Gyros Brød: Næringsinnhold og Oppskrift

Gyros Brød: Næringsinnhold og Oppskrift

Gyros brød er et mykt og flatt brød som brukes til å lage gyros, en populær gresk rett med grillet kjøtt, salat og tzatziki. Det er enkelt å lage hjemme, og smaker nydelig med ulike typer fyll. I denne artikkelen vil du lære mer om næringsinnholdet i gyros brød, samt hvordan du kan lage din egen oppskrift.

Hva er gyros brød?

Gyros brød er et rundt og flatt brød som stammer fra Midtøsten, men som har blitt adoptert av gresk matkultur. Gyros brød er laget av hvetemel, gresk yoghurt, bakepulver, salt og olivenolje. Deigen eltes sammen og kjevles ut til tynne leiver som stekes i en tørr stekepanne eller på en steketakke. Gyros brød er myke og elastiske, og kan brettes rundt fyllet uten å sprekke.

Hva er næringsinnholdet i gyros brød?

Gyros brød er en kilde til karbohydrater, protein og fiber, men inneholder også noe fett og salt. Næringsinnholdet i gyros brød varierer noe avhengig av størrelse og oppskrift, men her er et gjennomsnittlig estimat per 100 gram.

 • Kalorier: 247 kcal

 • Karbohydrater: 43 g

 • Protein: 8 g

 • Fett: 5 g

 • Fiber: 2 g

 • Salt: 1 g

Gyros brød er altså et relativt energirikt og mettende brød, som kan bidra til å dekke kroppens behov for karbohydrater og protein. Karbohydrater er kroppens viktigste energikilde, mens protein er nødvendig for å bygge og vedlikeholde muskler og andre vev.

Fiber er bra for fordøyelsen og kan bidra til å senke kolesterolnivået i blodet. Fett er også en energikilde, men bør inntas med måte da det kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Salt er nødvendig for å opprettholde væskebalansen i kroppen, men for mye salt kan føre til høyt blodtrykk.

Hvordan lage gyros brød hjemme?

Gyros brød er ikke vanskelig å lage hjemme, og du trenger bare noen få ingredienser som du sannsynligvis har i kjøkkenskapet.

Gyros Brød oppskrift

Her er en enkel oppskrift på gyros brød som gir ca. 8 stykker:

Ingredienser:

 • 400 g hvetemel

 • 300 g gresk yoghurt

 • 2 ts bakepulver

 • 2 ts salt

 • 1 ss olivenolje

Fremgangsmåte:

 1. Bland sammen hvetemel, bakepulver og salt i en stor bolle.

 2. Tilsett gresk yoghurt og olivenolje, og elt deigen godt sammen til den blir glatt og smidig.

 3. Del deigen i 8 like store emner, og form dem til runde boller.

 4. Dryss litt mel på benken, og kjevle ut hver bolle til en tynn leiv på ca. 20 cm i diameter.

 5. Varm opp en tørr stekepanne eller steketakke på middels høy varme, og stek hvert brød i ca. 2 minutter på hver side til de får gyldne flekker.

 6. Legg de ferdige brødene i en stabel på et kjøkkenhåndkle, og dekk dem til med et annet håndkle for å holde dem myke.

Hva kan du servere med gyros brød?

Gyros brød kan serveres med mange forskjellige typer fyll, både varme og kalde. Her er noen forslag til hva du kan servere med gyros brød:

 • Grillet eller stekt kjøtt, som lam, svin, kylling eller kalkun. Du kan krydre kjøttet med paprika, oregano, spisskummen, hvitløk, salt og pepper for å gi det en gresk smak.

 • Tzatziki, en gresk yoghurtsaus med agurk, hvitløk, sitronsaft, salt og pepper. Tzatziki er frisk og syrlig, og passer perfekt til det varme kjøttet og det myke brødet.

 • Salat, som isbergsalat, tomat, agurk, rødløk, fetaost og oliven. Salaten gir farge og tekstur til gyrosen, og bidrar med vitaminer og mineraler.

 • Båtpoteter, som er ovnsstekte poteter med olivenolje, salt, pepper og rosmarin. Båtpoteter er sprø utenpå og myke inni, og er et godt tilbehør til gyrosen.

 • Salsa, en krydret tomatsaus med løk, hvitløk, chili, koriander, limejuice, salt og pepper. Salsa gir litt ekstra sting til gyrosen, og kan erstatte eller komplementere tzatzikien.

Hvorfor bør du prøve gyros brød?

Gyros brød er en deilig og allsidig type brød som du kan lage selv med enkle ingredienser. Gyros brød er perfekt til å lage gyros, en smakfull og mettende gresk rett som du kan variere etter eget ønske. Det er også en kilde til karbohydrater, protein og fiber, som er viktige næringsstoffer for kroppen. Gyros brød er altså et godt alternativ til vanlig brød eller tortillalefser, og kan gi deg en ny matopplevelse.

Oppsummering

Gyros brød er et mykt og flatt brød som brukes til å lage gyros, en populær gresk rett med grillet kjøtt, salat og tzatziki. Det er enkelt å lage hjemme med hvetemel, gresk yoghurt, bakepulver, salt og olivenolje. Gyros brød er en kilde til karbohydrater, protein og fiber, men inneholder også noe fett og salt. Gyros brød kan serveres med mange forskjellige typer fyll, både varme og kalde.