Hva er Maca – Et bra kosttilskudd?

Hva er Maca

Maca er en plante som hører til kålfamilien og vokser hovedsakelig i Andesfjellene i Peru. Den har blitt dyrket i tusenvis av år av lokale befolkningen for sine medisinske og ernæringsmessige egenskaper. Maca-rot er den delen av planten som brukes mest, og den kan spises rå eller tørket og pulverisert for å lage kosttilskudd eller ingrediens i matlaging. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva Maca er, og hvilke fordeler det kan ha for helsen din.

Kjøp Maca fra Norsk apotek her!

Hva er Maca bra for?

Maca har flere fordeler for helsen som er bevist gjennom forskning. Noen av de viktigste fordelene ved å ta Maca inkluderer:

 • Forbedret energi og utholdenhet: Maca kan bidra til å øke fysisk yteevne og redusere tretthet. Noe som kan være nyttig for idrettsutøvere eller de som trenger å øke sin fysiske utholdenhet.

 • Økt libido: Maca kan bidra til å øke libido og seksuell funksjon hos både menn og kvinner. Det kan også være nyttig for å forbedre reproduktiv helse og bekjempe infertilitet.

 • Bedre hormonbalanse: Maca kan bidra til å balansere hormoner og lindre symptomer på PMS og overgangsalderen hos kvinner. Det kan også bidra til å øke testosteronnivået hos menn.

 • Fordeler for hud og hår: Maca kan bidra til å forbedre hudens fasthet og redusere rynker, samt øke hårvekst og forbedre hårkvaliteten.

 • Mulige anti-aldringsegenskaper: Maca inneholder antioksidanter som kan bidra til å beskytte cellene mot skade og redusere aldringsprosessen.

Mange av disse fordelene er basert på tidlig forskning og det kreves ytterligere undersøkelser for å bekrefte effektene av Maca.

Kjøp Maca fra Norsk apotek her!

Bivirkninger ved å ta Maca

Maca er generelt sett som trygt å ta, og det er få rapporterte bivirkninger. Noen av de vanligste bivirkningene ved å ta Maca inkluderer:

 • Magesmerter: Noen personer kan oppleve magesmerter eller ubehag etter å ha tatt Maca. Dette kan skyldes en allergisk reaksjon eller en forverring av fordøyelsessykdommer.

 • Hormonelle forandringer: Maca kan påvirke hormonbalansen i kroppen. Noe som kan føre til symptomer som hodepine, humørsvingninger eller uregelmessige menstruasjonssykluser.

 • Insomnia: Maca kan øke energinivået, noe som kan føre til søvnproblemer eller insomnia hos noen personer.

 • Allergiske reaksjoner: Noen personer kan være allergiske mot Maca og oppleve symptomer som hudutslett, hevelse eller pustevansker.

Det er viktig å være oppmerksom på eventuelle bivirkninger etter å ha tatt Maca. Personer som er gravide, ammer eller har en medisinsk tilstand bør konsultere lege før de tar Maca eller andre kosttilskudd.

Er Maca et bra kosttilskudd?

Maca er et kosttilskudd som har vist seg å ha flere helsefordeler, og det er generelt sett som trygt å ta. Det kan hjelpe til å øke energi, libido, balansere hormoner og ha positive effekter på hud og hår. Maca inneholder også antioksidanter som kan bidra til å beskytte cellene mot skade og redusere aldringsprosessen.

Det er imidlertid viktig å merke seg at de fleste av fordelene ved Maca er basert på tidlig forskning, og det kreves ytterligere studier for å bekrefte effektene. Det er også viktig å være oppmerksom på eventuelle bivirkninger.

Kjøp Maca fra Norsk apotek her!

Hvordan bruke Maca?

Maca kan tas på flere måter, her er noen vanlige metoder:

 • Kapsler: Maca er ofte tilgjengelig i kapsler, som kan tas med et glass vann eller annen væske. Det er vanligvis anbefalt å ta 2-3 kapsler daglig.

 • Pulver: Maca pulver kan blandes i smoothies eller yoghurt, eller tilsettes i matlaging. Det anbefales å starte med en liten mengde, for eksempel 1-2 teskjeer, og øke gradvis til ønsket mengde.

 • Te: Maca pulver kan også brukes til å lage te ved å tilsette det i varmt vann og la det trekke i noen minutter.

Vanlige doseringer for Maca varierer fra 2 til 4 gram per dag, men det kan være lurt å starte med en lavere dosering og øke gradvis for å se hvordan kroppen reagerer. Det er viktig å følge anbefalingene på produktet du bruker.

Kjøp Maca fra Norsk apotek her!

Er Maca lovlig i Norge?

Maca er et naturlig kosttilskudd som er lovlig å selge og kjøpe i Norge. Det er imidlertid viktig å merke seg at det ikke er regulert av Mattilsynet, og det kan være variasjoner i kvaliteten av produktene som tilbys på markedet. Det er derfor viktig å velge et kvalitetssikret produkt fra en pålitelig produsent. Samt følge doseringene som er angitt på produktet.

Les også: HVILKET KOSTTILSKUDD BØR JEG TA?

Oppsummering

Maca er en plante som vokser i Andesfjellene i Peru og har vært dyrket av urfolk i tusenvis av år for sine medisinske egenskaper. Maca-rot er den delen av planten som brukes mest og kan tas i form av kapsler, pulver eller te. Det har vist seg å ha flere helsefordeler, som økt energi, libido, bedre hormonbalanse, fordeler for hud og hår. Samt mulige anti-aldringsegenskaper. Maca er generelt sett som trygt å ta, men det er viktig å være oppmerksom på eventuelle bivirkninger. Maca er lovlig å selge og kjøpe i Norge, men det er viktig å velge et kvalitetssikret produkt fra en pålitelig produsent og å følge doseringene som er angitt på produktet.

Kjøp Maca fra Norsk apotek her!

Referanser:

 1. Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184420/
 2. Effect of Lepidium meyenii (MACA) - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12472620/
 3. A systematic review of the versatile effects of the Peruvian Maca Root (Lepidium meyenii ) - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667031322001075