TIPS: Trening når du er Gravid

Trening når du er gravid

Å holde seg i form under graviditeten kan ha mange fordeler, både for mor og barn. Trening når du er gravid kan bidra til å forberede kroppen på fødselen. Samt forebygge graviditets relaterte plager, komplikasjoner, og øke energi og humør under graviditeten.

Samtidig er det viktig å være forsiktig og følge anbefalinger for sikker trening under graviditet. I denne artikkelen vil vi gi råd og anbefalinger for hvordan du kan holde deg i form på en sikker og effektiv måte når du er gravid.

Fordeler med å trene under graviditet

Det er mange fordeler ved å trene under graviditeten. Her er noen av de viktigste:

 • Forberedelse på fødselen: Trening kan bidra til å styrke muskulaturen i bekkenet og ryggen, noe som kan gjøre fødselen lettere.

 • Forebygging av graviditetsrelaterte plager: Trening kan bidra til å redusere risikoen for graviditetsrelaterte plager som for eksempel svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk og ryggsmerter.

 • Økt energi og humør: Trening kan bidra til å øke energi og humør under graviditeten, noe som kan være spesielt viktig i de siste månedene når mange kvinner kan føle seg slitne og trøtte.

 • Bedre søvn: Trening kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten, noe som kan være spesielt viktig for gravide kvinner som ofte kan ha problemer med å sove godt på grunn av fysiske endringer og bekymringer.

 • Økt velvære: Trening kan bidra til å øke velværet og til å redusere stress og angst under graviditeten.

 • Bedre vektkontroll: Trening kan bidra til å kontrollere vekten under graviditeten, noe som kan være spesielt viktig for å unngå å legge på seg for mye.

Hvordan trening kan bidra til å forberede kroppen på fødsel og amming

Mange kvinner ønsker å holde seg i form under graviditeten, og det finnes mange fordeler ved å trene. En av de viktigste fordelene er at trening kan bidra til å forberede kroppen på fødsel og amming.

Å styrke muskulaturen i bekkenet og ryggen kan gjøre fødselen lettere, og trening kan bidra til å gjøre dette. Det kan også bidra til å styrke musklene i mage, rygg og bein, noe som kan hjelpe deg med å bære barnet ditt og forebygge ryggsmerter under ammingen.

Trening kan også bidra til å styrke bekkenbunnen og forebygge inkontinens, et vanlig problem etter fødselen.

I tillegg til de fysiske fordelene, kan trening også bidra til å øke velværet og redusere stress og angst, noe som kan være nyttig under fødselen og ammingen når mange kvinner kan føle seg overveldet og utmattet.

Hvordan trening kan bidra til å forebygge graviditetsrelaterte plager og komplikasjoner

Trening under graviditeten kan ha mange fordeler. En av de viktigste er at det kan bidra til å forebygge graviditetsrelaterte plager og komplikasjoner.

En av de vanligste graviditetsrelaterte plagene er ryggsmerter, og trening kan bidra til å lindre disse smertene ved å styrke musklene i ryggen og bekkenet. I tillegg kan trening bidra til å forebygge komplikasjoner som for eksempel for tidlig fødsel. Eller for lav fødselsvekt hos barnet. Dette skyldes at trening kan bidra til å forbedre sirkulasjonen og øke blodstrømmen til fosteret.

Anbefalinger for trening under graviditet

Det er viktig å være forsiktig og følge anbefalinger for sikker trening under graviditet. Her er noen generelle anbefalinger:

 • Rådfør deg med legen din: Før du begynner å trene under graviditeten, bør du rådføre deg med legen din for å sikre at det er trygt for deg og barnet ditt.

 • Start forsiktig: Hvis du ikke har trent mye tidligere, bør du starte forsiktig og øke treningsmengden gradvis.

 • Lytt til kroppen: Det er viktig å lytte til kroppen din under treningen og å unngå å overdrive. Hvis du føler deg sliten, sår eller ubehagelig, bør du ta en pause eller avslutte treningen.

 • Varm opp og avkjøl ned: Det er viktig å varme opp og avkjøle ned før og etter treningen for å unngå skader.

 • Unngå å holde pusten: Unngå å holde pusten under treningen. Dette kan føre til lavere oksygen mengde i blodet og øke risikoen for svimmelhet.

