Kan man leve av å være personlig trener?

Kan man leve av å være personlig trener?

Å leve av å være personlig trener kan være en drøm for mange som ønsker å jobbe med helse og fitness på heltid. Personlig trenere hjelper folk med å nå sine helse- og fitnessmål, enten det er å gå ned i vekt, øke muskelmassen, eller forbedre overordnet helse. Men kan man egentlig leve av å være personlig trener? I denne artikkelen vil vi ta en nærmere titt på hva det innebærer å være personlig trener, utdanningen og kvalifikasjonene som kreves, inntektsmuligheter og utfordringer som følger med å leve av dette yrket.

Hva er en personlig trener?

En personlig trener er en profesjonell som hjelper individer eller grupper med å nå sine helse- og fitnessmål. De tilbyr treningsprogrammer, veiledning og støtte for å hjelpe klientene med å oppnå sine mål. Personlige trenere kan jobbe med et bredt spekter av klienter. Blant annet idrettsutøvere, personer med spesielle behov, eldre eller de som ønsker å forbedre sin generelle helse og velvære. Personlige trenere kan jobbe på treningssentre, studier, hjemme eller utendørs. De kan også tilby tjenester som kostholdsveiledning, mental trening og rehabilitering etter skade.

Les også: Hva er en personlig trener?

Fordeler ved å være personlig trener

Det å være personlig trener kan by på mange fordeler, her er noen av dem:

 • Jobbe med noe du er lidenskapelig om: Å hjelpe folk med å nå sine helse- og fitnessmål kan være svært tilfredsstillende. Spesielt for de som er lidenskapelige om trening og helse.

 • Varierte arbeidsoppgaver: Personlige trenere tilbyr en rekke tjenester, inkludert treningsprogrammer, kostholdsveiledning og rehabilitering etter skade. Det er alltid noe nytt å lære og utfordre seg med.

 • Fleksibilitet: Personlige trenere kan jobbe på flere steder, som treningssentre, hjemme hos klientene eller utendørs. De kan også velge å jobbe deltid eller heltid, noe som gir fleksibilitet i forhold til øvrige forpliktelser.

 • Selvstendighet: Personlige trenere er ofte selvstendig næringsdrivende, noe som gir dem frihet til å sette opp eget arbeidstidspunkt og å bestemme hvordan de vil jobbe med klientene sine.

 • Personlig utvikling: Personlig trenere må være konstant oppdatert med de nyeste treningstrendene og forskningen på helse og fitness. Noe som gjør at de hele tiden utvikler seg som fagpersoner.

Markedet for personlig trenere

Markedet for personlig trenere har vokst de siste årene, og det forventes å fortsette å vokse i takt med økt bevissthet om helse og velvære. Flere og flere mennesker er opptatt av å ta vare på sin fysiske og mentale helse.

Det er også flere alternativer for personlige trenere å jobbe innenfor, som treningssentre, private treningsstudioer, eller å jobbe som selvstendig næringsdrivende. Personlige trenere kan også tilby sine tjenester online. Noe som åpner for en global klientbase.

Likevel, det er også konkurranse i markedet, og personlige trenere må konkurrere med andre trenere og treningssentre for å skaffe klienter. Det er viktig for trenere å bygge et godt rykte og ha en god markedsføring for å skille seg ut i konkurransen.

Les også: HVORDAN LYKKES SOM PERSONLIG TRENER?

Inntektsmuligheter som personlig trener

En personlig trener som jobber i et treningssenter, vil vanligvis få en fast lønn. Enten som provisjoner eller bonuser basert på antallet klienter eller inntjeningen til treningssenteret. Selvstendig næringsdrivende personlige trenere derimot, kan ha høyere inntjening, men de må også betale for sine egne utgifter, som leie av treningsstudio og markedsføring. En annen mulighet er å tilby tjenester online, noe som kan øke inntekten fordi det gir mulighet for å nå flere kunder på en gang.

Ifølge Utdanning.no ligger gjennomsnittlig inntekt for en personlig trener i Norge mellom 400 000 - 600 000 kroner i året. Selvstendig næringsdrivende trenere kan tjene mer enn dette. Men det kan variere stort avhengig av antall klienter og erfaring.

Utfordringer og risiko ved å leve av å være personlig trener

Det å leve av å være personlig trener kan innebære noen utfordringer og risikoer, som følger:

 • Konkurranse: Markedet for personlige trenere kan være tøft, og det kan være en utfordring å skaffe nok klienter for å kunne leve av dette yrket.

 • Ustabile inntekter: Inntekten som personlig trener kan variere avhengig av antallet klienter, og det kan være utfordrende å ha en stabil inntekt.

 • Kostnader: Selvstendig næringsdrivende personlige trenere må betale for sine egne utgifter, som leie av treningsstudio og markedsføring.

 • Fysisk krevende arbeid: Personlige trenere kan jobbe lange timer og ha fysiske krav til å holde seg i form, dette kan være utfordrende for noen.

 • Ansvar for klientene: Personlige trenere har ansvar for å sørge for at klientene følger et trygt og effektivt treningsprogram.

 • Uforutsigbarhet: Personlige trenere kan miste klienter på grunn av skader, endringer i livssituasjonen eller økonomiske problemer.

Konklusjon

Å leve av å være personlig trener kan være en drøm for mange som er lidenskapelige om helse og fitness. Det kan være mange fordeler ved å være personlig trener. Blant annet å jobbe med noe du er lidenskapelig om, fleksibilitet, selvstendighet, samt personlig utvikling.

Markedet for personlig trenere har vokst de siste årene og det forventes å fortsette å vokse. Men det kan også være konkurranse og usikkerhet om inntekten. Det er viktig å vurdere både fordeler og utfordringer, samt å ha en god forståelse for markedet og inntektsmuligheter før du bestemmer deg for å bli personlig trener. Det er viktig å ha relevant utdanning og kvalifikasjoner, samt å være oppdatert med de siste treningstrendene og forskningen innen helse og fitness.

Les også: ER EN PERSONLIG TRENER MOMSPLIKTIG?