Spirulina vs Chlorella: Hva er forskjellen?

Spirulina vs Chlorella: Hva er forskjellen?

Supermat alger som spirulina og chlorella har fått mye oppmerksomhet for deres potensielle helsefordeler. Disse naturlige kildene til næringsstoffer og antioksidanter har blitt stadig mer populære i helsebevisste kretser. Men hva er egentlig forskjellen mellom spirulina og chlorella? La oss utforske disse to algene i dybden og sammenligne deres egenskaper.

Hva er Spirulina?

Spirulina er en blågrønn alge som vokser i ferskvannssjøer og dammer. Den har blitt dyrket og konsumert i århundrer, spesielt i områder som Afrika og Sør-Amerika. Spirulina er rik på ulike næringsstoffer som kan være gunstige for helsen.

Hva er Chlorella?

Chlorella, derimot, er en grønn ferskvannsalge som også er kjent for å være næringsrik. Den har en unik cellevegg som ikke fordøyes lett av mennesker, og derfor må den gjennomgå en prosess for å gjøre næringsstoffene tilgjengelige.

Spirulina vs Chlorella: Sammenligning

Hva er forskjellen på spirulina og chlorella:

Næringsprofil

Både spirulina og chlorella inneholder en imponerende mengde næringsstoffer, men sammensetningen deres varierer.

Spirulina Næringsprofil:

 • Høy i protein, spesielt essensielle aminosyrer.

 • Rik kilde til B-vitaminer, spesielt B12.

 • Inneholder jern og kalsium.

 • Naturlig kilde til antioksidanter som betakaroten.

KJØP SPIRULINA FRA NORSK APOTEK HER!

Chlorella Næringsprofil:

 • Høy i klorofyll, som kan bidra til avgiftning.

 • God kilde til vitamin C og B-vitaminer.

 • Inneholder sporstoffer som magnesium og sink.

 • Kan være en kilde til plantebasert jern.

KJØP CHLORELLA FRA NORSK APOTEK HER!

Fordøyelse og Opptak

Hvordan fordøyes Spirulina og Chlorella?

 • Spirulina: Den myke cellemembranen til spirulina gjør den enklere å fordøye, og næringsstoffene kan lett tas opp av kroppen.

 • Chlorella: Chlorella har en hard cellevegg som mennesker ikke kan fordøye fullstendig. Derfor må chlorella gjennomgå en mekanisk prosess for å knuse celleveggen, slik at næringsstoffene blir tilgjengelige.

Avgiftningsegenskaper

Kan Spirulina og Chlorella hjelpe med avgiftning?

 • Spirulina: Noen studier antyder at spirulina kan hjelpe med å fjerne tungmetaller som kvikksølv fra kroppen.

 • Chlorella: Chlorella er kjent for sin evne til å binde seg til tungmetaller og bidra til deres utskillelse. Dette skyldes den harde celleveggen som kan fange opp metaller.

Klorofyllinnhold

Hvordan sammenligner klorofyllinnholdet seg?

 • Spirulina: Inneholder klorofyll, men i mindre mengder sammenlignet med chlorella.

 • Chlorella: Chlorella er en av de rikeste kildene til klorofyll, som har potensielle helsefordeler som avgiftning og cellebeskyttelse.

Valg av Supermat Alge: Hva bør du vurdere?

Når du vurderer å inkludere spirulina eller chlorella i kostholdet ditt, er det flere faktorer å ta hensyn til:

 1. Målet ditt: Hva ønsker du å oppnå ved å ta algen? Er det avgiftning, økt næringstilførsel eller andre spesifikke mål?

 2. Fordøyelse: Vurder hvordan din egen fordøyelse reagerer på hver av algene. Noen mennesker kan oppleve fordøyelsesproblemer med chlorella på grunn av den harde celleveggen.

 3. Næringsbehov: Basert på din nåværende diett og eventuelle mangler, kan enten spirulina eller chlorella være mer passende.

 4. Allergier eller Sensitiviteter: Sjekk om du har allergier eller sensitiviteter overfor en av algene før du inkluderer dem i kostholdet ditt.

Konklusjon

Både spirulina og chlorella tilbyr unike helsefordeler takket være deres rike næringsprofiler. Valget mellom dem avhenger av individuelle mål, fordøyelsesreaksjoner og ernæringsbehov. Spirulina kan være mer egnet for de som søker en kilde til essensielle aminosyrer og B-vitaminer, mens chlorella kan være gunstig for de som ønsker økt klorofyllinntak og avgiftningsegenskaper.

Uansett hvilken alge du velger, er det viktig å inkludere den som en del av en balansert diett og konsultere en helsepersonell hvis du har spesifikke helsebekymringer. Spirulina og chlorella kan være verdifulle tillegg til kostholdet ditt, men de bør ikke erstatte variert og næringsrik mat.