glipp av å utvikle grepsstyrken din, som er viktig for mange øvelser og aktiviteter.

 • Du kan bli avhengig av dem. Løftestropper kan gi deg en falsk trygghet og gjøre deg vant til å løfte tyngre vekter enn du egentlig klarer uten dem. Hvis du bruker løftestropper for mye, kan du miste følelsen av hvordan det er å løfte uten dem, og du kan få problemer med å utføre øvelsene uten dem senere.

 • Du kan skade deg selv. Løftestropper kan også øke risikoen for skader hvis du bruker dem feil eller overdriver bruken av dem. For eksempel, hvis du løfter for tungt eller for lenge med løftestropper, kan du overbelaste musklene, senene eller leddene dine. Eller hvis du ikke fester løftestroppene ordentlig eller slipper vekten brått, kan du miste kontrollen over vekten og skade deg selv eller andre.

Hvordan velge løftestropper?

Det finnes mange ulike typer og merker av løftestropper på markedet, og det kan være vanskelig å vite hvilke som passer best for deg. Her er noen tips til hvordan du kan velge løftestropper:

 • Velg et materiale som er behagelig og slitesterkt. Løftestropper bør være laget av et materiale som ikke irriterer huden din, som ikke strekker seg for mye, og som tåler hyppig bruk. Bomull, nylon og lær er noen vanlige materialer som brukes til løftestropper.

 • Velg en tykkelse, bredde og lengde som passer til hånden din. Løftestropper bør ha en tykkelse, bredde og lengde som gjør at de sitter godt rundt håndleddet ditt og vekten du skal løfte, uten å være for stramme eller for løse. Du bør også prøve å finne en balanse mellom å ha nok stoff til å vikle rundt stangen eller håndtaket, og å ikke ha for mye stoff som henger i veien eller gjør grepet vanskelig.

 • Velg en type som passer til øvelsen din. Løftestropper kan ha ulike former og design, som kan påvirke hvordan de fungerer i ulike øvelser. For eksempel, noen løftestropper har en hempe i enden som gjør det enklere å feste dem til stangen eller håndtaket, mens andre har en lukket sløyfe som gir et mer stabilt grep. Noen løftestropper har også en polstring rundt håndleddene for ekstra komfort og støtte, mens andre er mer minimalistiske.

Hvordan bruke løftestropper riktig?

For å få mest mulig ut av løftestroppene dine og unngå skader, bør du følge disse rådene:

 • Bruk løftestropper bare når du trenger dem. Løftestropper bør ikke brukes hele tiden eller i alle øvelser. Du bør bare bruke dem når grepet ditt er det svakeste leddet i øvelsen, og når du vil trene muskelgrupper som ikke er avhengige av grepsstyrken din. For eksempel, du kan bruke løftestropper i markløft eller roing for å trene ryggen din bedre, men du bør unngå å bruke dem i bicepscurl eller håndstående push-ups, hvor grepsstyrken din er en viktig del av øvelsen.

 • Bruk løftestropper bare i de tyngste settene dine. Løftestropper bør ikke brukes i alle settene dine, men bare i de settene hvor du løfter den tyngste vekten eller har flest repetisjoner. Du bør varme opp og trene uten løftestropper i de lettere settene dine, slik at du får trent grepsstyrken din og venner deg til vekten. Deretter kan du bruke løftestropper i de siste settene dine, hvor grepet ditt begynner å svikte.

 • Bruk løftestropper riktig. Løftestropper bør festes ordentlig rundt håndleddene dine og vekten du skal løfte, slik at de gir deg et godt og sikkert grep. Du bør også holde vekten med hele hånden din, ikke bare med stroppen. Hvis du slipper vekten med hånden din, kan stroppen skli av eller dra med seg vekten og skade deg selv eller andre. Du bør også løfte vekten med god teknikk og kontroll, og ikke la løftestroppene gjøre alt arbeidet for deg.

Hvordan ta vare på løftestropper?

Løftestropper er et tilbehør som kan vare lenge hvis du tar godt vare på dem. Her er noen tips til hvordan du kan ta vare på løftestropper:

 • Vask løftestropper regelmessig. Løftestropper kan bli skitne og svette etter bruk, noe som kan redusere kvaliteten og komforten til stroppene. Du bør derfor vaske løftestropper regelmessig, enten for hånd eller i maskin, avhengig av hva materialet tåler. Følg instruksjonene på etiketten eller pakningen til løftestroppene dine for å vite hvordan du skal vaske dem riktig.

 • Tørk løftestropper grundig. Løftestropper bør tørkes helt etter vask, slik at de ikke blir fuktige eller mugne. Du bør ikke tørke løftestropper i direkte sollys eller i tørketrommel, da dette kan skade materialet eller formen til stroppene. Du bør heller tørke løftestropper i skyggen eller på et luftig sted, slik at de beholder sin opprinnelige tilstand.

 • Oppbevar løftestropper på et tørt og rent sted. Løftestropper bør oppbevares på et sted som er tørt, rent og fri for skarpe gjenstander eller kjemikalier, som kan ødelegge eller misfarge stroppene. Du bør også rulle opp eller brette sammen løftestropper før du legger dem bort, slik at de ikke blir krøllete eller flokete.

Konklusjon

Løftestropper er et nyttig tilbehør for styrketrening, som kan hjelpe deg med å løfte tyngre vekter, trene mer effektivt og forebygge skader. Men du bør også være klar over ulempene med løftestropper, som kan hemme grepsstyrken din, gjøre deg avhengig av dem eller skade deg selv hvis du bruker dem feil.

Du bør derfor velge løftestropper som passer til deg og øvelsen din, bruke dem bare når du trenger dem og i de tyngste settene dine, og ta godt vare på dem etter bruk.

Vi håper at denne artikkelen har gitt deg nyttig informasjon om løftestropper trening: Det du må vite. Hvis du har spørsmål eller kommentarer, kan du gjerne kontakte oss eller legge igjen en melding nedenfor. Takk for at du leste!