Hva trener situps?

Hva trener situps?

Situps er en klassisk kroppsøvelse som har vært brukt i mange år for å trene magemusklene. Øvelsen kan enkelt utføres og kan tilpasses ulike nivåer av fitness. Situps er enkel å gjøre hjemme eller på treningsstudioet. Den krever heller ikke noe annet utstyr enn en matte eller et teppe for å ligge på. I denne artikkelen skal vi se på hva situps gjør for kroppen. Hvordan man utfører øvelsen riktig, og hvordan man kan variere treningen for å få mest mulig ut av den.

Hvilke muskelgrupper trener situps

Situps trener primært  magemusklene, spesielt rectus abdominis, transversus abdominis og obliques.

 • Rectus abdominis er den muskelgruppen som gir deg det klassiske "six-pack" utseende, og er ansvarlig for å bøye kroppen fremover.

 • Transversus abdominis er en dyptliggende muskelgruppe som omgir magen og bidrar til å støtte ryggen og holde organene på plass.

 • Obliques er de musklene som ligger på sidene av magen, og er ansvarlige for å rotere kroppen.

Situps hjelper til å tone og styrke disse musklene og forbedre holdningen og redusere smerter i ryggen og skuldrene. Øvelsen kan også trene litt hip flexors og ryggmuskler, men det er i mindre grad enn de ovennevnte muskelgruppene.

Les også: HVA TRENER PLANKEN?

Fordelene ved å trene situps

 • Styrker magemusklene: Situps er en svært effektiv øvelse for å styrke magemusklene, som inkluderer rectus abdominis, transversus abdominis og obliques.

 • Forbedrer holdningen: Situps kan bidra til å forbedre holdningen ved å styrke musklene i ryggen og magen, noe som kan redusere smerter i ryggen og skuldrene.

 • Øker stabiliteten: Situps kan øke kjernestabiliteten og bidra til å forbedre balansen og koordinasjonen, noe som kan være nyttig i ulike idretter og aktiviteter.

 • Forbedrer kondisjonen: Situps kan bidra til å øke kondisjonen og utholdenheten i magemusklene, noe som kan være nyttig for å utføre andre øvelser og aktiviteter med lettere.

 • Effektivt for å redusere fett: Situps kan være en effektiv øvelse for å redusere fett i magen, spesielt når de kombineres med en god diett og kardioøvelser.

 • Enkel å gjøre hjemme: Situps er en enkel øvelse som kan utføres hjemme uten noe annet utstyr enn en matte eller et teppe for å ligge på. Noe som gjør det enkel å få tid til øvelsen i en travel hverdag.

Variasjoner av situps

 • Klassiske situps: Den vanligste formen for situps er å ligge på ryggen med knærne bøyd og føttene plantet på gulvet. Hev overkroppen opp mot knærne ved å bruke magemusklene.

 • Oblique situps: Ligge på ryggen med knærne bøyd og føttene plantet på gulvet. Løft overkroppen til den ene siden ved å bruke de ytre magemusklene (obliques). Skift så til den andre siden for å trene begge sider like mye.

 • Pilates situps: Ligge på ryggen med knærne bøyd og føttene plantet på gulvet. Løft hodet, skuldrene og ryggen fra gulvet samtidig som man presser knærne mot overkroppen.

 • V-situps: Ligge på ryggen med armer og ben utstrakt. Løft overkroppen og benene samtidig ved å bruke magemusklene. Hold denne posisjonen et øyeblikk før du legger deg ned igjen.

 • Weighted situps: Legge vekt på brystet eller holde en vektstang eller kettlebell for å øke motstanden og bygge mer muskelmasse.

Disse er noen eksempler på varianter av situps. Det finnes flere varianter og mange andre øvelser som kan trene magemusklene også.

Les også: HVA TRENER PUSH UPS?

Oppsummering

Situps er en velkjent øvelse som har vært brukt i årevis for å styrke og forme magemusklene. Øvelsen fokuserer hovedsakelig på rectus abdominis, transversus abdominis og obliques. Fordelene ved å trene situps er mange, som å forbedre kondisjonen, øke stabiliteten, forbedre holdningen, redusere fett i magen og styrke magemusklene. Situps kan varieres ved å endre teknikken eller øke motstanden. Det er viktig å utføre øvelsen riktig for å unngå skader og for å oppnå best mulig resultat.