Hva trener markløft?

Hva trener markløft?

Markløft er en kompleks flerleddsøvelse som trener flere muskelgrupper. Markløft er også en av de mest grunnleggende og effektive øvelsene man kan gjøre i styrketrening. Det er en øvelse som aktiverer mange muskelgrupper, og som har vist seg å være svært effektivt for å øke både styrke og muskelmasse. Markløft kan utføres med et stang, kettlebells eller dumbbells og kan varieres i ulike måter. Dette gjør markløft til en øvelse som passer både for nybegynnere og viderekomne utøvere.

Historisk sett har markløft vært en av de viktigste øvelsene for kraftatleter og styrkeløftere. Men ikke bare for de profesjonelle, markløft er også en øvelse som kan være nyttig for å forbedre holdningen, kjerne stabiliteten og gripestyrken. Markløft kan være farlig hvis det utføres med feil form og progresjon, derfor er det viktig å lære seg øvelsen skikkelig og å progrediere på en sikker måte. Denne artikkelen vil ta for seg hva markløft er, hvordan det utføres riktig, og hvilke fordeler det gir. Vi vil også dekke ulike varianter av markløft og hvordan man kan inkludere det i sin treningsrutine.

Muskelgrupper som trenes med markløft

Markløft er en kompleks øvelse som aktiverer flere muskelgrupper i kroppen. Primære muskelgrupper som trenes med markløft er rygg, ben og skuldre.

Ryggen, spesielt musklene i ryggen som er spinalis, trapezius, rhomboids, og lats er den primære muskelgruppen som jobber for å løfte vekten fra bakken. Øvelsen hjelper å styrke musklene i ryggen, noe som kan bidra til å forhindre skader og forbedre holdningen.

Bena, spesielt musklene i lår som er quadriceps og hamstrings, og leggmusklene (gastrocnemius og soleus) er også viktige muskelgrupper som jobber under markløft. Øvelsen hjelper å styrke bena og forbedre muskelbalansen i kroppen.

Skuldrene, og spesifikt musklene deltoids, er også viktige muskelgrupper som jobber under markløft. Øvelsen hjelper å styrke skuldrene og forbedre stabiliteten i overkroppen.

Sekundære muskelgrupper som også er aktivert under markløft inkluderer mage, lavere rygg og armer. Aktivering av disse muskelgruppene kan bidra til å forbedre kjernestabiliteten og øke funksjonaliteten i hverdagsaktiviteter.

Fordelene med å trene markløft

Det finnes mange fordeler ved å trene markløft, her er noen av de viktigste:

 • Økt styrke og muskelmasse: Markløft er en svært effektiv øvelse for å øke styrken i kroppen og bygge muskelmasse. Det er en compound øvelse som involverer flere muskelgrupper samtidig, noe som kan bidra til å øke styrken og muskelmassen raskt.

 • Bedre kondisjon og utholdenhet: Markløft kan også bidra til å forbedre kondisjonen og utholdenheten. Øvelsen krever mye energi og utholdenhet for å utføre flere repetisjoner eller høyere vekter, noe som kan bidra til å forbedre kondisjonen over tid.

 • Økt funksjonalitet i hverdagsaktiviteter: Markløft hjelper å forbedre funksjonaliteten i hverdagsaktiviteter. Øvelsen simulerer bevegelser som å løfte tunge gjenstander, noe som kan være nyttig i en rekke situasjoner i hverdagen.

 • Bedre koordinasjon og balanse: Markløft kan også bidra til å forbedre koordinasjonen og balansen i kroppen. Øvelsen krever at man holder god kontroll over kroppen under bevegelsen, noe som kan hjelpe til å forbedre koordinasjonen og balansen.

 • Mentale fordeler: Markløft kan også ha positive mentale fordeler, som å øke selvtilliten og motivasjonen. Økt styrke og muskelmasse kan bidra til å forbedre selvtilliten, mens det å sette og nå mål kan bidra til å øke motivasjonen.

Les også: HVORDAN BYGGE MUSKLER?

Ulike varianter av markløft

Det finnes flere varianter av markløft som kan hjelpe deg å variere treningsøktene dine og utfordre musklene på nye måter. Noen varianter av markløft inkluderer:

 • Sumo markløft: Denne varianten av markløft involverer en bredere fotplassering og en annen teknikk for å løfte vekten. Sumo markløft fokuserer mer på musklene i innsiden av lårene og setemuskulaturen.

 • Deficit markløft: Deficit markløft involverer å løfte vekten fra en lavere startposisjon enn vanlig. Dette kan gjøre øvelsen mer utfordrende og hjelpe til å bygge styrke i musklene i bena og ryggen.

 • Paused markløft: Paused markløft involverer å ta en pause på bakken mellom hver repetisjon. Dette kan gjøre øvelsen mer utfordrende og hjelpe til å forbedre stabiliteten og kontrollen over kroppen under øvelsen.

 • Markløft med kettbell: Denne varianten av markløft involverer å bruke en kettbell i stedet for en stang med vektskiver. Dette kan gjøre øvelsen mer utfordrende og hjelpe til å bygge styrke i musklene i bena og ryggen.

Det er viktig å ha riktig teknikk og formen i alle varianter, og å øke belastningen gradvis. Det er også viktig å ha variasjon i øvelsene, slik at musklene ikke blir vant til en spesiell bevegelse, og kan fortsette å utvikle seg.

Teknikk for markløft

Teknikken for markløft er viktig for å utføre øvelsen skånsomt og effektivt, samt for å unngå skader. Noen tips for å få riktig teknikk for markløft er:

 1. Startposisjon: Begynn med å stille deg med føttene skulderbredde fra hverandre og plasser tærne litt utover. Bøy knærne og beveg deg ned mot vekten slik at du griper tak i stangen med et omfang som er litt bredere enn skulderbredde. Hold ryggen rett og sett deg ned i en dyp knebøy.

 2. Løftet: Begynn å løfte vekten ved å aktivere musklene i bena og ryggen. Hold vekten nær kroppen og press den opp til stående posisjon ved hjelp av musklene i bena og ryggen. Pust ut mens du løfter vekten.

 3. Fullføring: Når du har løftet vekten til stående posisjon, press skuldrene tilbake og hold ryggen rett. Pust inn og senk vekten tilbake til startposisjonen med kontroll.

Øvelsen skal utføres med et jevnt tempo. Unngå å slenge eller hoppe med vekten, da det kan øke risikoen for skader. Fokuser på å holde ryggen rett gjennom hele øvelsen, dette vil bidra til å beskytte ryggen og også øke styrken i ryggen. Det er viktig å ha god teknikk under øvelsen, og å øke belastningen gradvis over tid. Øvelsen skal ikke gjøres med for høy belastning før du har tilegnet deg god teknikk.

Les også: HVILKET KOSTTILSKUDD ER BEST FOR Å BYGGE MUSKLER?

Hvor ofte bør du inkludere markløft i treningen

Oppsummering

Markløft er en kompleks øvelse som aktiverer flere muskelgrupper, øker styrken, muskelmasse, kondisjon og utholdenhet. Det kan også forbedre funksjonaliteten, koordinasjonen og balansen. Øvelsen kan varieres med flere varianter og er viktig å ha god teknikk og form. Frekvensen av øvelsen i treningen avhenger av treningsmålene og erfaringen, og det anbefales å konsultere en personlig trener for tilpasset plan.

Les også: HVA TRENER KNEBØY?