Hva trener utfall?

Hva trener utfall?

Utfall er en klassisk øvelse som har vært en del av styrketreningen i mange år. Det er en øvelse som gir god trening for mange muskelgrupper i kroppen og er enkel å utføre. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva utfall er, hvilke muskelgrupper som blir trent med utfall, fordelene ved å trene utfall, ulike variasjoner av utfall og hvordan utføre utfall korrekt. Enten du er nybegynner eller erfaren trener, vil denne artikkelen gi deg verdifulle tips og informasjon om øvelsen utfall.

Hva er utfall?

Utfall er en øvelse som primært trener musklene i lårene og setene. Det er en bevegelse der du tar et steg fremover med ett ben og senker hoftene, slik at baken og kneet på det fremre beinet formes til en rett vinkel. Utfall kan utføres med kroppsvekt eller med vekter, og det kan varieres i mange forskjellige måter for å trene ulike muskelgrupper og øke intensiteten. Utfall kan også kalles lunges. Det er en svært effektiv øvelse for å bygge muskelmasse og styrke i lårene og setene, og kan også bidra til å forbedre balansen og stabiliteten.

Muskelgrupper som blir trent med utfall

Utfall er en øvelse som trener flere muskelgrupper samtidig. De primære muskelgruppene som blir trent med utfall er:

 • Quadriceps (fremre lårmuskler): Denne muskelgruppen består av fire muskler som ligger på fremsiden av låret. De bidrar til å løfte hoftene og strekke kneet.

 • Hamstrings (bakre lårmuskler): Disse musklene ligger på baksiden av låret og bidrar til å bøye kneet.

 • Gluteus (setemuskler): Disse musklene ligger i setet og bidrar til å løfte hoftene og holde kroppen stabilt under utførelsen.

 • Kjernemuskulaturen: Utfall kan også trene musklene i kjernen, som bidrar til å holde kroppen stabil og balansert.

 • Calves (leggmuskler) : Utfall kan også trene leggmuskler litt.

Utført korrekt, kan utfall bidra til å bygge muskelmasse og styrke i disse muskelgruppene, samt øke balansen og stabiliteten.

Fordelene ved å trene utfall

 • Bygger muskelmasse og styrke: Utfall er en svært effektiv øvelse for å bygge muskelmasse og styrke i lårene, setemuskulaturen og musklene i kjernen.

 • Forbedrer balansen og stabiliteten: Utfall krever at kroppen din holder seg stabilt og balansert mens du utfører øvelsen. Noe som kan bidra til å forbedre balansen og stabiliteten din generelt.

 • Øker bevegeligheten i hoftene: Utfall krever at hoftene dine beveger seg gjennom en full bevegelsesbane. Noe som kan bidra til å øke bevegeligheten i hoftene dine.

 • Øker funksjonaliteten: Utfall er en funksjonell øvelse som simulerer bevegelser som ofte gjøres i hverdagen. Som å gå opp trapper eller bøye seg ned for å plukke opp ting.

 • Kan forbedre teknikken i andre øvelser: Utfall kan bidra til å forbedre teknikken din i andre øvelser. For eksempel knebøy og markløft, som også trener lår og setemuskler.

Ulike variasjoner av utfall

Det finnes flere variasjoner av utfall som du kan prøve for å øke intensiteten og trene ulike muskelgrupper:

 • Gående utfall: Da går du i utfall med flere steg, gjerne 10-20 steg om gangen.

 • Stasjonære utfall: Utføres ved å ta et steg fremover og senke hoftene, og deretter skyve av fra det fremre beinet for å returnere til startposisjonen.

 • Utfall med vekter: Utføres ved å ta et steg fremover og senke hoftene mens du holder vekter, for eksempel hantler eller kettlebells, for å øke intensiteten.

Hvordan utføre utfall korrekt

 1. Start med å stå med føttene dine samlet og hold ryggen rett.

 2. Ta et steg fremover med det ene benet, slik at kneet ditt er rett over foten din eller litt foran.

 3. Senk hoftene dine ned til bakken, slik at kneet på det fremre beinet er rett over (eller litt foran) ankelen din og rompen din er ned mot bakken.

 4. Hold ryggen rett og hold kjernemusklene dine aktivert under hele øvelsen.

 5. Trykk deg opp igjen til startposisjonen ved å presse deg opp.

 6. Gjenta øvelsen på det andre beinet.

Tips for å utføre utfall korrekt:

 • Forsøk å holde overkroppen så stabil som mulig, unngå å vippe overkroppen fremover eller bakover.

 • Prøv å holde øvelsen kontrollert og med god teknikk for å få mest mulig ut av treningen og unngå skader.

Oppsummering og avslutning

Utfall er en klassisk øvelse som gir god trening for mange muskelgrupper i kroppen. Det trener hovedsakelig musklene i lårene og setene, samt musklene i kjernen. Utfall har mange fordeler, som å bygge muskelmasse og styrke, forbedre balansen og øke bevegeligheten i hoftene.

Det finnes flere variasjoner av utfall som du kan prøve for å øke intensiteten og trene ulike muskelgrupper. Det er viktig å starte med grunnleggende utfall og øke kompleksiteten gradvis. Alltid utfør øvelsen med god teknikk og form for å unngå skader.

Les også: HVA TRENER BENKPRESS?