Hvordan trene med plantar fasciitt?

Hva er plantar fasciitt

Plantar fasciitt er en tilstand som forårsaker smerte i bunnen av foten, ofte i området der fotens buer er sterkest. Tilstanden skyldes irritasjon og betennelse i plantarfasciaen, som er et sterkt bindevevsstripe som går fra hælen til tærne. Plantarfasciaen hjelper med å støtte fotens buer og gir stabilitet når du går eller løper.

Plantar fasciitt er en vanlig årsak til smerte i foten, spesielt hos eldre mennesker og de som har en aktiv livsstil. Det kan også forekomme hos personer med flatføtter eller høye buer, eller hos de som har en stillesittende livsstil. Smerten er ofte verst om morgenen når du tar dine første skritt ut av sengen, og kan også forverres når du har vært på føttene i lengre tid.

Behandling av plantar fasciitt kan inkludere øvelser for å styrke og strekke foten, som å dra tærne tilbake mot tærne og tærne opp mot knærne, samt bruk av sko med god støtte og demping. I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig å bruke ortopediske innleggs såler eller få behandling fra en fysioterapeut. Hvis du opplever vedvarende smerter i foten, bør du søke legehjelp for å få en diagnose og passende behandling.

Hva er årsaken til plantar fasciitt

Hva er symptomer på plantar fasciitt

Vanlige symptomer på plantar fasciitt inkluderer:

 1. Smerter i bunnen av foten, ofte i området der fotens buer er sterkest. Smerten er ofte verst om morgenen når du tar dine første skritt ut av sengen, og kan også forverres når du har vært på føttene i lengre tid.
 2. Stivhet eller spenning i foten, spesielt i området ved hælen.
 3. Smerter når du reiser deg opp etter å ha sittet ned i en lengre periode.
 4. Smerter når du går opp trapper eller bakker.

Hvis du opplever disse symptomene, bør du søke legehjelp for å få en diagnose og passende behandling. Det er viktig å få behandling for plantar fasciitt, da det ellers kan føre til langvarig smerte og begrensning av aktivitet.

Hvordan får man diagnosen plantar fasciitt

For å diagnostisere plantar fasciitt, vil legen din først spørre om din medisinske historie og gjøre en grundig fysisk undersøkelse av føttene dine. Dette kan inkludere å se på føttene dine når du står, går eller løfter tærne, samt føle på området rundt hælen for å finne eventuelle områder med smerte eller betennelse. Legen din kan også bruke røntgen- eller MR-skanning for å se på føttene dine og sørge for at det ikke er andre årsaker til smerten, som for eksempel en stressfaktor. Basert på din medisinske historie, fysiske undersøkelse og eventuelle bilde diagnostiske undersøkelser, vil legen din kunne diagnostisere plantar fasciitt og starte behandlingen som passer best for deg.

Hva er behandlingen for plantar fasciitt

Behandlingen for plantarfasciitt avhenger av alvorlighetsgraden av tilstanden og hvor lenge du har hatt den. Noen ganger kan plantarfasciitt løse seg selv med tiden, men det er viktig å få behandling for å redusere smerte og begrensning av aktivitet. Behandling kan inkludere en eller flere av følgende tiltak:

 1. Øvelser for å styrke og strekke foten: Det kan være nyttig å gjøre øvelser for å styrke og strekke foten, som å dra tærne tilbake mot tærne og tærne opp mot knærne. Dette kan bidra til å lindre spenninger i plantarfasciaen og forbedre mobiliteten i foten.
 2. Sko med god støtte og demping: Bruk av sko med god støtte og demping kan bidra til å lindre belastningen på foten og redusere smerter.
 3. Ortopediske innleggssåler: Ortopediske innleggssåler kan bidra til å støtte foten og lindre smerter.
 4. Fysioterapi: Fysioterapi kan bidra til å styrke foten og forbedre mobiliteten.
 5. Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID'er), som ibuprofen og paracet, kan lindre smerter og betennelse.

I alvorlige tilfeller kan legen din anbefale kirurgi for å fjerne eventuelle abnormaliteter i foten eller for å løse problemer med plantarfasciaen.

Strekk øvelser for plantar fasciitt

Det finnes mange strekkøvelser som kan bidra til å lindre smerter og forbedre mobiliteten i foten ved plantarfasciitt. Noen øvelser du kan prøve inkluderer:

 1. Stående plantar fascia stretch: Stå ved siden av en vegg og legg hælen din nær veggen. Bøy kroppen din fremover mens du holder foten din på plass, og hold i noen sekunder. Gjenta øvelsen 10 ganger, og gjenta 3 ganger.
 2. Sittende plantar fascia stretch: Sitt på en stol og legg den ene foten over låret til den andre foten. Bøy kroppen din fremover mens du holder foten på plass, og hold i noen sekunder. Gjenta øvelsen 10 ganger, og gjenta 3 ganger.
 3. Stående tær stretch: Stå på tærne og legg vekten din på den ene foten. Bøy den andre foten og dra tærne tilbake mot leggen. Hold i noen sekunder, og gjenta øvelsen 10 ganger, og gjenta 3 ganger.
 4. Stående strekk med tærne til siden: Stå på tærne og legg vekten din på den ene foten. Bøy den andre foten og dra tærne til siden. Hold i noen sekunder, og gjenta øvelsen 10 ganger, og gjenta 3 ganger.

Disse øvelsene kan bidra til å strekke plantarfasciaen og lindre smerter ved plantarfasciitt. Det er viktig å lytte til kroppen din og ikke gjøre øvelsene hvis det gjør vondt.

Du kan også snakke med legen din eller en fysioterapeut for å få mer informasjon om plantar fasciitt og hvordan du kan håndtere tilstanden. De kan også kunne anbefale spesifikke øvelser og behandlinger som kan være nyttige for deg. Husk å vær forsiktig med aktiviteter som kan forverre plantar fasciitt, f.eks øvelser som gir mer smerte.