Hva er lakrisrot godt for: Et bra kosttilskudd?

Hva er lakrisrot godt for?

Lakrisrot, også kjent som licorice root på engelsk, er en plante som har vært brukt i tradisjonell medisin i århundrer. Det er et kosttilskudd som kan hjelpe til med å lindre en rekke helseproblemer, som for eksempel hoste, sår hals, magesår og stress.

Kjøp lakrisrot fra Norsk apotek her!

Hva er egentlig lakris?

Lakris er en plante som vokser i Europa, Asia og Nord-Amerika. Den har lange, blågrønne blader og små, lilla blomster. Røttene er hvor det aktive stoffet glycyrrhizin finnes, som brukes i medisin og som gir lakrisen sin søte smak.

Er lakrisrot sunt?

Lakrisrot har mange fordeler for helsen, men det er viktig å være forsiktig med dosen. For høye nivåer av glycyrrhizin kan føre til høyt blodtrykk og andre bivirkninger. Det anbefales derfor å konsultere legen din før du tar lakrisrot som kosttilskudd.

Kjøp lakrisrot fra Norsk apotek her!

Hva er glycyrrhizin?

Glycyrrhizin er et aktivt stoff som finnes i lakrisrot. Det er det stoffet som gir lakrisen sin søte smak, og det er også det stoffet som gir lakrisrot sine medisinske egenskaper. Glycyrrhizin har anti-inflammatoriske, antivirale og anti-mikrobielle egenskaper, noe som kan hjelpe til å lindre en rekke helseproblemer, som for eksempel hoste, sår hals, magesår og stress. Det kan også hjelpe til å øke immunforsvaret og redusere betennelse i kroppen. Selv om glycyrrhizin har mange fordeler, bør det tas med forsiktighet og i riktige doser, da det kan føre til bivirkninger, som høyt blodtrykk, hvis det tas i for store mengder.

Fordeler med lakrisrot

Hva er lakrisrot godt for?
Hva er lakrisrot godt for?

Lakrisrot har flere fordeler for helsen. Her er noen av de viktigste:

 • Lindrer hoste: Lakrisrot har anti-inflammatoriske og slimløsende egenskaper. Noe som kan hjelpe til å lindre hoste og andre luftveisproblemer.

 • Behandler magesår: Lakrisrot kan hjelpe til å øke produksjonen av slim i magen, noe som kan beskytte mot magesår. Det kan også hjelpe til å redusere betennelse og smerte.

 • Reduserer stress: Lakrisrot kan hjelpe til å redusere stress og angst ved å senke produksjonen av hormonet kortisol.

 • Reduserer betennelse: Lakrisrot har anti-inflammatoriske egenskaper, som kan hjelpe til å redusere betennelse i kroppen.

 • Behandler hudproblemer: Lakrisrot kan hjelpe til å behandle hudproblemer som eksem og psoriasis ved å redusere betennelse og kløe.

 • Øker energi: Lakrisrot kan hjelpe til å øke energinivået ved å øke produksjonen av hormonet kortisol.

Kjøp lakrisrot fra Norsk apotek her!

Lakrisrot bivirkninger

Lakrisrot er generelt sett trygt å ta i moderate doser, men det kan føre til bivirkninger hvis det tas i for store mengder. Her er noen av de vanligste bivirkningene av lakrisrot:

 • Høyt blodtrykk: En av de mest alvorlige bivirkningene av lakrisrot er økt blodtrykk, som kan føre til hjerteproblemer og slag.

 • Forstyrrelser i kalsiumbalansen: Lakrisrot kan forstyrre kalsiumbalansen i kroppen, noe som kan føre til skjøre bein og osteoporose.

 • Leverproblemer: Langvarig bruk av lakrisrot kan føre til leverskader, som kan være alvorlige.

 • Depresjon: Lakrisrot kan forverre depresjon eller angst, spesielt hvis det tas i store doser.

 • Allergiske reaksjoner: Noen personer kan være allergiske mot lakrisrot og kan oppleve symptomer som utslett, hevelse og pustevansker.

 • Hormonelle problemer: Lakrisrot kan påvirke hormonbalansen i kroppen, noe som kan føre til uregelmessige menstruasjoner og andre hormonelle problemer.

 • Interaksjoner med medisiner: Lakrisrot kan påvirke effekten av enkelte medisiner, så det er viktig å snakke med legen din før du tar lakrisrot hvis du tar medisiner.

Hvem bør ikke spise lakris?

Lakrisrot bør ikke tas av gravide eller ammende kvinner, da det kan påvirke fosteret eller babyen. Det bør også unngås av personer med høyt blodtrykk eller hjerteproblemer. Personer som tar medisiner for høyt blodtrykk bør også være forsiktige med å ta lakrisrot, da det kan påvirke effekten av medisinene. Det anbefales å konsultere legen din før du tar lakrisrot eller andre kosttilskudd, spesielt hvis du har en medisinsk tilstand eller tar medisiner.

Les også: HVA ER RØDBETER BRA FOR: ET BRA KOSTTILSKUDD?

Konklusjon: Hva er lakrisrot godt for?

Lakrisrot har flere fordeler for helsen, som å lindre hoste, behandle magesår og redusere stress. Men det er viktig å merke seg at lakrisrot bør tas med forsiktighet og i riktige doser, da det kan føre til bivirkninger.

Generelt sett er lakrisrot trygt, men man bør være forsiktig med å ta lakrisrot i store doser, og man bør alltid følge instruksjoner på etiketten.

Kjøp lakrisrot fra Norsk apotek her!

Referanser:

 1. The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629407/
 2. Licorice Root | NCCIH - https://www.nccih.nih.gov/health/licorice-root