 • Drikk nok væske: Det er viktig å drikke nok væske under treningen for å holde deg hydrert.

 • Bruk riktig utstyr: Bruk riktig utstyr, som stabile sko og støttende bh, for å unngå skader og øke komforten under treningen.

Hvilke former for trening som er sikre og anbefalte under graviditet

Det er mange fordeler ved å trene under graviditeten, men det er viktig å være forsiktig og følge anbefalinger for sikker trening. Det finnes en rekke former for trening som er sikre og anbefalte under graviditeten, inkludert:

Les også: PERSONLIG TRENER ETTER FØDSEL

 • Gange: Gange er en lavintensitetsøvelse som er sikker og anbefalt under graviditeten. Det kan bidra til å øke utholdenheten og forebygge ryggsmerter.

 • Styrketrening: Styrketrening, som for eksempel vektløfting og knebøy, kan være sikkert og anbefalt under graviditeten så lenge du tilpasser treningsintensiteten til din egen form og energi. Det kan bidra til å styrke muskulaturen i ryggen og bekkenet, noe som kan gjøre fødselen lettere.

 • Kondisjonstrening: Kondisjonstrening, som for eksempel sykling og svømming, kan være sikkert og anbefalt under graviditeten så lenge du tilpasser treningsintensiteten til din egen form og energi. Det kan bidra til å øke utholdenheten og forebygge ryggsmerter.

 • Yoga og pilates: Yoga og pilates kan være gode alternativer for gravide som ønsker å holde seg i form på en rolig og avslappet måte. Disse aktivitetene kan bidra til å styrke muskulaturen i ryggen og bekkenet, øke bevegeligheten og forebygge ryggsmerter.

Det er viktig å rådføre seg med legen sin og tilpasse treningsprogrammet til sin egen form og energi. Det kan også være lurt å velge en treningsform som passer ens personlige interesser og preferanser. Dette kan bidra til å holde motivasjonen oppe.

Hvordan man kan unngå skader og overbelastning under treningen

Trening under graviditeten kan ha mange fordeler. Men det er viktig å være forsiktig for å unngå skader og overbelastning. Før du begynner å trene, bør du rådføre deg med legen din for å sikre at det er trygt for deg og barnet ditt.

Hvis du ikke har trent mye tidligere, bør du starte forsiktig og øke treningsmengden gradvis. Det er viktig å lytte til kroppen din under treningen og å unngå å overdrive. Hvis du føler deg sliten, sår eller ubehagelig, bør du ta en pause eller avslutte treningen.

Ting å være oppmerksom på når man trener under graviditet

Det er noen ting du bør være oppmerksom på når du trener under graviditeten:
 • Medisinske forhold og komplikasjoner: Hvis du har medisinske forhold eller har hatt komplikasjoner under graviditeten, bør du rådføre deg med legen din før du begynner å trene. Det kan være at det er visse former for trening som ikke er trygge for deg.

 • Smerter og ubehag: Hvis du føler smerter eller ubehag under treningen, bør du stoppe og rådføre deg med legen din. Det kan være at du trenger å tilpasse treningsprogrammet ditt.

 • Endringer i kroppen: Graviditeten fører til mange fysiske endringer i kroppen, som for eksempel økt vekt, hormonelle endringer og økt elastisitet i leddbåndene. Disse endringene kan påvirke balansen og koordinasjonen din, så det kan være lurt å være ekstra oppmerksom under treningen.

 • Forhold deg til eventuelle restriksjoner: Hvis legen din har gitt deg restriksjoner for trening under graviditeten, bør du følge disse restriksjonene nøye for å unngå skader og komplikasjoner.

Oppsummering

Trening under graviditeten kan ha mange fordeler, som å styrke muskulaturen, øke utholdenheten og forebygge ryggsmerter. Det er imidlertid viktig å være forsiktig og følge anbefalinger for sikker trening for å unngå skader og overbelastning.

Dette innebærer å rådføre seg med legen sin, starte forsiktig og øke treningsmengden gradvis, lytte til kroppen og unngå å overdrive, varme opp og avkjøle ned før og etter treningen. Det er også viktig å velge en treningsform som passer ens personlige interesser og preferanser for å holde motivasjonen oppe.