Matrem: Et bra kosttilskudd?

Matrem: Et bra kosttilskudd?

Matrem er en plante som har blitt brukt som medisin i mange århundrer. Den har mange helsemessige fordeler og kan hjelpe med ulike plager. Men hva er matrem egentlig, og hvordan virker den?

Hva er matrem?

Matrem er en urt som tilhører kurvplantefamilien. Den har gule blomster som ligner på prestekrager, og grønne blader som har en bitter smak. Matrem vokser vilt i Europa, Asia og Nord-Afrika, men kan også dyrkes i hager eller potter. Navnet matrem kommer fra det latinske ordet matricaria, som betyr “moderlig”, fordi planten ble ansett som et middel mot kvinnesykdommer.

Kjøp matrem fra norsk apotek her!

Hva er matrem godt for?

Matrem har mange helsemessige fordeler. Noen av de vanligste bruksområdene for matrem er:

Fordelene med matrem

Migrene

Matrem kan lindre migrene og hodepine ved å redusere betennelse og spasmer i blodårene i hjernen. Matrem kan tas som te, kapsler eller dråper når man kjenner at et migreneanfall kommer på.

Fordøyelsesproblemer

Matrem kan hjelpe med fordøyelsesproblemer som kvalme, oppblåsthet, diaré og magesår. Matrem virker beroligende på magen og stimulerer galleproduksjonen. Matrem kan tas som te eller kapsler etter måltider eller ved behov.

Kjøp matrem fra norsk apotek her!

Menstruasjonssmerter

Matrem kan lindre menstruasjonssmerter ved å redusere kramper i livmoren. Matrem kan også regulere menstruasjonssyklusen og lindre symptomer på premenstruelt syndrom (PMS) som humørsvingninger, irritabilitet og oppblåsthet. Matrem kan tas som te, kapsler eller dråper noen dager før og under menstruasjonen.

Betennelser

Matrem har antiinflammatoriske egenskaper som kan hjelpe med betennelser i ledd, muskler, hud og slimhinner. Matrem kan redusere hevelse, smerte og rødhet ved å hemme produksjonen av prostaglandiner, som er stoffer som fremmer betennelse. Matrem kan tas som te, kapsler eller dråper, eller påføres lokalt som salve, olje eller kompress.

Søvnproblemer

Matrem har beroligende og avslappende effekter som kan hjelpe med søvnproblemer som insomni, urolig søvn og mareritt. Matrem virker på det sentrale nervesystemet og fremmer produksjonen av serotonin, som er et hormon som regulerer søvn, humør og appetitt. Matrem kan tas som te eller kapsler før sengetid, eller sprayes på puten eller rommet.

Kjøp matrem fra norsk apotek her!

Matrem mot feber

Matrem kan også senke feber ved å øke svetteproduksjonen og kjøle ned kroppen. Feber er en naturlig reaksjon på infeksjoner eller sykdommer, men hvis den blir for høy eller varer for lenge, kan den være skadelig. Matrem kan tas som te eller kapsler når man har feber, eller legges på pannen som et vått håndkle.

Matrem te

En av de enkleste måtene å bruke matrem på er å lage te av den. Man kan enten bruke tørkede eller friske blomster av matrem, eller kjøpe ferdiglaget matremte i poser eller løsvekt. For å lage matremte, trenger man:

  • 1-2 teskjeer tørkede eller friske matremblomster

  • 2,5 dl kokende vann

  • Honning, sitron eller annen smakstilsetning etter ønske

Slik lager man matremte:

  • Ha matremblomstene i en kopp eller en teklype

  • Hell over det kokende vannet og la det trekke i 5-10 minutter

  • Sil av blomstene og tilsett honning, sitron eller annen smakstilsetning etter ønske

  • Nyt matremteen varm eller kald

Matremte kan drikkes opptil tre ganger om dagen, avhengig av hva man vil bruke den til. Matremte kan også blandes med andre urter som kamille, peppermynte, ingefær eller sitronmelisse for å forsterke effekten eller variere smaken.

Kjøp matrem fra norsk apotek her!

Matrem bivirkninger

Matrem er generelt trygt å bruke, men noen personer kan oppleve bivirkninger som:

  • Allergiske reaksjoner: Noen personer kan være allergiske mot matrem eller andre planter i kurvplantefamilien, som prestekrager, ringblomster, krysantemum eller solsikker. Allergiske reaksjoner kan være utslett, kløe, hevelse, pustevansker eller anafylaktisk sjokk. Hvis man mistenker at man er allergisk mot matrem, bør man unngå å bruke den og kontakte lege umiddelbart hvis man får symptomer.

  • Interaksjoner med medisiner: Matrem kan påvirke effekten av noen medisiner, spesielt blodfortynnende, blodtrykksenkende, diabetesmedisiner og antidepressiva. Matrem kan enten forsterke eller svekke virkningen av disse medisinene, noe som kan være farlig. Hvis man bruker noen av disse medisinene, bør man snakke med legen sin før man bruker matrem.

  • Graviditet og amming: Matrem kan stimulere livmoren og forårsake abort eller for tidlig fødsel hos gravide kvinner. Matrem kan også påvirke melkeproduksjonen og overføres til barnet gjennom morsmelken. Derfor bør gravide og ammende kvinner unngå å bruke matrem.

Matrem erfaringer

Matrem er en populær urt som har mange fornøyde brukere. Mange har opplevd at matrem har hjulpet dem med migrene, fordøyelsesproblemer, menstruasjonssmerter, betennelser og søvnproblemer. Noen har også brukt matrem som et kosmetisk produkt for å pleie huden og håret.

Kjøp matrem fra norsk apotek her!