Hvordan påvirker trening kolesterol?

Hvordan påvirker trening kolesterol?

Trening har en viktig rolle i å opprettholde god helse og fysisk form. Uansett om du foretrekker en rolig morgenjogg eller en intens treningsøkt på gymen, kan regelmessig fysisk aktivitet ha en positiv innvirkning på kroppen din.

Ikke bare kan det holde vekten din nede, bygge opp musklene dine og redusere risikoen for å utvikle visse medisinske tilstander. Regelmessig trening har også gunstige effekter på hjertet, inkludert kolesterolnivåene dine.

Hva er kolesterol?

Kolesterol er et fettstoff som produseres av kroppen og finnes også i matvarer vi spiser, som egg, kjøtt og meieriprodukter. Det er nødvendig for normale kroppsfunksjoner, men høye nivåer av kolesterol i blodet kan øke risikoen for hjertesykdommer. Det finnes to typer kolesterol: HDL (det gode kolesterolet) og LDL (det dårlige kolesterolet). Målet er å ha et høyt nivå av HDL og et lavt nivå av LDL.

Det oppstår ofte små mikroskopiske "sår" i blodårene våre hele tiden, disse er så små at det aldri er noen problem. Det LDL gjør er å legge seg over disse små riftene akkurat som et plaster. Problemet er at når det kommer for mye LDL kan det oppstå en blokade i blodåren. Oppgaven til HDL er å ta LDL kolesterolet tilbake i til leverne for å bli metabolisert.

Trening reduserer kolesterolet

Hvordan påvirker trening kolesterol?
Hvordan påvirker trening kolesterol?

Nøyaktig hvordan trening påvirker kolesterol nivåene er fremdeles ikke helt klart. Selv om det har vært studier som undersøker effekten av trening på kolesterol, har disse studiene også vært koblet til andre livsstilsendringer som senker kolesterolnivået, som å følge en sunn kost eller gå ned i vekt.

Nylige studier som undersøker effekten av trening alene avslører noen måter trening kan bidra til å forbedre kolesterolnivåene dine.

Noen studier på mus tyder på at trening kan forbedre transporten av kolesterol fra blodet til leveren, der det til slutt vil bli filtrert ut av kroppen. Andre studier viser til at trening kan redusere størrelsen på LDL partiklene[1].

Effekten av trening på kolesterolet

Selv om man fremdeles undersøker nøyaktig hvordan trening påvirker kolesterolet så er det klart at moderat trening har positive virkninger på kolesterolnivåene.

Moderat trening reduserer LDL-kolesterolet opptil 10% i noen studier[2].

Samtidig kan Regelmessig trening kan øke HDL-kolesterolet med 3 til 6%[2].

Hvor mye må du trene for å senke kolesterolet

Hvor mye du må trene for å få kolesterolsenkende effekt er også uklart. Mengden trening varier en del i disse studiene.

Den Amerikanske organisasjonen for kardiovaskulær forskning Heart.org anbefaler følgene:

For din generell kardiovaskulær helse bør du passe på å få med 30 minutter moderat aerob trening daglig i minst 5 dager i uken. For å senke kolesterolet, bør du inkludere minst 40 minutters moderat til intens trening minst tre til fire ganger i uken. Hvis du ikke får tid til en 30 eller 40 minutters treningsøkter i en travel dag, ikke bekymre deg. Du kan dele tiden opp i 10 eller 15 minutters intervaller for å oppnå den totale anbefalte mengden trening daglig og få de samme helsefordelene.

Les også: HVORFOR TRENING ER VIKTIG FOR ELDRE

Referanser: 

  1. Effects of aerobic exercise on lipids and lipoproteins - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28679436/
  2. Differential effects of aerobic exercise, resistance training and combined exercise modalities on cholesterol and the lipid profile: review, synthesis and recommendations - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24174305/