Hvordan påvirker trening psykisk helse

Hvordan påvirker fysisk aktivitet psykisk helse?

Fysisk trening har lenge vært kjent for å ha en positiv effekt på fysisk helse. Men det har også vist seg å ha en stor innvirkning på psykisk helse. Studier har vist at regelmessig trening kan bidra til en rekke positive endringer i kroppen. Blant annet å redusere stress, øke følelsen av velvære, redusere depresjon og angst, forbedre søvnkvaliteten, øke selvtilliten og selvverdet. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvordan fysisk trening påvirker psykisk helse og diskutere hvordan det kan være et nyttig verktøy for å opprettholde og forbedre mental helse.

Hvordan påvirker fysisk aktivitet hjernen?

Fysisk aktivitet påvirker hjernen på flere måter. En av de viktigste måtene er ved å øke blodgjennomstrømningen til hjernen, noe som gir mer oksygen og næringsstoffer til nevronene. Dette kan hjelpe til å øke hjernens plastisitet, noe som kan gjøre det lettere for hjernen å lære nye ting og å utføre oppgaver mer effektivt.

Fysisk aktivitet kan også øke produksjonen av visse nevrotransmittere, som dopamin og serotonin. Disser er ansvarlige for å regulere humør, motivasjon og velvære. Økt produksjon av disse nevrotransmittere kan bidra til å redusere depresjon og angst.

Fysisk aktivitet kan også øke produksjonen av vekstfaktorer, som BDNF (brain-derived neurotrophic factor), som kan hjelpe til å beskytte hjernen mot skade og øke utviklingen av nye nevroner og synapser.

I tillegg kan regelmessig fysisk aktivitet bidra til å forbedre kognitiv funksjon, som hukommelse, oppmerksomhet og evnen til å løse problemer.

Trening kan øke følelse av velvære

Regelmessig trening kan ha en positiv effekt på følelsen av velvære ved å øke produksjonen av nevrotransmittere som dopamin og serotonin, som er ansvarlige for å regulere humør og velvære. Økt produksjon av disse nevrotransmittere kan bidra til å øke følelsen av velvære og redusere negative følelser som stress og depresjon.

Fysisk aktivitet kan også øke produksjonen av endorfiner, kjemikalier som gir en følelse av velvære og lykke. Dette kan bidra til å redusere stress og øke følelsen av velvære.

Regelmessig trening kan også bidra til å øke selvtilliten, noe som kan øke følelsen av velvære. Når man ser at man kan gjøre ting man ikke trodde man kunne gjøre, kan dette øke selvtilliten. Samt gi en mestringsfølelse. I tillegg kan trening bidra til å redusere negative tanker og øke positive holdninger.

Les også: HVA ER EN PERSONLIG TRENER?

Fysisk aktivitet kan redusere følelse av angst og depresjon

Fysisk aktivitet, har vist seg å ha en positiv effekt på reduksjon av depresjon og angst.

En økt produksjon av nevrotransmittere som dopamin og serotonin, som er ansvarlige for å regulere humør og velvære, kan bidra til å redusere symptomer på depresjon. Regelmessig fysisk aktivitet kan også bidra til å redusere nivået av stresshormonet kortisol, som er knyttet til depresjon.

Forskning har også vist at fysisk aktivitet kan bidra til å redusere symptomer på angst. Fysisk aktivitet kan redusere fysiske symptomer på angst som hjertebank og svette, og kan også bidra til å redusere negative tanker og øke positive holdninger.

Det er viktig å finne en form for trening som passer for en selv, da dette kan øke sannsynligheten for å holde seg til et regelmessig treningsopplegg.

Trening kan forbedre søvnkvaliteten

Fysisk aktivitet, inkludert trening, kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten på flere måter. For eksempel kan regelmessig trening hjelpe til å øke søvn rytmen, noe som kan resultere i dypere søvnfaser. Regelmessig trening kan også bidra til å redusere søvnløshet og redusere antallet ganger en person våkner opp i løpet av natten. Samt kan også trening bidra til å redusere stressnivået og øke følelsen av velvære. Noe som kan gjøre det lettere å slappe av og sovne.

Fysisk aktivitet kan også øke produksjonen av melatonin. Et hormon som regulerer søvn-våkenhet syklusen. Det er viktig å nevne at det kan variere fra person til person hva som fungerer best for å forbedre søvnkvaliteten. Det kan være lurt å prøve forskjellige former for trening og tidspunktene for å trene for å finne det som fungerer best for deg.

Trening kan gi økt selvtillit

Regelmessig trening kan ha en positiv effekt på selvtilliten. Når man setter seg mål og når dem gjennom trening, kan dette bidra til å øke følelsen av mestring og selvtillit.

Fysisk aktivitet kan også bidra til å øke kroppens produksjon av endorfiner, kjemikalier som gir en følelse av velvære og lykke.

Regelmessig trening kan også bidra til å forbedre kroppsbildet, noe som kan øke selvtilliten. Når man ser en forbedring i kroppen, kan dette øke selvtilliten og følelsen av å være godt tilpass.

I tillegg kan trening også bidra til å øke følelsen av mestring og selvkontroll, noe som igjen kan øke selvtilliten. Det å ha kontroll over egen kropp og helse kan være en viktig faktor for å øke selvtilliten.

Les også: ER PERSONLIG TRENER VERDT DET?

Konklusjon

Konklusjonen er at fysisk trening kan ha en positiv effekt på psykisk helse. Regelmessig trening kan bidra til å redusere stress, øke følelsen av velvære, redusere depresjon og angst, forbedre søvnkvaliteten og øke selvtilliten.

Det er viktig å finne en form for trening som passer for en selv. Da dette kan øke sannsynligheten for å holde seg til et regelmessig treningsopplegg og dermed øke positive effektene på psykisk helse. Det kan også være lurt å kombinere fysisk aktivitet med annen behandling for å få best mulig resultat.