Hva er Rooibos te godt for?

Hva er Rooibos te godt for?

Rooibos te, også kjent som "rød te", er laget av bladene til Rooibos busken som vokser i Sør-Afrika. I motsetning til vanlig te, som er laget av tebladene til Camellia sinensis busken, er Rooibos te en urtete og inneholder derfor ingen koffein. Dette gjør at det kan være et godt alternativ for de som ønsker å redusere inntaket av koffein eller for de som ikke tåler koffein. Rooibos te har også mange helsefordeler, og i denne artikkelen vil vi se nærmere på hva Rooibos te er godt for.

Kjøp Rooibos te fra Norsk apotek her!

Hva er Rooibos te?

Rooibos te er en urtete laget av bladene til Rooibos busken (Aspalathus linearis) som vokser i Sør-Afrika. Rooibos busken er en flerårig busk som kan bli opptil 2 meter høy. Bladene plukkes og tørkes i solen, og deretter kan de brygges for å lage te. Rooibos te har en unik søt smak og en rødbrun farge.

Rooibos te er også kjent for å ha høyt innhold av antioksidanter, spesielt aspalathin og nothofagin. Disse antioksidantene kan hjelpe til å beskytte kroppen mot skade fra frie radikaler. Noe som kan bidra til å forebygge en rekke sykdommer. Rooibos te inneholder også mineraler som kalsium, jern, kalium og magnesium, samt vitaminer som A og C. Disse mineralene og vitaminene kan bidra til å styrke beinene. Samt øke immunforsvaret og fremme en finere hud. Rooibos te kan også ha en beroligende effekt på kroppen og kan hjelpe til å redusere stress og angst.

Hva er Rooibos te godt for?

Det finnes flere fordeler med å drikke Rooibos te, her er noen av de mest kjent:

Hva er Rooibos te godt for?
Hva er Rooibos te godt for?
 • Reduksjon av stress og angst: Rooibos te inneholder aminosyren l-teanin, som kan bidra til å redusere stress og angst ved å øke produksjonen av alfa-bølger i hjernen.

 • Forebygging av hjertesykdommer: Rooibos te inneholder antioksidanter som kan bidra til å beskytte hjertet mot skade fra frie radikaler. Samt magnesium som kan hjelpe til å regulere blodtrykket.

 • En god kilde til mineraler: Rooibos te inneholder mineraler som kalsium, jern, kalium og magnesium, som alle er viktige for en rekke kroppsfunksjoner.

 • Reduserer av risikoen for kreft: Antioksidanter i Rooibos te kan bidra til å beskytte kroppen mot skade fra frie radikaler. Noe som kan redusere risikoen for kreft.

 • Sunnere hud: Rooibos te inneholder vitaminer A og C, samt mineraler som kalsium og jern, som kan bidra til å fremme hudhelsen og redusere tegn på aldring.

 • Lindring av symptomer på allergi: Rooibos te kan hjelpe til å lindre symptomer på allergi ved å redusere betennelse og histaminproduksjon i kroppen.

 • Fordeler for magen: Rooibos te kan hjelpe til å lindre symptomer på mageproblemer som diare og forstoppelse.

Kjøp Rooibos te fra Norsk apotek her!

Rooibos te bivirkninger

Rooibos te regnes som trygt å drikke for de fleste, og det er svært få rapporterte bivirkninger. Noen av de vanligste bivirkningene kan være:

 • Allergi: Noen mennesker kan være allergiske mot Rooibos te, og kan oppleve symptomer som utslett, kløe, pustevansker og hevelse.

 • Interaksjon med medisiner: Rooibos te kan påvirke virkningen av noen medisiner, så det er viktig å snakke med legen din før du begynner å drikke Rooibos te hvis du tar medisiner.

 • Forstyrrelser i jernmetabolismen: Rooibos te kan interagere med jernmetabolismen, det kan gjøre det vanskeligere for kroppen å absorbere jern fra maten eller kosttilskudd.

Som med alt annet, det er viktig å holde seg innenfor moderate mengder, spesielt hvis du har en medisinsk tilstand eller tar medisiner. Det anbefales å drikke ikke mer enn 2-3 kopper Rooibos te per dag.

Kan gravide drikke rooibos te?

Rooibos te regnes som trygt å drikke for gravide kvinner, siden det ikke inneholder koffein og har lite tanniner. Rooibos te kan også hjelpe til å lindre symptomer på svangerskapsrelaterte plager som kvalme og hodepine. Det er imidlertid viktig å være klar over at det kan være enkelte komponenter i Rooibos te som kan interagere med noen medisiner eller kosttilskudd, så det er lurt å snakke med legen din før du begynner å drikke Rooibos te regelmessig. Som med alt annet, det er viktig å holde seg innenfor moderate mengder, spesielt under svangerskapet.

Kjøp Rooibos te fra Norsk apotek her!

Hvordan lage Rooibos te

For å lage Rooibos te, trenger du:

 • Rooibos teblader

 • Varmt vann

 • En tekanne

 • En tekop

Følg disse trinnene for å lage Rooibos te:

 1. Varm opp vannet til ca. 85-90 grader Celsius.

 2. Legg 1-2 teskjeer med Rooibos teblader i tekannen eller tekoppen.

 3. Hell varmt vann over tebladene og la de trekke i 3-5 minutter.

 4. Sil tebladene og server teen varm.

 5. Du kan også tilsette melk, honning eller sitronsaft for å gi teen en annen smak.

Tips: Du kan også kjøpe ferdigbrygget Rooibos te i butikken, men det kan være lurt å sjekke ingrediensene for å være sikker på at det ikke er tilsatt unødige ingredienser.

Kjøp Rooibos te fra Norsk apotek her!

Konklusjon og oppsummering

Rooibos te har mange helsefordeler, inkludert reduksjon av stress og angst. Samt forebygging av hjerte og karsykdommer. Rooibos te er tilgjengelig i mange butikker i Norge, både i fysiske butikker og på nett. Du kan finne Rooibos te i helsekostbutikker, supermarkeder og tebutikker. Det kan også kjøpes online fra flere nettbutikker som selger te og kosttilskudd.

Rooibos te er generelt sett trygt å drikke for de fleste, men det er viktig å snakke med legen din hvis du tar medisiner eller har en medisinsk tilstand. Det anbefales å ikke drikke mer enn 2-3 kopper Rooibos te per dag.

Les også: HVA ER ROSENROT GODT FOR – ET BRA KOSTTILSKUDD?

Referanser:

 1. Effects of Consumption of Rooibos (Aspalathus linearis) and a Rooibos-Derived Commercial Supplement on Hepatic Tissue Injury by tert-Butyl Hydroperoxide in Wistar Rats - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967803/