Er mørk sjokolade sunt og hva sier studier?

Vi har nok alle hørt at mørk sjokolade skal være bra for deg. Men er mørk sjokolade sunt og hva sier studier?

Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men mørk sjokolade inneholder et stoff som har en rekke positive effekter på helsen vår. Men spis med måte, for mye sjokolade har fortsatt negative effekter på kroppen.

Er Mørk Sjokolade Sunt? 

Når man sier at mørk sjokolade er sunt mener vi først å fremst kakaoen vi finner i sjokoladen. Mer spesifikk er det flavonoider i kakaoen som gir den helsefremmende effekten. I likhet med antioksidanter virker flavonoider på måter som kan redusere skadelige endringer i kroppen.

De Positive Effektene Med Å Spise Mørk Sjokolade

De positive effektene med kakao er med på å gjøre blodårene mer elastiske og dermed gi bedre blodgjennomstrømning. Studier viser også at noen av stoffene i kakaoen kan ha positive effekter på oksygen og blodtilførsel til hjernen som er med på å bedre hukommelsen og kognitive funksjoner.

Mørk sjokolade kan gjøre deg lykkeligere
Mørk sjokolade kan gjøre deg lykkeligere

Flavonoider i kakaoen minker også risikoen for blant annet åreforkalkning, trange blodårer og blodpropp. Det som er bra med mørk sjokolade er at den inneholder veldig mye flavonoider. Enda mer en andre matvarer som grønn te, vin og blåbær.

Mørk sjokolade kan også gjøre deg lykkeligere. Dette er på grunn av at sjokolade frigjører endorfiner og serotonin i hjernen. Dette er stoffer i hjernen som hjelper oss mot stress og gir en følelse av velvære.

Jo mørkere sjokolade, jo sunnere er sjokoladen

Før du kjøper inn en haug med sjokoladeplater, husk at bare mørk sjokolade har vist seg å være gunstig. Mørk sjokolade har den høyeste mengden flavonoider. Lysere sjokolade har ikke klart å vise lignende effekter som mørk sjokolade. Hvit sjokolade har ingen flavonoider i seg og er bare laget av kakaosmør, sukker og melk. 

Husk at jo høyere prosentandel kakao sjokoladen inneholder, jo større mengde flavonoider har sjokoladen. Men, smaken blir også mer bitter når prosentandelen kakao øker.  

Mørk sjokolade sin effekt på kolesterolet

En studie fra 2017 fant at å spise rå mandler, mørk sjokolade og kakao kan bidra til å redusere risikoen for koronar hjerte sykdom. Studien i Journal of American Heart Association[1] fant at denne kombinasjonen betydelig reduserte antallet lavdensitetslipoproteiner (LDL). LDL kalles ofte for det "dårlige kolesterolet" på grunn av rollen de spiller i tilstopping av arterier, altså blodårene dine.

Andre fordeler med mørk sjokolade

Andre studier viser at mørk sjokolade kan hjelpe med å senke inflammasjon i kroppen. Senke faren for insulin resistens som reduserer faren for å få diabetes. Mørk sjokolade gjør også blodplatene i blodet mindre klissete. Da er de ikke i stand til å lage blodpropper, noe som kan forårsake hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Norsk Mørk Sjokolade

En vanlig norsk sjokolade har rundt 30% kakao i seg mens mørk sjokolade har rundt 56% kakao. Skal sjokoladen være sunn anbefales det at du har minst 75% kakaoen i sjokoladen du spiser. Du må heller ikke ta mer enn 26-40g om dagen.

En sjokolade på 75% smaker nok ikke like godt som en sjokolade på rundt 30%. Men nå spiser de fleste heller ikke sjokolade for å være sunn.

Ulemper Med Mørk Sjokolade

Til tross for det høye flavonoid innholdet i mørk sjokolade, bør man ikke spise for mye av det. Mørk Sjokolade har ett høyt innhold av sukker, mettet fett og kalorier. Dette er noe som fort kan medføre vektoppgang og kan ha en ugunstig effekt på både hjerte og blodårer.

En vanlig 100 grams plate med mørk sjokolade inneholder omtrent 600 kalorier og 24 gram sukker. En vanlig melkesjokolade plate inneholder omtrent like mange kalorier, men dobbelt så mye sukker. Så om målet er vektnedgang er ikke mørk sjokolade så mye bedre enn en vanlig sjokolade. Den er sunnere i den forstand at den har mer mikronæringsstoffer i seg. For å gå ned i vekt må det totale kaloriinntaket fremdeles være i underskudd.

Det totale utfallet av å spise for mye mørk sjokolade kan fremdeles være dårlig om du overspiser. En liten neve hver dag kan ha helse gunstige effekter. Men, det er selvfølgelig ingen erstatning for hjerte sunne tips som fysisk aktivitet. Også viktig er det at du spiser variert med masse frukt og grønt. 

 

Om du er interessert i å lese mer om mørk sjokolade kan du sjekke ut lenken under (obs, artikkelen er på engelsk).

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/dark-chocolate/

Referanser:

[1]https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/jaha.116.005162

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *