Hva er Probiotika? Fordelene med Probiotika

Hva er probiotika?

Probiotika har blitt mer snakket om de siste årene, og deres popularitet øker stadig. Mange har begynt å inkludere probiotika i deres daglige kosthold for å forbedre deres generelle helse og velvære.

Men, hva er probiotika? Hva gjør de for kroppen vår, og hvorfor er de så viktige? Denne artikkelen vil gi en grundig innføring i hva probiotika er, hvordan de virker i kroppen, og hvilke fordeler de har for vår helse. Les videre for å lære mer om dette fascinerende emnet.

Hva er probiotika egentlig?

Probiotika er en gruppe av levende mikroorganismer, som har en positiv innvirkning på vår helse. De finnes naturlig i vår tarmflora og spiller en viktig rolle i å opprettholde en sunn tarmhelse og styrke vårt immunforsvar.

Probiotika er også tilgjengelige som kosttilskudd i form av kapsler, pulver eller ferdige produkter som yoghurt og kefir. Ved å øke antallet av gode bakterier i tarmene, kan probiotika bidra til å regulere tarmfunksjonen, forbedre fordøyelsen og redusere symptomene på en rekke helseproblemer.

Kjøp probiotika fra Norsk apotek her!

Typer av probiotika?

Det finnes en rekke ulike typer av probiotika, hvor hver type består av en eller flere spesifikke mikroorganismer. De mest kjente og vanlige typene inkluderer Lactobacillus og Bifidobacterium.

Det er også andre probiotiske stammer, som Saccharomyces boulardii, som ofte brukes for å behandle diare. Det er viktig å merke seg at ikke alle probiotiske stammer har like stor effekt på helsen, og det er viktig å velge de riktige typer avhengig av ens individuelle behov.

Hva er probiotika: Lactobacillus

Lactobacillus er en av de mest kjente og vanlige typer av probiotika. De finnes naturlig i vår tarmflora, og de er også tilgjengelige som kosttilskudd. Lactobacillus spiller en viktig rolle i å opprettholde en sunn tarmflora og styrke immunforsvaret vårt.

De hjelper også med å regulere tarmfunksjonen og forbedre fordøyelsen. Lactobacillus er ofte til stede i melkebaserte produkter som yoghurt, kefir og fermenterte melkeprodukter.

Hva er probiotika: Bifidobacterium

Bifidobacterium er en annen type probiotisk bakterie som finnes naturlig i vår tarmflora. De spiller en viktig rolle i å opprettholde en sunn tarmflora og styrke immunforsvaret.

Bifidobacterium bidrar også til å regulere tarmfunksjonen og forbedre fordøyelsen. De er ofte til stede i fermenterte matvarer som kefir eller kombucha.

Hva er probiotika: Saccharomyces boulardii

Saccharomyces boulardii er en type probiotisk gjær som ofte brukes for å behandle diare og andre mage- og tarmproblemer. Det er en unik type gjær som ikke finnes naturlig i vår tarmflora, men har også vist seg å ha positive helseeffekter når det tas som et kosttilskudd.

Saccharomyces boulardii hjelper med å regulere tarmfunksjonen og styrke immunforsvaret. Det er også vist å ha anti-inflammatoriske egenskaper og å beskytte tarmene mot skadelige bakterier og virus.

Kjøp probiotika fra Norsk apotek her!

Hvordan fungerer probiotika i kroppen?

Hvordan fungerer probiotika i kroppen?
Hvordan fungerer probiotika i kroppen?

Så hvordan fungerer probiotika i kroppen? Jo, probiotika fungerer ved å kolonisere tarmene våre med sunne bakterier. De hjelper med å opprettholde en balanse mellom gode og dårlige bakterier i tarmfloraen vår, noe som styrker vårt immunforsvar og regulerer tarmfunksjonen.

Probiotika bidrar også til å produsere næringsstoffer og bremse veksten av skadelige bakterier i tarmene. Når de inntas regelmessig, kan probiotika hjelpe med å forbedre helse og redusere risikoen for visse sykdommer.

Fordeler ved å ta probiotika

Det finnes mange fordeler ved å ta probiotika regelmessig. Probiotika kan hjelpe med å:

  • Regulere tarmfunksjonen og forbedre fordøyelsen.

  • Styrke immunforsvaret og redusere risikoen for infeksjoner.

  • Bekjempe allergier og astma.

  • Forebygge og behandle diare, spesielt den som skyldes antibiotika-bruk.

  • Bedre mental helse, inkludert reduksjon i depresjon og angst.

  • Behandle irritabel tarmsyndrom (IBS) og Crohns sykdom.

  • Bekjempe betennelse i kroppen og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Det er viktig å merke seg at forskningen på probiotika fortsatt pågår, og at mange av fordelene fremdeles krever ytterligere bekreftelse. Likevel anses probiotika generelt som trygge og effektive når de tas i henhold til anbefalingene.

Kjøp probiotika fra Norsk apotek her!

Probiotika for Crohns sykdom

Crohns sykdom er en kronisk betennelse i fordøyelsessystemet, og probiotika kan være nyttige i behandlingen. Studier har vist at inntak av visse probiotika kan bidra til å redusere symptomer på Crohns sykdom, som diaré, oppblåsthet og magesmerter.

Probiotika kan også hjelpe med å opprettholde en sunn tarmflora og bekjempe skadelige bakterier, noe som kan bidra til å redusere risikoen for tilbakefall av sykdommen.

Probiotika for Irritabel tarmsyndrom (IBS)

Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en vanlig tarmsykdom som påvirker mange mennesker. Probiotika kan være nyttige for å lindre symptomer på IBS, som oppblåsthet, diaré og forstoppelse.

Studier har vist at inntak av visse probiotika kan hjelpe med å regulere tarmfunksjonen og opprettholde en sunn tarmflora, noe som kan bidra til å lindre symptomer på IBS.

Probiotika og antibiotika

Antibiotika kan ha en negativ effekt på tarmens mikroflora ved å drepe både gode og dårlige bakterier. Derfor er det anbefalt å ta probiotika sammen med antibiotika for å gjenopprette balansen i tarmfloraen.

Probiotika kan bidra til å forhindre bivirkninger av antibiotika, for eksempel diare, ved å gjenopprette balansen i tarmfloraen. Det er derfor anbefalt å ta probiotika en til to timer før eller etter antibiotika.

Det er viktig å rådføre seg med en lege før du tar probiotika sammen med antibiotika, da deres interaksjon kan variere avhengig av den enkelte personens helsetilstand og den aktuelle medisinen.

Hvor finnes prebiotika?

Probiotika kan enkelt finnes i en rekke matvarer og kosttilskudd. Naturlige kilder til probiotika inkluderer yoghurt, kefir, miso, tempeh og surkål. Disse matvarene inneholder levende kulturer av probiotiske bakterier som kan bidra til å opprettholde en sunn tarmflora.

Det er også mulig å finne probiotika i form av kosttilskudd, som kapsler, pulver eller væskeform. Disse kosttilskuddene inneholder ofte en bestemt type eller en blanding av probiotiske stammer, og de kan være en praktisk måte å øke inntaket av probiotika på.

Kjøp probiotika fra Norsk apotek her!

Bivirkninger ved bruk av probiotika

Generelt er probiotika sikre å bruke for de fleste mennesker, og de fleste vil ikke oppleve alvorlige bivirkninger. Likevel kan noen mennesker oppleve milde bivirkninger som oppblåsthet, diare eller magesmerter.

Det er viktig å merke seg at personer med en svært svekket immunforsvar, for eksempel personer som gjennomgår cellegiftbehandling, kan være mer utsatt for bivirkninger ved bruk av probiotika. I slike tilfeller er det viktig å rådføre seg med en lege før man begynner å ta probiotika.

Det er også viktig å merke seg at probiotika kan påvirke andre medisiner du tar, så det anbefales å rådføre seg med en lege før du begynner å ta probiotika som et kosttilskudd.

Probiotika dosering: Anbefalte doser av probiotika

Anbefalt doser av probiotika varierer avhengig av formålet med supplementet og den enkelte personens behov. Generelt anbefales det å starte med en lavere dose og øke gradvis, da dette kan bidra til en bedre tilvenning til probiotika.

For å oppnå maksimal effekt, anbefales det å ta probiotika regelmessig over en periode på minst fire til seks uker. Deretter kan dosen reduseres til en vedlikeholdsdose for å opprettholde den ønskede effekten.

Det er viktig å merke seg at det ikke finnes en standardisert doseringsanbefaling for probiotika, og at anbefalingene kan variere avhengig av probiotika-stammen.

Konklusjon: Hva er Probiotika?

Probiotika spiller en viktig rolle i å opprettholde en sunn tarmflora og bidra til en rekke helsefordeler. De finnes naturlig i en rekke matvarer, men kan også tas som kosttilskudd for å øke mengden av gunstige bakterier i tarmen.

Probiotika har blitt vist å være effektive i behandlingen av en rekke tarmsykdommer, inkludert Crohns sykdom, og irritabel tarmsyndrom (IBS). De kan også bidra til en bedre immunforsvar, redusere stress og angst, og fremme en sunn tarmfunksjon.

Det er imidlertid viktig å merke seg at probiotika ikke er en mirakelkur og at resultatene kan variere avhengig av den enkelte personen. Anbefalt doser av probiotika kan variere, og det anbefales å rådføre seg med en lege eller en annen kvalifisert helsepersonell før man begynner å ta probiotika som et kosttilskudd.

Kjøp probiotika fra Norsk apotek her!

Referanser:

  1. A review of probiotic supplementation in healthy adults: helpful or hype? - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29581563/
  2. Probiotic Supplementation Improves Cognitive Function and Mood with Changes in Gut Microbiota in Community-Dwelling Older Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Multicenter Trial - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32300799/
  3. Probiotics: What You Need To Know - https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know