Ashwagandha for bedre søvn og søvnkvalitet

Ashwagandha for bedre søvn og søvnkvalitet

Ashwagandha er en urt som har vært brukt i tradisjonell ayurvedisk medisin i århundrer for å behandle en rekke helseproblemer. Denne urten har vist seg å være spesielt effektiv for å forbedre søvnkvaliteten og øke søvnvarigheten.

Ashwagandha er en plante som vokser i India og Vest-Asia. Den inneholder flere aktive ingredienser, inkludert alkaloider, steroidal saponiner og withanolider, som har vist seg å ha beroligende og anti-stress effekter.

Hvordan Ashwagandha kan hjelpe med å forbedre søvnen

En av de viktigste måtene Ashwagandha kan hjelpe med å forbedre søvnen er ved å redusere stress og angst. Stress og angst kan føre til problemer med å sovne og opprettholde søvnen, og Ashwagandha har vist seg å redusere nivåene av stresshormoner som kortisol. Dette kan bidra til å redusere følelsen av uro og bekymring, noe som kan gjøre det lettere å sovne og opprettholde en god søvn.

Ashwagandha kan også hjelpe med å forbedre søvnkvaliteten ved å øke nivåene av GABA, et nevrotransmitter som spiller en viktig rolle i reguleringen av søvn og angst. En økt tilgang til GABA kan bidra til å redusere følelsen av uro og bekymring, noe som kan gjøre det lettere å sovne og opprettholde en god søvn.

I tillegg har Ashwagandha vist seg å øke nivåene av melatonin, et hormon som spiller en viktig rolle i reguleringen av søvn-våkenhet-syklusen. Økte nivåer av melatonin kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten og øke søvnvarigheten.

Les også: HVA ER ASHWAGANDHA OG ER DET ET BRA KOSTTILSKUDD?

Studier om ashwagandha for bedre søvn

Flere studier har vist at Ashwagandha kan hjelpe med å forbedre søvnkvaliteten og øke søvnvarigheten. En studie fra 2018 fant at personer som tok Ashwagandha-tilskudd i 8 uker hadde en signifikant reduksjon i søvnløshet og økt søvnkvalitet sammenlignet med placebo. En annen studie fra 2019 fant at personer som tok Ashwagandha-tilskudd i 6 uker hadde en signifikant reduksjon i søvnproblemer og økt søvnkvalitet sammenlignet med placebo.

Det er viktig å merke seg at Ashwagandha kan ha bivirkninger. Det anbefales å snakke med en lege før du begynner å ta dette tilskuddet, spesielt hvis du har en medisinsk tilstand eller tar medisiner. Det kan også interagere med noen medisiner, så det er viktig å være oppmerksom på dette.

Det er også viktig å velge et kvalitetstilskudd som har blitt testet for renhet og potens. Det anbefales å velge et tilskudd som inneholder minst 5% withanolider, som er den aktive ingrediensen i Ashwagandha.

Oppsummering

Ashwagandha kan være et effektivt supplement for å forbedre søvnkvaliteten og øke søvnvarigheten. Det reduserer stress og angst, øker nivåene av GABA og melatonin, noe som kan bidra til å regulere søvn-våkenhet syklusen. Men det er viktig å snakke med en lege før du tar Ashwagandha tilskudd.

Referanser:

  1. "Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Improving Sleep Quality in Adults: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Trial." Journal of Dietary Supplements, vol. 15, no. 6, 2018, pp. 593-604.
  2. "Efficacy of a Standardized Withania somnifera Extract in the Treatment of Insomnia: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study." Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, vol. 10, no. 4, 2019, pp. 222-229.