Trening med Strikk: Treningsprogram og øvelser

Trening med Strikk

Trening med strikk er en enkel, billig og effektiv måte å trene styrke, utholdenhet og bevegelighet på. Du kan trene med strikk hjemme, på reise, i parken eller på treningssenteret. Strikkene kommer i ulike farger og tykkelser, som gir ulik motstand og utfordring. I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan trene med strikk, hvilke fordeler det har, og hvilke øvelser du kan gjøre.

Hvorfor trene med strikk?

Trening med strikk har mange fordeler, både for helse og prestasjon. Her er noen av dem:

 • Trening med strikk er skånsomt for leddene, da det ikke gir støtbelastning som løping eller hopping.

 • Trening med strikk er tilpasset ditt nivå, da du selv kan justere motstanden ved å holde strikken strammere eller slakkere, eller velge en tykkere eller tynnere strikk.

 • Trening med strikk er variert, da du kan trene alle muskelgrupper og bevegelser med ulike øvelser.

 • Trening med strikk er funksjonelt, da du kan trene bevegelser som ligner på det du gjør i hverdagen eller i idretten din.

 • Trening med strikk er effektivt, da du kan trene hele kroppen på kort tid, og øke både styrke, utholdenhet og bevegelighet.

Anbefalt treningsstrikk kjøpes her!

Hvordan trene med strikk?

Trening med strikk er enkelt å komme i gang med, men det er noen ting du bør tenke på for å få mest mulig ut av treningen. Her er noen tips:

 • Velg en strikk som passer til ditt nivå og mål. En tynnere strikk gir mindre motstand og passer til nybegynnere eller til øvelser som krever stor bevegelsesutslag. En tykkere strikk gir mer motstand og passer til viderekomne eller til øvelser som krever mindre bevegelsesutslag.

 • Varm opp før du starter treningen. Gjør noen lette øvelser med strikken for å aktivere musklene og leddene du skal bruke. Du kan også gjøre noen dynamiske tøyningsøvelser for å øke blodsirkulasjonen og fleksibiliteten.

 • Utfør øvelsene med god teknikk og kontroll. Hold ryggen rett, magen stram og skuldrene senket. Følg bevegelsen med blikket og pust rolig. Unngå å holde pusten eller spenne nakken. Hold spennet i musklene gjennom hele bevegelsen, og unngå å slippe strikken for fort tilbake.

 • Tilpass antall repetisjoner og sett etter ditt nivå og mål. Generelt kan du gjøre mellom 8 til 15 repetisjoner per sett, og mellom 2 til 4 sett per øvelse. Ta pause mellom hvert sett, ca 30 til 60 sekunder. Hvis du vil trene mer utholdende styrke, kan du gjøre flere repetisjoner med mindre motstand og kortere pause. Hvis du vil trene mer eksplosiv styrke, kan du gjøre færre repetisjoner med mer motstand og lengre pause.

 • Varier øvelsene etter hva du vil trene. Du kan velge øvelser som trener hele kroppen, eller fokusere på spesifikke muskelgrupper eller bevegelser. Du kan også kombinere øvelsene med andre treningsformer, som løping, sykling eller yoga.

Anbefalt treningsstrikk kjøpes her!

Er det effektivt å trene med strikk?

Trening med strikk er en effektiv måte å trene styrke på, som har vist seg å gi gode resultater både for helse og prestasjon. Flere studier har vist at trening med strikk kan øke muskelmasse, muskelstyrke, muskelutholdenhet, bevegelighet, balanse, koordinasjon og kroppssammensetning.

Trening med strikk kan også redusere risikoen for skader, smerter, stivhet og betennelse i muskler og ledd. Trening med strikk kan også bidra til å forbedre humør, selvtillit, motivasjon og livskvalitet.

Treningsprogram med strikk

Her er et eksempel på et treningsprogram med strikk som du kan gjøre hjemme eller hvor som helst. Programmet består av seks øvelser som trener hele kroppen. Du kan gjøre programmet to til tre ganger i uken, med minst en hviledag mellom hver økt. Husk å varme opp før du starter, og tøye ut etterpå.

Anbefalt treningsstrikk kjøpes her!

Øvelse 1: Knebøy med strikk

Knebøy trener lår, rumpe, rygg og kjernemuskulatur.

 • Stå på en treningsstrikk med hoftebred avstand mellom føttene. Hold i hver ende av strikken og plasser hendene på skuldrene.

 • Bøy deg ned til du har ca 90 grader i knærne og press deg opp til utgangsposisjon igjen. Hold ryggen rett under hele øvelsen.

 • Gjør 10 til 15 repetisjoner, og ta pause i 30 sekunder. Gjør 3 sett.

Øvelse 2: Stående roing med strikk

Denne øvelsen trener rygg, skuldre, armer og kjernemuskulatur.

 • Fest strikken i noe som er stødig, for eksempel en dørkarm, et gelender eller et tre. Stå med ansiktet mot festepunktet, og hold et håndtak i hver hånd. Stram strikken slik at du kjenner motstand.

 • Trekk håndtakene mot magen, og klem sammen skulderbladene. Senk rolig tilbake til utgangsposisjonen.

 • Gjør 10 til 15 repetisjoner, og ta pause i 30 sekunder. Gjør 3 sett.

Anbefalt treningsstrikk kjøpes her!

Øvelse 3: Brystpress med strikk

Brystpress med strikk trener bryst, skuldre, armer og kjernemuskulatur.

 • Fest strikken i noe som er stødig bak deg, på samme høyde som brystet ditt. Stå med ryggen mot festepunktet, og hold et håndtak i hver hånd. Stram strikken slik at du kjenner motstand.

 • Press armene ut og frem foran brystet ditt, og hold albuene litt bøyde. Senk rolig tilbake til utgangsposisjonen.

 • Gjør 10 til 15 repetisjoner, og ta pause i 30 sekunder. Gjør 3 sett.

Øvelse 4: Bicepscurl med strikk

Denne øvelsen trener biceps, underarm og kjernemuskulatur.

 • Fest midten av strikken under føttene, og stå med et håndtak i hver hånd. Hold albuene i ro og trekk håndtakene opp mot skuldrene. Senk langsomt tilbake.

 • Gjør 10 til 15 repetisjoner, og ta pause i 30 sekunder. Gjør 3 sett.

Anbefalt treningsstrikk kjøpes her!

Øvelse 5: Tricepspress med strikk

Denne øvelsen trener triceps, skuldre og kjernemuskulatur.

 • Fest strikken i noe som er stødig over deg, for eksempel en dørkarm eller et tre. Stå med ansiktet mot festepunktet, og hold et håndtak i hver hånd bak hodet ditt. Stram strikken slik at du kjenner motstand.

 • Press armene opp mot taket til de er strake, og hold albuene nær hodet ditt. Senk rolig tilbake til utgangsposisjonen.

 • Gjør 10 til 15 repetisjoner, og ta pause i 30 sekunder. Gjør 3 sett.

Jeg håper du likte artikkelen min om trening med strikk, og at du fikk noen gode tips og inspirasjon til din egen trening. Hvis du har noen spørsmål eller kommentarer, kan du gjerne skrive til meg. Jeg vil gjerne høre fra deg.

Anbefalt treningsstrikk kjøpes her!